img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
72 bilder i galleri
Et kvart århundre med kjøreglede
Porsche markerer at det er 25 år siden den kompakte sportsbilen startet en ny tidsregning for selskapet.

Boxster 25 years har en del spesielle detaljer og skal bygges i et begrenset opplag på 1250 eksemplarer som det garantert blir rift om.

Boxster debuterte som konsept på Detroit-utstillingen i 1993, og responsen var så positiv at Porsche besluttet å sette bilen i produksjon. Det skjedde i 1996, og dermed har de nå en unnskyldning for å lage en spesialutgave.

At det er solgt 357.000 Boxstere gjennom de 25 årene bekrefter at Porsche traff spikeren på hodet med sin «øko-modell» som siden også har dannet grunnlag for broren med tak – Cayman.

Jubileumsbilen er basert på 718 Boxster GTS utstyrt med en 4,0-liters boxermotor med 400 hestekrefter som garanterer festlige kjøreegenskaper – spesielt når den sitter bak ryggen til sjåføren. Velg mellom 6-trinns manuell eller 7-trinns PDK girkasse.

Den henter inspirasjon fra det originale konseptet gjennom kopperfargen på luftinntakene i fronten og på sidene og er behørig utstyrt med 25-årslogoer. Felgene er 5-ekers 20-tommere i totone-lakk.

Som første Boxster tilbys også jubileumsutgaven i GT Silver Metallic, men du kan også få den i sort eller hvit metallic. Andre eksteriørdetaljer er alu-look tanklokk, sportseksosanlegg i høyglans aluminium og sort ramme rundt frontruta.

Interiøret er utført i Bordeaux-rødt skinn under en rød kalesje, også som konseptet. Syns du det blir litt spesielt, så får du begge deler i sort som alternativ. Standard er elektrisk justerbare seter, oppvarmet ratt og dekor i børstet aluminium.

Standardutstyret inkluderer videre justerbare dempere (kan senkes med 10 mm), Sport Chrono-pakke med digital og analog stoppeklokke, mekanisk differensialbrems med «torque vectoring».

PS!
Nå begynner historien for alvor, for kollega Jon Winding-Sørensen fikk snusen i at jeg skrev denne saken, og det skal jeg si ga vann på mølla. Vi tar et pausebilde før Jons erindring av hva som skjedde for noenogtyve år siden – med andre ord fortsetter saken:

Helt utrolig at det tok tre år før den kom i produksjon. Konseptbilen i 1993 var nesten fullstendig uendret da den dukket opp i endelig produksjonsutgave. 

Jeg vet ikke hva slags historier Porsche spinner om dette ikonet nå, utviklet i California av kjente superstjerner blant designerne, men sannheten er jo at prosjekt 896 var et helt vanlig utviklingsprosjekt i Weissach – men samtidig uvanlig fordi Porsche holdt på å daue.

De solgte 50.000 biler i året på 80-tallet (dette tar jeg rett ut av hue) og var nede på 14.000 eller no’ i 93. Denne måtte i produksjon og det måtte skje rasjonelt – noe Porsche ikke akkurat var da.

Så han ferske sjefen da – skriver han i boka si – Wendelin Wiedeking (han som fikk sparken fordi han hadde plotta med noen fra Porsche-familien om å kuppe hele Volkswagen – en mesterlig fyr, men det er alltid seierherrene som skriver historien) fikk Toyota til å rydde opp i produksjonen – og samtidig fikk han satt i gang utviklingen av 996 sammen med 896 og sparte vanvittig mye på det også.

I dag sier folk at det var Cayenne som reddet Porsche (eller i hvert fall fikk sparket den skikkelig inn i en moderne tid). Men hadde det ikke vært for 896 – eller 718 som den ble hetende, hadde det ikke vært noe Cayenne.

