img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
108 bilder i galleri
En ny og en nesten ny kineser på vei
Det er nesten 100 % japansk fravær fra årets IAA i München. Det er også nesten 100 % nærvær fra Korea (Kia, Hyundai og Renault/Samsung). Og ca. 3 % nærvær fra Kina. Men det som er her derfra, er spennende.

Vi har møtt Great Wall på IAA (i Frankfurt) tidligere. Det var da de også var høye og mørke og lanserte sitt nye premium-merke, Wey

Ikke akkurat noen suksess, kan man si. De hadde en fabrikk i Bulgaria fra 2012 som stengte i 2017. Nå hørtes de igjen litt selvsikre ut.

Denne gangen var Great Wall som merke helt fraværende, på tross av et 50/50 opplegg med BMW hjemme i Kina. Til gjengjeld hadde Wey fått med seg Great Walls nye familiebil-merke Ora

De to søsknene var imidlertid så adskilt at de bebodde hver sin hall i München.

Like greit ikke å bundle dem – de snakker til helt forskjellige kundegrupper.       

Wey er luksuriøse plug-in hybrider, med solid rekkevidde som rent elektriske og med SUV-karosserier som burde treffe kundesegmentet rett i både hjertet og hjernen.

Akkurat nå heter modellene Coffe 01 og Coffee 02.

Ora er derimot ganske søte biler som heter Cat og med åpenbar ungdomsappell, ikke minst fordi de er 100 % batterielektriske.

Planen er nå å begynne å selge Wey i Tyskland i siste kvartal i år, med utleveringer fra første kvartal neste år. På den tiden skal det være bygget 10 ‘opplevelse- og utviklings-sentra i Tyskland, og være knyttet kontakt med 66 service-partnere.

En vesentlig del av Wey er en app som skal gjøre livet bedre for deg. Heftig bruk av appen skal kunne gi deg kundefordeler, Wey-merch eller oppdateringer for eksempel. Det skal også dannes et kunde/konsulent gruppe som ikke bare skal være med på å bestemme spesifikasjonene, men også å avgjøre modellnavnet.

Hvis noe av dette høres kjent ut, så er ikke det så rart. I fjor hentet Wey Steven Zhao til seg. Han hadde vært vice president hos NIO under hele oppbyggingsfasen, med ansvar for «bruker-opplevelser», den samme rollen han nå har hos Wey.

– Etter at bilen er rullet ut i Tyskland, skal den til enten Spania eller Italia, og deretter skal vi se på resten av Europa, sa selskapets ansvarlige for Europa, Johnson Qiang.

Han sa også at Tyskland var valgt fordi det var Europas største bilmarked. Han ville fortsette å gå etter størrelsen: Italia, Spania, Frankrike, Storbritannia før han så nordover. Men det var umulig å få ham til å si hvilket nummer i rekken Norge hadde. 

Heller ikke Gerald Krainer, salgs- og servicesjef for Europa var det mulig å få til å røpe noe her. Ukjent med Norge var han ikke. Han hadde vært Bytons Go-to-market-Europe sjef til desember i fjor.

Jeg forsøkte meg sågar på italiensk, Vittorio d’Arenzo har ansvaret for Europa-strategien for de to merkene. Heller ikke han kunne fortelle noe om Norge.

Men begge de to europeerne gjentok det Great Wall-sjefen Wei Jianjun sa i Frankfurt for to år siden, at konsernet ville bygge en fabrikk i Europa så snart salget oversteg 50.000 biler per år.

Hvis du ikke vil vente, men heller dra til Tyskland og kjøpe en Wey Kaffe Nullen for ca. 50.000 euro, så får du med deg hjem noe som med 4870 mm ikke akkurat er kompakt, og som har et batteri på 41,8 kWt som gir bilen en elektrisk rekkevidde på 150 km. Sammen med bensintanken går den nesten Trondheim-Oslo tur retur.

2-liters motoren, med push-hjelp fra de to elmotorene (en i hver ende) gir til sammen 469 hk som serverer 100 på fem sekunder. Ni trinn med dobbel-clutch. 2,2 tonn stopper nålen på.

Ora måler ikke mer enn 4235 mm, har en elmotor på 169 hk og du kan velge batteristørrelse. Mellom 300 og 400 km rekkevidde er tilgjengelig.

