img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
12 bilder i galleri
Range Rover den Femte – Dope or Nope?
Man roter ikke med et design-ikon. I dag presenterer importøren den femte Range Rover generasjonen som er en perfekt etterfølger av den første. Men er den for perfekt? Er den altfor mye tradisjon og arv og altfor lite fremtid?

Utrolig meget henger på denne bilen. Ikke fordi det blir en volumselger av dimensjoner, men fordi fabrikken har tatt et valg som kan være helt avgjørende for Jaguar og Land Rover sin fremtid. Nettopp denne bilen er et symbol på det.

Gerry McGovern har aldri vært min favoritt-designer. Stålkontroll på det han driver med, ja visst, men det har vært litt for mye Saville Row-profil og Eero Saarinen-møbler fotografert hjemme i McGovern House, hans egendesignede Bauhaus-stil bolig.

Pompøs og ganske villig til å se på seg selv som en lokal Frelser er tydelige karakteregenskaper, og kretsen rundt ham later til å la ham få lov. Bare hør på jobb-titlene: Han overtok ansvaret for Jaguar Design også, etter å ha ledet Land Rover Design siden 2004, og ble ‘Chief Creative Officer’.

I tillegg er han Executive medlem av the Jaguar Land Rover Board, og i 2020 ble han også medlem av Jaguar Land Rover Board of Management.

Ta også med at han ble Professor ved Royal College of Art in London. I 2016 ble han æresdoktor ved Coventry University der han i sin tid studerte industri design, og i fjor fikk han en OBE, Order of the British Empire av dronningen.

Sikkert fortjent, og som sagt, jeg krangler ikke med designjobbene hans, selv om jeg er veldig i tvil om denne siste. Men det jeg definitivt ikke liker er hvordan han har snakket ned forgjengerne. De som jobbet hos Jaguar har åpenbart alle vært komplette moroner.

Det ante meg at dette ville komme da først Wayne Burgess forsvant i 2018. Innbarka Jaguar-mann som presenterte ‘sin’ i-Pace i Oslo noen måneder før han kuttet navlestrengen.

Så sa Ian Callum takk for seg. Designsjefen som hadde utført undere for Jaguar siden han kom dit i 1999.

Julian Thomson som hadde vært ansvarlig for fremtidskonstruksjoner, blant annet en lang serie applauderte konseptbiler, ble sjef. Det varte noen måneder, så meldte han også avgang.

«Den gamle Jaguar-strategien hemmet utviklingen … Se på alle Jaguarene fra de siste årene der det åpenbart ikke gikk an å gi bilene de proporsjonene de fortjente på grunn av plattformene… Grunnen til at jeg ikke blandet meg inn i Jaguar tidligere, var fordi strategien ikke ga merket en sjanse til suksess» er noe av det han sier i et ferskt intervju med Road Rat.

Der han også beskriver sin fremtidige design-strategi:

«Jaguarer må være fuck-me-åpenbaringer som etterlater deg måpende. De må ha med seg en følelse av dette helt nye, det du aldri har sett før.»

Store urskiver på håndleddet og stor i kjeften – begge deler like nødvendig i denne kniv-i-ryggen bransjen.

Men det er dette med ‘aldri sett før’ som gjør meg spesielt spent nå. Kan han det tro? For det han forteller med den bilen som blir presentert i dag, viser i hvert fall at han klarer å ta vare på en tradisjon.

For meg er Range Rover helt parallell med Porsche 911.  

Begge utviklet over lang tid – Range Rover siden 1970. Og begge utviklet så forsiktig at ved hvert modellskifte var du aldri i tvil om hvor denne kom fra.

Men sett første og siste generasjon ved siden av hverandre, og du ser tydelig at her har det skjedd store ting underveis, selv om det var nesten umerkelig da det skjedde.

Se stort bildegalleri i vår forhåndsomtale av nye Range Rover

Når det gjelder Range Rover er det høyde, masse og minimalt overheng foran som er med på å gi den design-særpreg – maksimalistisk ytre og minimalistisk stil, dessuten ser du ganske mye himmel når du ser under bilen. 

