img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
6 bilder i galleri
Eksklusiv bursdagsgave
I 1985 satt han i vinnerbilen på Le Mans. Nå har han vært med på å utvikle sitt eget minnestykke.

Mens de fleste nøyer seg med et bilde, en billett, T-skjorte eller en kopp som minne fra en kjær begivenhet, hadde Paolo Barilla helt andre ambisjoner.

Han var med å kjøre vinnerbilen i 24-timersløpet på Le Mans i 1985, en privat Porsche 956, og nå har han vært med på å utvikle en 60-årsgave til seg selv – en spesialbygget 911 (992) GT3 som er inspirert av racerbilen.

Barilla (om du ikke drar kjensel på navnet, så sjekk pastahyllene neste gang du er i butikken) var den første kunden som var med å ferdigstille et bilprosjekt med Porsche Exclusive Manufaktur som del av dere Sonderwunsch program.

Italieneren ønsket å designe en unik 911, og han ønsket å ta del i utviklingen av bilen selv. Lakkfargen Summer Yellow ble kombinert med hvitt og sort, og 7-tallet fra løpsbilen ble også med over til 911-en.

Andre detaljer som bakving og girspak ble også spesialdesignet og utviklet spesielt for Barillas bil.

– På åttitallet hadde jeg muligheten til å kjøre den fantastiske Porsche 956, en ikonisk bil med hensyn til både ytelser og design, sier Paolo Barilla som sitter i styret for det italienske matvarefirmaet.

– Å overføre elementer fra racerbilen til en moderne GT3 gjør minnene spennende og vitale – for meg selv og folk som står meg nær.

Interiøret er holdt i matt sort, slik du forventer det skal være i en løpsbil. En spesialutviklet logo med 956 og en stilisert silhuett av bilen samt Le Mans 1985 er plassert på dørterskelen. Logoen og omriss av banen slik den så ut i 1985 er også brodert i hodestøttene.

Girkulen minner om magnesiumkulen som ble benyttet i 956 og er freset ut fra en aluminiumblokk og deretter sandblåst.

Gjennom Sonderwunsch-programmet er kunden selv prosjektansvarlig og en del av teamet.

Prosessen tok totalt tre år fra de første designskisser til bilen sto klar. Utviklingen startet basert på forrige generasjon 911 GT3 siden 992-versjonen da ikke var i nådd produksjonsstadiet.

– Direkte kontakt med kunden er det beste du kan ha som designer, sier Grant Larson som er ansvarlig for spesialprosjekter hos Porsche og som i sin tid designet den opprinnelige Porsche Boxster.

– Den personlige dialogen med kunden er ekstremt viktig og setter oss i stand til å forstå hans eller hennes ønsker meget detaljert. Paolo Barilla var den ideelle kunden for dette ambisiøse prosjektet.

Larsons største utfordring var å overføre den grafiske designen fra den flate og kantete løpsbilen til de runde formene på en moderne 911.

– Geometrisk er dette to forskjellige verdener, så layouten kunne ikke overføres 1:1. Først arbeidet vi digitalt på computer, så ble linjene projisert med laser på et testkarosseri som ble lakkert, sier Larson.

Dette måtte gjøres tre ganger før Barilla var fornøyd og den endelige designen ble spikret. Italieneren fikk sin egen ansatt-ID og besøkte Porsche tre ganger under utviklingsfasen i tillegg til at det var hyppig kontakt via telefon, mail og videokonferanser.

Han ble dermed offisielt medlem av Porsche-familien og kan også titulere seg som offisiell produksjonsmedarbeider. Stor stas.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Mazda får hjelp av Toyota
Til våren kommer Mazda2 Hybrid på markedet, men bilen er allerede på plass under et annet navn.
Les mer
layid-bilde1
Range Rover den Femte - Dope or Nope?
Man roter ikke med et design-ikon. I dag presenterer importøren den femte Range Rover generasjonen som er en perfekt etterfølger av den første. Men er den for perfekt? Er den altfor mye tradisjon og arv og altfor lite fremtid?
Les mer
layid-bilde2
Valkyrien slippes fri
Aston Martin fikk sin Formel 1-bil på landeveien kjappere enn Mercedes-Benz fikk orden på sin.
Les mer
layid-bilde3
Første ladning i4 på norsk jord
Om et par uker er de første eksemplarene av BMW i4 på plass hos din lokale BMW-forhandler. Men fortsatt må du vente tålmodighet for å få din egen.
Les mer
layid-bilde4
Lexus gir forsmak på elbil
Selvsagt får ikke Toyota og Subaru være alene om å bygge på den nye e-TNGA-plattformen. I dag har Lexus gitt en første antydning om hva vi har i vente fra det holdet.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Ny SUV tetter gapet mellom C-HR og RAV4
Toyota har i dag avslørt at Corolla Cross kommer til Europa for å tette gapet mellom C-HR og RAV4.
Les mer
layid-bilde6
Ansiktsløft for Skodas minste SUV
Fire år etter lanseringen er det tid for en oppgradering av Skoda Karoq.
Les mer
layid-bilde7
Foxconn-bilen blir offentlig
Til nå har bilene fra ambisiøse Foxconn bare vært vist på en stor internpresentasjon. Nå står den ene modellen på en utstilling i Hong Kong.
Les mer


