img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
14 bilder i galleri
Changan med en av Beijings store stjerner
Konseptbilen fra Changan, Vision-V, var helt klar en av Beijing-utstillingenes virkelige stjerner. Og med flere norske innslag enn du skulle tro.

Endelig fikk Giovanni Rizzo lov til å fortelle meg hva han hadde holdt på med siden han forlot Peugeot for et par år siden.

Han har vært omtalt på disse sidene noen ganger, en dyktig fyr som muligens er litt for beskjeden til å tilhøre det tøffeste sjiktet av moderne bildesignere, men desto hyggeligere å være sammen med.

Og de mulighetene er faktisk ikke sjeldne. Han er gift med en norsk dame og hele Rizzo-familien er ofte hjemme hos hennes familie i Bærum på besøk.

Meldingen hans var kort og konsis: “This is our showcar from my studio, just shown in Beijing”, sammen med et bilde av Vision V.

Selv om Changan er kinesisk så god som noen, har de et stort designsentrum i Torino. Det begynner å bli en del av dem der, men dette stammer fra så langt tilbake som 2003.

Sist jeg var i nærheten av dem – de har portene sine stengt strengere enn noe annet studio i området – var det cirka 150 som jobbet der. I dag er de vel nærmere 200 tenker jeg.

Og de gjør alt fra de første skissene – eventuelt i samarbeid med det store studioet hjemme Kina – via fullskala modellering til ferdigbygde konseptbiler eller prototyper.

De jobber både på produksjonsbiler og på eksperimenter, og kan selvfølgelig hele tiden trekke på Torinos enorme underskog av leverandører til slik spesiell virksomhet som dette.

I et studio bortenfor Giovanni jobber Peik Olsen. 100 prosent norsk, utdannet i Coventry og med en historie du kan lese om i neste utgave av BIL/Autofil. Mens Rizzo gjorde jobben med exterior design manager, ligger Peiks innsats på interiøret. 

Jeg har ikke diskutert det med ham, da vi snakket sammen var prosjektet fremdeles hemmelig. Det var ikke en gang sikkert at bilen skulle til Beijing, selv om den sto ferdig.

Men det virker som om komfort var et klart mål, samtidig som man skulle unngå tunge, dominerende innslag fra instrumenter eller infotainment-elementer.

(saken fortsetter)

Horisontale linjer – dashbordet virker nesten som det flyter, og selv om det finnes skjermer her, virker det ikke som om de kan ta oppmerksomheten fra noe som helst annet av betydning.

Det er mulig at avslutningen av dette interiør-arbeidet skjedde i starten av pandemien. I hvert fall presiseres det at materialene som er brukt innvendig er antibakterielle, de puster og de er enkle å holde desinfiserte.

Utvendig har vi en front der en rekke LED-lys imiterer en slags grill. Det er nesten så du kunne bli lurt til å tro at dette er en elbil.

Det er det ikke, så de nødvendige luftinntakene har du nå ganske lavt nede. De ser nesten ut som de er der for å kjøle skivebremsene foran.

Smale, skarpe hovedlys er montert høyt oppe og forbindes med en lysstripe i hele bredden. 

Høy skulderlinje og mye lysspill i de konkave flatene nedover mot de to hjulbuene. C-stolpen gir nesten inntrykk av at vi har med en coupé å gjøre, og den fiffige, midtdelte spoileren over bakruten er jo rene GT3-innslaget.

Innmaten vet jeg ikke noe om, men noen av målene har jeg: 280 cm akselavstand og 490 cm lang. Vi snakker Audi Q7-land.

Men selv om vi har noen norsk-aktige innslag hos Changan i Torino, gjør selskapets nesten komplette mangel på batterielektrisk denne storprodusenten (3-4-5 % markedsandel de siste årene, det vil si mer enn en million biler) foreløpig helt uinteressant for Norge. 

Men vi kan jo håpe, de første New Energy modellene har begynt å piple ut.

Men uansett er vi glad i en spenstig konseptbil, selv om den er fossil.toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Endelig bilmesse igjen
For første gang på nesten to år skal det igjen arrangeres en internasjonal bilutstilling i Europa. Nærmere bestemt i München.
Les mer
layid-bilde1
AC Cobra på strøm
AC Cobra forbinder du nok primært med muskelbilene Carol Shelby masserte til det ekstreme. Nå går de tilbake til originalen, og gjør den elektriske.
Les mer
layid-bilde2
Nytt tilskudd til Q4 e-tron-familien
Audi lanserer nå Q4 45 e-tron quattro og dobler dermed utvalget av modeller med firehjulsdrift.
Les mer
layid-bilde3
Wells Vertige - små sportsbiler lever!
Det er moro når en spennende ny bil dukker opp fra ingenting og overbeviser ved sin første opptreden.
Les mer
layid-bilde4
Polo GTI i ny tapning
Volkswagens nye Polo er på vei mot Norge, men vi går glipp av den mest lekne i familien.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Lanseringskalender 2021
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i løpet av 2021.
Les mer
layid-bilde6
Valhalla på hjul
Underlig å kalle opp en bil etter en festsal, der fyll og eting og møte med alle kompisene dine som hadde blitt drept dagen før er hovedingredienser.
Les mer
layid-bilde7
Ny oppgradering av Macan
For andre gang foretar Porsche en oppgradering av sin populære Macan. Men dersom du venter på den elektriske utgaven må du fortsatt smøre deg med tålmodighet et par år til.
Les mer