For ikke å snakke om overflatebehandlingen. Måten disse enorme sideflatene er behandlet på er mesterlig. Hadde du funnet en stor nok gran, kunne du hengt opp en rekke av disse bilene der, som lekre, elegante julekuler.

I mine øyne er dette den mest komplette, mest sammenhengende enheten ute i luksus-offroad-SUV land. Men det er allikevel noe som nagger meg.

Dette er en bil som kanskje er ideell for 2022, men skal en bil på vei inn i fremtiden veie 2,5 tonn, være høy som Sun Mingming (spilte basket på Maryland Nighthawks med 79 på ryggen) og skal den attpåtil se ut som en uinntakelig festning?

Jeg vet ikke om avmålt, diskret, tilbakeholdende er månedens smak i Holmenkollåsen. 

Jeg frykter kanskje at den nye hyperaggressive Concept XM fra BMW i større grad er dagens aktuelle formspråk.

Så hvis McGovern har bommet med denne Range Roveren, frykter jeg virkelig for hva som vil skje med Jaguar.

Men hvis han truffet blink med denne frykter jeg Jaguar-fremtiden enda mer. For det er ikke et gram, ikke en centimeter, av denne bilen som antyder noen fuck-me-åpenbaringer med følelser av dette helt nye, det du aldri har sett før.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Kjappere i sanden
Så har den nye Bronco også fått etternavnet Raptor. 3 liter twin turbo og ser ut som en off-road racer. Men hvorfor bare som firedørs?
Les mer
layid-bilde1
Lanseringskalender 2022
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2022. Det kom rekordmange nye modeller på markedet i 2021, så årets lanseringskalender er ikke like innholdsrik. Likevel inneholder den over 100 modeller.
Les mer
layid-bilde2
Nå kommer DS 4 til Norge
Den internasjonale lanseringen har allerede funnet sted, men nå kommer elegante DS 4 også til Norge, som ladbar hybrid med stor utstyrspakke.
Les mer
layid-bilde3
To hotte Subaruer
Når Subaru først kommer med elbiler, gnistrer det rundt dem. Møt en STI-versjon av Solterra og en racer som skal gruse NIOs Nürburgring-rekord med fem sekunder!
Les mer
layid-bilde4
Familieforøkelse hos Porsche
Porsche lanserer nå den nye stasjonsvognen Taycan Sport Turismo. Utleveringen starter allerede neste måned.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Nordmenn fremst i Lexus-køen
Som første marked åpner Lexus Norge i dag for bestilling av elbilen RZ 450e. Dermed kommer noen av de første bilene til Norge når produksjonen starter senere i år.
Les mer
layid-bilde6
Lexus med nye talenter
Lexus antydet en merkverdighet eller to på tampen av fjoråret. Nå er bilene vist på den alternative japanske bilutstillingen - Tokyo Auto Show.
Les mer
layid-bilde7
Nye Austral-drypp fra Renault
Renault legger ikke skjul på at de utvikler en erstatning for Kadjar. Nå avslører de nye detaljer.
Les mer