Jo, det var det jeg skulle si, han som har æren for eksteriøret heter Hans-Jürgen Wöhler som utviklet dette lille vidunderet i den vanlige designavdelingen under designsjefen Harm Lagaay. Ikke noe skunk works eller eksterne konsulenter eller annen rommantikk. For alt jeg vet er Wöhler hos Porsche den dag i dag.  Han var i hvert fall sjef for SUV-linjene sist jeg var borti’n.toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Lanseringskalender 2021
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2021.
Les mer
layid-bilde1
En Porsche som skapt for Norge
Porsche har i dag vist frem sin andre elbil. Taycan Cross Turismo er som skapt for norske Porsche-entusiaster.
Les mer
layid-bilde2
Volvo lanserer elektrisk C40
Volvo har i dag lansert sin første helelektriske bil, men det blir ikke den siste. Om ti år får du ikke annet enn ebiler fra det svenske konsernet. Dessuten må du bestille dem i nettbutikk.
Les mer
layid-bilde3
Kompakt crosser fra Hyundai
Hyundai har i dag presentert sin nye Bayon - en kompakt crossover designet for Europa, men ikke for Norge.
Les mer
layid-bilde4
BYD Tang klar som 7-seter
Nå lanseres 2021-versjonen av BYD Tang med oppdaterte spesifikasjoner og syv seter som standard!
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Sjette generasjon av populær norgesvenn
Subaru Outback har en stor tilhengerskare i Norge. Nå kommer den i ny drakt, men Norge står ikke på lanseringskartet.
Les mer
layid-bilde6
V8 og spesialutgaver av Defender
Tradisjonen tro lanserer Land Rover nå Defender med kompressormatet V8. I tillegg kommer en spesialutgave med unike designelementer.
Les mer
layid-bilde7
Skoda klargjør neste Fabia
Skoda har sendt ut de første bildene av neste generasjon Fabia. Foreløpig er bilen godt kamuflert, men kamuflasjen forsvinner i løpet av året.
Les mer


