img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
16 bilder i galleri
Valkyrien slippes fri
Aston Martin fikk sin Formel 1-bil på landeveien kjappere enn Mercedes-Benz fikk orden på sin.

Kundene – og vi som sitter utenfor og glaner – venter fremdeles på Mercedes-AMG One, eller hva den skal hete. 

Helt siden Lewis Hamilton viste frem bilen for første gang på Frankfurtutstillingen i 2017 har den dukket opp med jevne mellomrom – men fremdeles i ikke-ferdig form.

Valkyrien har egentlig hatt en enda lengre historie, men hun har skiftet retning flere ganger.

Hun startet som konsept hjemme på fabrikken i Gaydon sommeren 2016. Publikum møtte den i Genève 2017 i VP 1- formen

Så dukket hun opp som en ny prototype, VP 2, i 2019, men denne gangen het hun produksjonsklar

Hjemme i Affalterbach slet AMG-sjefen Tobias Moers med å få orden på ONE-modellen. Men så plutselig flyttet han til England som sjef for Aston Martin, og hva skjer? Jo han kan stolt fortelle at nå i november står den første Valkyrien klar til den første kunden.

Og dette skjedde omtrent samtidig med at en arie fra Wagners Die Walküre runget ut over utstillingshallene på Varemessen på Lillestrøm da den gamle Lincoln-bilen til Wagner-tolker over alle Wagner-tolkere, Kirsten Flagstad, ble avduket.

Jeg er enig i at det er stykke fra en Lincoln fra 1930-tallet og en Aston Martin fra neste århundre – men Valkyrie er Valkyrie da.

Eller ikke.

– Dette har vært et arbeid som har satt alle på de hardeste prøver, og jeg er veldig stolt over at vi nå har fullført vår første hypercar, sa Tobias Moers ved presentasjonen av Valkyrie #1.

(saken fortsetter)

Bilen håndbygges i et spesielt område på fabrikken i Gaydon – hver av de 150 bilene tar 2000 timer å bygge og hver testes på Silverstone før de overleveres eieren.

Det vil si – det med 150 biler er litt uklart. Det skal nemlig også bygges en serie uten tak – uten at jeg har oppfattet hvor mange det blir. Dessuten skal det bygges 40 enda mer ekstreme versjoner – utelukkende for banebruk. Men om disse 40 går inn i de 150 har jeg heller ikke oppfattet.

Både Red Bull og Cosworth er med på dette laget. Begge med en rekke bein trygt forankret i Formel 1. I tillegg er elbil-geniene fra Rimac sterkt inne i bildet. Skal man bygge en Formel 1 for veien, er det klart den må være hybrid.

Hvis du vil modellere en bil for en av de virtuelle racing-spillene som finnes, er spesifikasjonene omtrent slike:

Utvendige mål: 482 x 195 cm. Høyden aner jeg ikke. Men akselavstanden er 306 cm. Vekt, der håper jeg på 1050-1100 kg.

Baneversjonen får 38 cm ekstra akselavstand, og 96 mm bredere sporvidde foran mens den øker med 115 mm bak – uten at jeg kan fortelle deg hvilke mål originalen har her.

Variabel høyde over veien og variable aerodynamikk – ikke noe av det er lovlig på Formel 1 biler, så her har Valkyrien en fordel.

Cosworth-motoren er en 6,5-liters V12-er med 1000 hk + ved imponerende 10.500 omdreininger. Max. dreiemoment er på 740 Nm ved 7000. Dessuten kommer det 160 hester til, takket være Rimac.

Motoren veier 206 kg og gir altså 154 hk/liter, uten turbo! 7-trinns klikk-klakk-kasse og bakhjulsdrift.

Det er snakk om under tre sekunder til 100 og mer enn 320 km/t.