layid-bilde8
Audi lanserer ny RS3
Les mer
toppsak-bilde9
Touring bygger på F8 Tributo
Tidligere har Touring ødelagt en og annen Ferrari. Denne gangen gis det inntrykk av at de har bygget sin helt egne bil, og nøyer seg med drivlinjen fra en F8 Tributo.
Les mer
layid-bilde10
Elbiler som Private Brands
Les mer
layid-bilde11
Kia oppdaterer Ceed-familien
Les mer
layid-bilde12
Her er Opels nye Astra
Les mer
layid-bilde13
Ny Lotus med AMG-hester
Etter nesten 75 år sier Lotus farvel til forbrenningsmotorer med sin Emira som debuterer i disse dager. Rett i trynet på Porsche Cayman, og med elementer du aldri har sett hos en Lotus før.
Les mer
layid-bilde14
Nå kan du bestille den heftige Mach-E GT
Norske kunder har tatt godt imot Mustang Mach-E. Nå åpner Ford for bestilling av toppmodellen med inntil 487 hestekrefter.
Les mer
toppsak-bilde15
Bestillingsklar Yaris Cross
Toyota åpner nå for bestilling av nye Yaris Cross. Den kan bestilles med drift på to eller fire hjul og har hybrid drivlinje og automatgir som standard.
Les mer
layid-bilde16
Hybrid luksus fra Bentley
Les mer
layid-bilde17
Xpeng åpner reservasjonsliste
Les mer
layid-bilde18
Ny BMW 2-serie Coupé
BMW M2 sørget for en solid oppblomstring av M-salget i Norge for fem år siden. På Goodwood viser BMW arvtageren til den sportslige kompaktmodellen.
Les mer
layid-bilde19
Putins prestisje-bil i produksjon
Hvem skulle trodd det? På Genève-utstillingen i 2019 stilte russerne med en ny luksusbil som nesten var for utrolig til å være sann. Nå ser det jommen ut som den er i produksjon.
Les mer
layid-bilde20
Glimt av Volvos fremtid
Volvo viser et konsept som gir oss en forsmak på fremtidens elbiler med økt rekkevidde og raskere lading.
Les mer
layid-bilde21
Porsches raskeste SUV
Porsche har i dag offentliggjort sin nye toppmodell blant SUV-ene - Cayenne Turbo GT. Med en prislapp på tre millioner blir den nok et sjeldent syn på norske veier.
Les mer
layid-bilde22
Ansiktsløft for Kodiaq
Fire år etter lanseringen er tiden moden for et ansiktsløft og tekniske oppgraderinger av Skodas mest solgte SUV.
Les mer
toppsak-bilde23
BMW på hydrogensporet
BMW starter nå uttesting av en prototyp med brenselceller på vei. I 2022 skal den bygges i et begrenset opplag.
Les mer
layid-bilde24
Ny Ferrari med klassiske kvaliteter
Et utseende man bare blir stående og gape ved og en lett liten V6-motor der bak - det minner om Dino i 1966. Men dette er Ferrari i 2021!
Les mer
layid-bilde25
2000 hester og faststoff
Man kan trygt si at det er ikke spesielt oppsiktsvekkende at noen kommer med en Hyperbil som skal presentere en gang i fremtiden. Det er også blitt vanlig at hver at prosjektene har sin egen spesialitet. Dagens er faststoffbatterier.
Les mer
layid-bilde26
Civic i europeisk drakt
Honda har nå vist Civic i den karosseriformen som skal selges i Europa, nemlig femdørs kombi.
Les mer
layid-bilde27
Nye brobyggere fra Porsche
Les mer
toppsak-bilde28
Facelift for Duster
Dacia gir nå sin populære Duster et ansiktsløft samtidig som den får en rekke tekniske oppgraderinger.
Les mer
layid-bilde29
Peugeot viser ladbar stasjonsvogn
Les mer
layid-bilde30
Gunstige priser på ny MG
MG antyder at deres nye el-SUV får en startpris på 338.900 kroner. Dermed fortsetter de sin aggressive prissetting som gjør modellene populære hos mange nordmenn.
Les mer
layid-bilde31
Nå kan du bestille ny Polo
Den norske Volkswagen-organisasjonen åpner nå for bestilling av nye Polo. Kun én variant skal tilbys, men den er til gjengjeld godt utstyrt og skreddersydd for Norge.
Les mer
layid-bilde32
Nytt alternativ for storfamilien
Mercedes-Benz eVito Tourer Long Range kan frakte inntil 9 personer, og har en rekkevidde på opptil 366 kilometer (WLTP). Hurtiglading på 110 kW sørger for at bilen lades fra 10 til 80% på rundt 45 minutter. Prisene starter på 552.900 kroner.
Les mer
toppsak-bilde33
Mercedes-AMG oppdaterer stilikon
Tiden er inne for en midtlivs-oppdatering av Mercedes-AMG GT 4-dørs Coupé. Det innebærer nye motorer og flere valgmuligheter.
Les mer
layid-bilde34
Polestar 3 skal produseres i USA
Les mer
layid-bilde35
Musk presenterte ny toppmodell
Les mer
layid-bilde36
Toyota fornyer Land Cruiser
Toyota lanserer en ny versjon av sin store Land Cruiser - en modell som som har hatt marginal interesse i Norge.
Les mer
layid-bilde37
Norsk spesial på ID.3
Volkswagen lanserer nå spesialutgaven ID.3 Sport som er skreddersydd for norske kunder.
Les mer
layid-bilde38
Lexus NX låner Rav4-teknologi og blir ladbar
Lexus var blant hybridpionerene. Til glede for norske kunder adopterer Lexus nå Rav4-teknologien til ny NX som med kodebetegnelsen NX 450h+ blir Lexus' første ladehybrid. Til Norge kommer bilen mot slutten av året.
Les mer