Ora har ansiktsgjenkjenning som også brukes til å fortelle deg at du er trøtt, så ikke kjør mer nå. Men i tillegg skryter de på seg avanserte sensorer, blant annet ‘den første i dette segmentet’ 5 mm radar før å bedre førerstøttesystemene.

Et smart parkeringssystem som husker de siste 50 meterne før du satte fra deg bilen finnes også. Bilen kan deretter nemlig gjenta ruten i omvendt retning. Kan være en hjelp ved problematisk parkering.

Da kan jo ikke Wey være dårligere med hensyn til ‘verdens første’.

De har 5G, ansiktsgjenkjenning, AR-display, og en 14-tommers infotainment skjerm – og alle sikkerhetssystemene bestyrt av en Qualcomm Snapdragon 8155 chip. ‘Første masseproduserte bil som bruker den’.

Skal vi tro at Wey (og Ora) skal klare å finne et fotfeste denne gangen, da?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Subaru fornyer rallybilen
Den er blant få rallyinspirerte gatebiler. Nå fornyer Subaru sin WRX, foreløpig uten at Norge står på kartet.
Les mer
layid-bilde1
Lanseringskalender 2021
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2021.
Les mer
layid-bilde2
Liten og søt gjør comeback
På bilutstillingen i München var Renault 5 EV en meget sterk konkurrent til ABBA om tittelen: Årets comeback.
Les mer
layid-bilde3
Genesis til Europa. Norge? Vent litt.
Tidligere i år advarte Genesis om at nå kunne Europa vente seg en liten invasjon. Denne høsten har potensielle kunder på utvalgte markeder fått det første møtet med det unge merket.
Les mer
layid-bilde4
Mini-drøm blir virkelighet
Mini stilte, ikke særlig overraskende, med en fremtidsvisjon som er så hinsides alle de flashy styling-modellene som dukker opp for tiden, at det faktisk er mulig å bli glad igjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Maybach på (foreløpig) SUV-topp
Selvfølgelig er en Über-SUV fra Mercedes en virkelig non-brainer. Vi bare ventet på at den MÅTTE hende. Og da er det like logisk å døpe den Maybach. Møt palass-utgaven av EQS.
Les mer
layid-bilde6
Mazda oppgraderer CX-5
En for en har Mazda oppgradert sine modeller gjennom året. Nå er turen kommet til SUV-en CX-5.
Les mer
layid-bilde7
Første ladbare hybrid fra Lexus
Nå starter salget av den første ladbare hybriden med Lexus-logo. Drivlinjen er hentet fra RAV4.
Les mer