Men det jeg er virkelig spent på er om man vil kunne se spor av de kommende Valkyriene på Aston Martins ellers ganske begredelige regnskap og resultater. Med en pris på rundt £ 2,5 mill. burde det være en viss margin i bunnen?toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Volkswagen utfordrer Tesla
Volkswagen offentliggjør i dag bilder av sin første elektriske sedan i konseptform - en direkte utfordrer til Teslas Model S.
Les mer
layid-bilde1
Polestar med glimt av fremtiden
Polestar viste i helgen frem en prototyp på modellen som skal bære et 5-tall i betegnelsen - en av tre nye modeller som er under utvikling.
Les mer
layid-bilde2
Lanseringskalender 2022
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2022. Det kom rekordmange nye modeller på markedet i 2021, så årets lanseringskalender er ikke like innholdsrik. Likevel inneholder den over 100 modeller.
Les mer
layid-bilde3
Peugeot henter inspirasjon i slekta
Peugeot henter frem en ny europeisk betegnelse og lanserer en bil som kan bli svært aktuell for Norge.
Les mer
layid-bilde4
Første BMW M3 Touring
BMW lanserer nå for første gang M3 i Touring-versjon. En praktisk familiebil spekket med kjøreglede.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Lynk & Co med Dagen Derpå
Sorry, kan ikke for det. Konseptbilen de viser heter faktisk The Next Day. Lynk & Co. Er ikke noe vanlig bilmerkenavn det heller, så dette henger sammen. Dessuten vil nok noen si at det ser ut som bilen er designet med et skikkelig kuppelhue i nærheten.
Les mer
layid-bilde6
En forsmak på neste BMW M2
BMW har sendt ut offisielle teaser-bilder av neste generasjon M2 i psykedelisk innpakning.
Les mer
layid-bilde7
Nissan Sakura tar opp arven etter lille i-MiEV
Når Nissan neste år lanserer en liten el-SUV i Norge må den ikke forveksles med bybilprosjektet Sakura. Men de 3,4 meter lange bybilene er en viktig årsak til at trafikken i de store byene i Japan ikke har brutt sammen. Så hvorfor har vi så få bybiler?
Les mer