layid-bilde8
Økt rekkevidde for Audis ladbare
Les mer
toppsak-bilde9
Her er neste generasjon C-Klasse
Mercedes-Benz har i dag introdusert en ny generasjon C-Klasse, både som sedan og stasjonsvogn. Lang elektrisk rekkevidde gjør den til en tøff utfordrer for erkerivalene fra Audi og BMW.
Les mer
layid-bilde10
Hyundai legger lista høyt med ny Ioniq
Les mer
layid-bilde11
Alpha formerer seg
Les mer
layid-bilde12
En ny uke, en ny hyperbil
Les mer
layid-bilde13
Honda viser ny HR-V
Honda har i dag sendt ut de første bildene av neste generasjon HR-V, men vi får ikke så mye informasjon med på kjøpet.
Les mer
layid-bilde14
McLaren endrer (omtrent) alt
Det er litt over ti år siden McLaren skilte ut sin Automotive avdeling. Og det er ti år siden de kom med sin første bil, 12 C, som virkelig rystet en del italienske superbiler slik at de merket det i karbon-monocoquene sine.
Les mer
toppsak-bilde15
Nissans nye Qashqai blir hybrid, men ikke ladbar
Mens Nissan bygger vekst i Europa rundt tredje generasjon av Qashqai, vil mangel på ladeløsning gjøre den mindre interessant i Norge.
Les mer
layid-bilde16
Ny Outlander, men ikke for Norge
Les mer
layid-bilde17
Den morsomste 911-en i ny drakt
Les mer
layid-bilde18
Nytt alternativ i Enyaq-familien
Før de noen av de mange nordmenn som står i kø har fått sine nye Enyaq, lanserer Skoda et nytt alternativ i familien - Enyaq Sportline.
Les mer
layid-bilde19
Oppdatert Bolt får en storebror
Chevrolet har i helgen lansert en oppdatert versjon av elbilen Bolt. Samtidig viste de en ny crossover på den samme lesten.
Les mer
layid-bilde20
Citroën oppdaterer C3 Aircross
Tiden er inne for en midtlivs oppdatering av Citroën C3 Aircross. Som vanlig står komfort i høysetet.
Les mer
layid-bilde21
Hyundai svarer på økt konkurranse
Etter nærmest å ha vært enerådende i nisjen for kompakte SUV-er med lang, hardner nå konkurransen til for Hyundai Kona. Importøren svarer med å lansere en oppgradert modell og mer aggressiv prising.
Les mer
layid-bilde22
Vurderer du en Hongqi?
I så fall bør du sette deg på reservasjonslisten som nå er åpnet. Da kan du bli en av de første til å parkere en E-HS9 i garasjen allerede før året er omme.
Les mer
toppsak-bilde23
Ny bil til sommerferien?
Mercedes-Benz åpner nå for bestilling av nye E-Klasse Coupé og Cabriolet. De første bilene leveres i juni.
Les mer
layid-bilde24
Nye Ford S-MAX hybrid og Galaxy hybrid
Ford lanserer nå sine 7-seters familiebiler i nye hybridutgaver. Men ladekabel kan du se langt etter.
Les mer
layid-bilde25
Praktisk familiebil følger strømmen
Med inntil syv seter og praktisk innredning er dette et smart alternativ for storfamilien. Du kan sågar kjøre hageavfallet til gjenbruksstasjonen selv.
Les mer
layid-bilde26
Nå kommer Tiguan i R-utgave
For første gang lanserer Volkswagen sin folkelige SUV i R-utgave. Det betyr høy effekt og spreke ytelser, ja, de lover til og med gromlåt på kjøpet.
Les mer
layid-bilde27
Her er Audis Model S-utfordrer
Les mer
toppsak-bilde28
Nye muskelbiler fra Cadillac
GM har nylig annonsert at de blir helelektriske i 2035, men det hindrer dem ikke fra å presentere to spreke muskelbiler nå.
Les mer
layid-bilde29
Bisarr fra Granada
Les mer
layid-bilde30
Oppdatert Mazda CX-5
For noen år siden var den blant Norges mest solgte SUV-er, men det var før el- og plug-in gjorde sitt inntok i SUV-segmentet. Nå får Mazda CX-5 nok en gang tekniske oppgraderinger.
Les mer
layid-bilde31
Salgsstart på Mercedes EQA
Mercedes-forhandlerne starter nå salget av nye EQA. Prisene starter på 408.000 kroner og de første bilene loves til Norge i løpet av våren.
Les mer
layid-bilde32
Quick Nick tester Battista
Nick Heidfeld er blant de mest erfarne førere i verden. Den erfaringen drar Pininfarina nytte av når Battista skal perfeksjoneres.
Les mer
toppsak-bilde33
Fransk eleganse
Nye DS4 er i dag avduket og vitner om at den luksuriøse Citroën-avleggeren har planer om å konkurrere med etablerte premium-merker samtidig som de setter elegant design i høysetet.
Les mer
layid-bilde34
Nye ID.4-varianter å velge mellom
Les mer
layid-bilde35
Oppgraderinger hos Mini
Les mer
layid-bilde36
Full-size til redusert pris
Nå kommer en rimeligere versjon av DS 7 Crossback e-Tense for dem som klarer seg med forhjulsdrift og litt mindre muskler.
Les mer
layid-bilde37
Nå kan du bestille Tiguan som plug-in
Fra torsdag 28. januar kan nye Volkswagen Tiguan også bestilles som eHybrid. Den ladbare SUV-en kommer gunstig ut i det norske avgiftssystemet. Men den mangler en egenskap mange nordmenn setter pris på.
Les mer
layid-bilde38
Etter Kina - er du klar for Vietnam?
Flere kinesiske elbiler kommer på det norske markedet i løpet av året, men i Vietnam finner vi et selskap som jobber på rekordtid. Nå har de presentert en hel serie el-SUV-er.
Les mer