layid-bilde8
Noble lover ny modell i år
Les mer
toppsak-bilde9
Nytt alternativ fra Maxus
Maxus lanserer nå en ny versjon av flerbruksbilen Euniq med større batteripakke og seks seter.
Les mer
layid-bilde10
Facelift for Citroën C5 Aircross
Les mer
layid-bilde11
Norsk lansering for ny C-Klasse
Les mer
layid-bilde12
Chrysler på el-sporet
Les mer
layid-bilde13
3000 hester er den nye standarden
Ikke før er de første testrapportene om den nye 2000-hesters Pininfarina Battista ute, før en som også gjerne vil være med på leken forteller om sin kandidat. Med 3000 hester for sikkerhets skyld.
Les mer
layid-bilde14
En Chevrolet som kunne passe for Norge
GM forbereder seg til masseproduksjon av elbiler i 2023. Her er en modell som kunne passe godt i det norske landskapet.
Les mer
toppsak-bilde15
Bestillingsklar Mercedes EQB
Nå åpner Mercedes-forhandlerne for bestilling av 7-seteren EQB. Prisene starter på 477.000 kroner.
Les mer
layid-bilde16
Nok en bil fra Sony
Les mer
layid-bilde17
T-Roc i ny tapning
Les mer
layid-bilde18
BMW M lanserer toppmodell i iX-familien
Etter kort tid på det norske markedet kommer nå en tredje modell i den elektriske iX-familien. BMW iX M60 varter opp med hele 619 hestekrefter og sportslige detaljer.
Les mer
layid-bilde19
Spent på hvordan nye avgifter slår ut?
Bilavgiftene endres fra årsskiftet. Her kan du se noen av utslagene.
Les mer
layid-bilde20
Imponerende oppvisning fra Nio
Nok en gang har Nio vist en utfordrer til Tesla. Denne gangen er det Model 3 som skal til pers.
Les mer
layid-bilde21
S-Klasse med plugg
Da nye S-Klasse ble presentert fikk vi hint om at en ladbar versjon skulle kommer på et senere tidspunkt. Nå er detaljene klare, og det er store fremskritt fra forgjengeren.
Les mer
layid-bilde22
Lexus gir forsmak på elbil
Selvsagt får ikke Toyota og Subaru være alene om å bygge på den nye e-TNGA-plattformen. Nå har Lexus sluppet bilder som gir et bedre inntrykk av hvordan deres utfordrer vil se ut.
Les mer
toppsak-bilde23
Oppgraderinger for Mazda MX-5
Fem år etter lanseringen får fjerde generasjon MX-5 tekniske oppgraderinger som skal gjøre den enda mer kjøreglad. Dessuten lanseres nye spesialutgaver.
Les mer
layid-bilde24
Teaser fra Skoda
Skoda forteller at vi kan glede oss til 31. januar, for da skal de avduke sin nye Enyaq Coupé. Her er en første smakebit.
Les mer
layid-bilde25
Toyota går elektrisk
Toyota har i dag holdt en pressekonferanse der de har annonsert en komplett serie med 30 elbiler som skal på markedet innen 2030. Den første kommer allerede til sommeren.
Les mer
layid-bilde26
Nysgjerrig på Solterra? Her får du svar
Subarus første elbil kommer på markedet til sommeren. Her får du en inngående presentasjon av Subarus europeiske salgs- og markedssjef, David Dello Stritto.
Les mer
layid-bilde27
Toppmodell fra Genesis
Les mer
toppsak-bilde28
Mazda får hjelp av Toyota
Til våren kommer Mazda2 Hybrid på markedet, men bilen er allerede på plass under et annet navn.
Les mer
layid-bilde29
Range Rover den Femte - Dope or Nope?
Les mer
layid-bilde30
Valkyrien slippes fri
Aston Martin fikk sin Formel 1-bil på landeveien kjappere enn Mercedes-Benz fikk orden på sin.
Les mer
layid-bilde31
Første ladning i4 på norsk jord
Om et par uker er de første eksemplarene av BMW i4 på plass hos din lokale BMW-forhandler. Men fortsatt må du vente tålmodighet for å få din egen.
Les mer
layid-bilde32
Ny SUV tetter gapet mellom C-HR og RAV4
Toyota har i dag avslørt at Corolla Cross kommer til Europa for å tette gapet mellom C-HR og RAV4.
Les mer
toppsak-bilde33
Ansiktsløft for Skodas minste SUV
Fire år etter lanseringen er det tid for en oppgradering av Skoda Karoq.
Les mer
layid-bilde34
Foxconn-bilen blir offentlig
Les mer
layid-bilde35
Gumpert - flere liv enn katta?
Les mer
layid-bilde36
Lekker stasjonsvogn fra Opel
Opel viser nå de første bildene av neste generasjon Astra Sports Tourer - en lekker stasjonsvogn.
Les mer
layid-bilde37
BMW M markerer jubileum med muskel-SUV
Neste år fyller BMWs motorsportavdeling, M GmbH, 50 år. Det markerer selskapet med en ekstrem muskel-SUV.
Les mer
layid-bilde38
Ujålete SUV i ny innpakning
Suzuki lanserer nå en ny generasjon av sin populære S-Cross, en praktisk og ujålete familie-SUV.
Les mer