layid-bilde8
Soda Stream på hjul
Les mer
toppsak-bilde9
Maseratis sportsbil i sommerklær
Maserati har avduket sin nye MC20 i åpen versjon. Den tradisjonelle Spyder-betegnelsen er byttet ut med Cielo - italiensk for himmel.
Les mer
layid-bilde10
Utviklet av sjefen sjøl
Les mer
layid-bilde11
Kommer sent. Men godt nok?
Les mer
layid-bilde12
Første glimt av Polestar 3
Les mer
layid-bilde13
Nye drypp fra Mitsubishi
Mitsubishi gir i dag flere detaljer om en ny generasjon ASX som skal selges i Europa.
Les mer
layid-bilde14
Generasjonsskifte for Lexus RX
Lexus lanserer nå femte generasjon RX. For første gang skal den tilbys som ladbar hybrid.
Les mer
toppsak-bilde15
Enda en Alpha - når kommer bilen?
Alpha Motors er navnet på en munter wanna-be bilprodusent i California. Nå er de i er ferd med å bli verdensmestre i karosserivarianter uten ennå å ha bygget en bil.
Les mer
layid-bilde16
Polestar 2 i begrenset opplag
Les mer
layid-bilde17
Ny Mercedes GLC med tre ladbare valg
Les mer
layid-bilde18
Ny kosmetikk, økt rekkevidde og enklere service
Kunder som bestiller Ioniq 5 i dag vil få en oppdatert 2023-modell i løpet av høsten. Det innebærer litt mer rekkevidde samt noen nye detaljer.
Les mer
layid-bilde19
Snart kan du bestille Enyaq Coupé
Fortsatt står mange i kø for å få sin etterlengtede Enyaq. Likevel åpner importøren neste uke for bestilling av en ny toppmodell i serien.
Les mer
layid-bilde20
Ny BMW X1 - primært som elbil
BMW lanserer nå tredje generasjon av sin kompakte SUV. Mest interessant for Norge er at den også lanseres som ren elbil med firehjulsdrift under betegnelsen iX1.
Les mer
layid-bilde21
Defender i XXL-utgave
I dag får du Land Rover Defender i kort og lang utførelse (90 og 110), men nå lanseres Defender 130 med inntil 8 sitteplasser - alternativt med et hav av bagasjeplass.
Les mer
layid-bilde22
ID.1 og ID.2 kommer som VWs urbane elbiler i 2025
Med ID.Life (bildet) viste Volkswagen i fjor høst en forsmak på hvordan de tenker seg en liten, elektrisk SUV hvis lansering er framskyndet fra 2027 til 2025.
Les mer
toppsak-bilde23
Dropper jubileum-Golf R, blir for dyr i Norge
Til 20-årsmarkeringen av R-divisjonen har VW puttet nye 13 ekstra hester under panseret på den allerede historisk raskeste Golf R.
Les mer
layid-bilde24
Mercedes-AMGs visjon for høye ytelser
Selv hos Mercedes-AMG er de fossile superbilene være på vei inn på de evige motorveier når plattformen AMG.EA dedikert for elektriske høyytelsesmodeller er ferdig utviklet.
Les mer
layid-bilde25
Først strøm-så hydrogen
Vil det være mulig å kurere rekkeviddeangsten med brenselceller og hydrogen? I Scenic-konseptet viser i det minste Renault en mulighetsstudie.
Les mer
layid-bilde26
Samlerobjekt: ekstra sint BMW M4 til 2 mill
Det står ikke på ytelser når BMW henter fram spesialmodeller som CSL basert på M4. 1000 eksemplarer bygges og hver av dem prises fra to millioner kroner. Her gjelder først mann til mølla …
Les mer
layid-bilde27
Mazda oppgraderer MX-30
Les mer
toppsak-bilde28
Ny roadster til ferien?
Nå kan du bestille de nye SL-modellene fra Mercedes-AMG. Prisene starter på drøyt 1,5 millioner hvis du nøyer deg med firesylindret motor.
Les mer
layid-bilde29
Audi A6 Avant e-tron på svipptur til i Norge
Les mer
layid-bilde30
Range Rover Sport, for tredje gang
Det går unna hos Land Rover for tiden. Den første Range Rover av femte generasjon kom på norske skilt i forrige uke. Noen dager etter har tredje generasjons Range Rover Sport internasjonal galla-debut.
Les mer
layid-bilde31
Lang luksus fra Bentley
Bentley lanserer nå Bentayga EWB med strukket akselavstand for dem som ønsker maksimal komfort og romslighet.
Les mer
layid-bilde32
Nytt merke: - Minst en ny i året
Å være journalist og overvåke bilmarkedet i Kina må være en ganske slitsom jobb. Fire nye modeller og et nytt merke hver dag, virker det som. Møt for eksempel Feifan.
Les mer
toppsak-bilde33
Genesis føler seg frem
Igjen en ny konseptbil fra Genesis. Et design som skal vise veien inn i en elektrisk fremtid. Samtidig forteller de at deres GV70, en ganske konvensjonell elbil, går i produksjon fra desember.
Les mer
layid-bilde34
Matador fra Slovakia
Les mer
layid-bilde35
Snart kommer den elektriske E-Klassen
Les mer
layid-bilde36
Familievennlig T-Klasse fra Mercedes
Mercedes lanserer nå sin nye T-Klasse - en praktisk familiebil med franske røtter.
Les mer
layid-bilde37
Absolutt raskeste Koenigsegg
Koenigsegg har nå laget en ny bil til eget bruk - Jesko Absolut blir deres aller kjappeste. Hvis ikke de ombestemmer seg da.
Les mer
layid-bilde38
Lincoln med hos busskameratene
Lincoln er ikke et navn du hører hver dag. Men de har nettopp gjort sitt eget event i Hollywood, der de presenterte en konseptutgave av sin første batterielektriske.
Les mer