layid-bilde8
Gumpert - flere liv enn katta?
Les mer
toppsak-bilde9
Lekker stasjonsvogn fra Opel
Opel viser nå de første bildene av neste generasjon Astra Sports Tourer - en lekker stasjonsvogn.
Les mer
layid-bilde10
BMW M markerer jubileum med muskel-SUV
Les mer
layid-bilde11
Ujålete SUV i ny innpakning
Les mer
layid-bilde12
Gammel Ferrari blir ny
Les mer
layid-bilde13
Ukjent hos oss, stor i mange markeder
Mitsubishi har lansert en oppdatert utgave av 7-seteren Xpander - en viktig MPV / crossover i mange raskt voksende markeder.
Les mer
layid-bilde14
Folkevognbussen som ladbar hybrid
Volkswagen-importør Harald A. Møller har nå fått på plass nye Multivan som ladbar hybrid. Det gir en kraftig avgiftsreduksjon som kommer kundene til gode. Men gleden kan bli kortvarig.
Les mer
toppsak-bilde15
En praktisk el-Mercedes
Mercedes-Benz EQB er den mer praktiske fetteren til EQA som nå er priset fra 477.000 kroner, 33.000 kroner opp i forhold til EQA. Bilen ankommer tidlig neste år.
Les mer
layid-bilde16
Første glimt av ny Niro
Les mer
layid-bilde17
Salgsstart for Volkswagen ID.5
Les mer
layid-bilde18
Økt rekkevidde for Peugeots bestselgere
To av tre nye Peugeot-modeller solgt i Norge hittil i år er en e-2008 eller en e-208. Nå får bilene tekniske oppgraderinger, inkludert økt rekkevidde.
Les mer
layid-bilde19
Ferraris tredje Icona
Midt under et skikkelig kunde-event på Mugello kom Ferrari med en flunkende ny bil i Icona-serien. En nyhet var nok ventet - men ikke en som til de grader vekker de gode Ferrari-minnene.
Les mer
layid-bilde20
En forsmak på Volvos fremtid
Med Concept Recharge gir Volvo oss en ide om hva vi har i vente i en karbonnøytral fremtid. Trolig er det neste generasjon XC90 vi får en forsmak på her.
Les mer
layid-bilde21
Genesis lanserer ny el-SUV
Hyundais luksusmerke Genesis presenterer stadig flere modeller som burde være attraktive for Norge, men foreløpig satser de kun i noen utvalgte markeder.
Les mer
layid-bilde22
Vinfast setter USA på kartet
Den vietnamesiske bilprodusenten Vinfast er på plass i Los Angeles med to elbiler. Snart skal de også til Europa.
Les mer
toppsak-bilde23
Mitsubishi viser ny elbil
Mitsubishi konsentrerer seg om andre markeder enn det europeiske for tiden. I Kina viser de en ny modell som hadde passet fint i det norske markedet.
Les mer
layid-bilde24
Lekne alternativer fra Porsche
Porsche er bredt representert på LA Auto Show. Her er deres mest lekne nykommere.
Les mer
layid-bilde25
Fisker avslører flere detaljer
Fisker viser sin Ocean som produksjonsklar prototyp på LA Auto Show. Det skjedde på dagen ett år før produksjonen starter i Østerrike.
Les mer
layid-bilde26
Ny karosseriform og ny styrkegrad
Porsche er på plass i Los Angeles hvor de viser Taycan i GTS-utgave med ekstra lang rekkevidde. Dessuten kommer den i en ny, praktisk innpakning.
Les mer
layid-bilde27
Oppdatert T-Roc
Les mer
toppsak-bilde28
Ny Mazda for Amerika
Mazda har i dag lansert en ny SUV med betegnelse CX-50 for det nordamerikanske markedet.
Les mer
layid-bilde29
Nøktern el-SUV fra Maxus
Les mer
layid-bilde30
Ford Bronco i ørkendrakt
Amerikanere som venter på en vill Bronco for ødemarken kan få drømmen sin oppfylt neste år, men den første spesialutgaven er forbeholdt dem med en solid bankkonto.
Les mer
layid-bilde31
Xpeng fra Kristiansand til Trondheim
Xpeng har nå etablert et nett av forhandlere fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Der kan du se og prøvekjøre merkets modeller.
Les mer
layid-bilde32
Spesial på Panamera
Porsche lanserer nå spesialutgaven Panamera Platinum Edition for dem som ønsker en eksklusiv bil med mye utstyr.
Les mer
toppsak-bilde33
Forsmak på stor el-SUV fra KIA
Den skal debutere på bilutstillingen i Los Angeles om en uke, men for å stimulere interessen har Kia sendt ut noen skisser av sin kommende el-SUV med betegnelse EV9.
Les mer
layid-bilde34
Her er Subarus redningsplanke
Les mer
layid-bilde35
Ny sportsvogn fra Mercedes-AMG
Les mer
layid-bilde36
Lanseringskalender 2021
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2021.
Les mer
layid-bilde37
Eksklusiv bursdagsgave
I 1985 satt han i vinnerbilen på Le Mans. Nå har han vært med på å utvikle sitt eget minnestykke.
Les mer
layid-bilde38
NIO med glimt av fremtiden
Når NIO for første gang viser sin store sedan utenfor Kinas grenser skjer det i Oslo denne uken.
Les mer