layid-bilde8
Audis fremtids-visjon
Les mer
toppsak-bilde9
Slank på befaling
City Transformer het et innslag fra Israel. Det var kommet til IAA i München uten særlig forhåndsvarsel, og viste oss løsningen på et problem vi egentlig ikke trenger løsning på. Ikke en slik i hvert fall.
Les mer
layid-bilde10
Ny rekord i liten og søt
Les mer
layid-bilde11
Schwarzenegger-ønske oppfylt
Les mer
layid-bilde12
Nissan har priset Ariya
Les mer
layid-bilde13
På tross av skepsis: Yoyo finnes.
3D-printede karosserideler, dimensjoner omtrent som en Twizy og en mislykket Kickstarter på 500.000 euro i februar. Men bilene ble vist på IAA. Noen kunne sågar prøvekjøres.
Les mer
layid-bilde14
Smart lever - og blir stor
Det var langt fra åpenbart at et av verdens ferskeste bilmerker, Smart, skulle overleve. Eieren, Daimler, hadde åpenbart problemer med barnet. Men så fikk de hjelp: På starten av fjoråret ble det kjent at smart ble kinesisk.
Les mer
toppsak-bilde15
Her er Dacias nye storfamiliebil
Dacia lager en ny løsning for store familier og de som skal ha med seg mye utstyr. Hils på nye Jogger.
Les mer
layid-bilde16
Volvo oppgraderer de ladbare hybridene
Les mer
layid-bilde17
Flottere elbil enn digre Mercedes EQS får du ikke kjøpt i dag
Les mer
layid-bilde18
Elektrisk Cayman i racingdrakt?
Porsche viser en forsmak på noe som kan utvikles til en spennende løpsbil. Trolig får vi her en forsmak på neste generasjon Cayman.
Les mer
layid-bilde19
En ny og en nesten ny kineser på vei
Det er nesten 100 % japansk fravær fra årets IAA i München. Det er også nesten 100 % nærvær fra Korea (Kia, Hyundai og Renault/Samsung). Og ca. 3 % nærvær fra Kina. Men det som er her derfra, er spennende.
Les mer
layid-bilde20
Mercedes-AMG går elektrisk
Ingen vei utenom - selv for en muskelbilprodusent som AMG er fremtiden elektrisk. Her er deres første bil ut.
Les mer
layid-bilde21
Forsmak på kompakt ID.
Med ID.Life gir Volkswagen en forsmak på en kompakt bybil som skal på markedet i 2025. Her står ungdommen i sentrum.
Les mer
layid-bilde22
Kia favner bredere med nye EV6-varianter
Kia lanserer nå EV6 med flere drivlinjer og i nye utstyrsversjoner. Med en mindre batteripakke og bakhjulsdrift starter prisen på 419.000 kroner.
Les mer
toppsak-bilde23
Her kommer den elektriske E-Klassen
Kun kort tid etter lanseringen av toppmodellen EQS, er allerede neste modell fra Mercedes-EQ klar. Mercedes-Benz EQE debuterer på bilutstillingen i München og kommer til Norge sommeren 2022.
Les mer
layid-bilde24
Renault klar med sin el-utfordrer
Renault drar lakenet av sin nye Mégane E-TECH electric på IAA - en spennende utfordrer for dem som vurderer ny elbil.
Les mer
layid-bilde25
Wiesmann kommer tilbake
Bemerkelsesuverdig karosseri og streit mekanikk - dette er klassisk Wiesmann-oppskrift selv om navnet er et annet.
Les mer
layid-bilde26
BMW på hydrogen - 2. Periode
Det vil være litt rart om det ikke dukker opp noe med hydrogen på den kommende bilutstillingen i München. Den har tatt mål av seg til å være fremtidsrettet. BMW får i hvert fall plass i Hydrogen-hjørnet.
Les mer
layid-bilde27
Ny muskelbil fra Mercedes-AMG
Les mer
toppsak-bilde28
Nye Peugeot 308 er priset og salgsklar
Uansett om du foretrekker bensin, diesel eller hybrid finner du et alternativ når Peugeot Norge nå lanserer nye 308 i to karosseriformer.
Les mer
layid-bilde29
VWs bybil får racingpreg av Cupra
Les mer
layid-bilde30
Toyota Yaris Cross klar for Norge
Toyota Norge lanserer sin kompakte Yaris Cross med for- og firehjulsdrift i oktober. Prisene er nå klare.
Les mer
layid-bilde31
Flere detaljer om Opels nye Astra
Opel skal vise sin nye Astra på bilutstillingen i München neste uke. I den forbindelse har de sluppet flere detaljer, og ikke minst bekreftet at den kommer som elbil.
Les mer
layid-bilde32
Polestar senker prisene
Konkurransen i elbilmarkedet er knalltøff om dagen. Nå senkes prisen på Polestar 2 Single Motor med inntil 40.000 kroner.
Les mer
toppsak-bilde33
Nissan starter forhåndssalget av Ariya
For Nissan er Ariya viktigste elbillansering siden Leaf. Fra neste uke kan norske kunder som de første utenfor Japan bestille bilen, men prisene er foreløpig ikke klare.
Les mer
layid-bilde34
Her er nye Kia Sportage
Les mer
layid-bilde35
Elektrisk Volvo C40, men kun på nett
Les mer
layid-bilde36
Elva-kjørere får renere tenner
Fine dining, dress-koder, champagne, slott og neglesaksklippet gressplen - og en og annen bil. Der har du Salon Privé, og McLaren er med. Med en Solidox-aktig nyhet.
Les mer
layid-bilde37
Opel Rocks, bokstavelig talt
Det var vel egentlig en non brainer. Stellantis utvidet AMI-sfæren sin og satte et annet merkenavn på fronten. Møt Opel Rocks-e.
Les mer
layid-bilde38
Taycan oppgraderes for 2022
Porsche starter nå salget av 2022-modellene av Taycan og Taycan Cross Turismo med vesentlige oppgraderinger.
Les mer