[]
[] [bladetbil.no] []

En smak av fremtid


Terje RingenAudi viser et konsept i Shanghai som har lite med dagens virkelighet å gjøre.

AI:ME er Audis fremtidsvisjon for en autonom bybil som muligens kan bli realisert en gang i fremtiden. På tross av et relativt beskjedent fotavtrykk har den god plass til fire personer, og den er selvkjørende på nivå 4, hvilket betyr at den klarer seg uten sjåfør innen definerte soner.

For et par år siden viste Audi AIcon Concept, en selvkjørende bil designet for å frakte passasjerer over lengre distanser. AI:ME er primært designet for å operere i mega citys og opptar dermed mindre plass på veien.

Med en lengde på 430 cm og en bredde på 190 cm har den omtrent samme lengde som en A3, men den er 12 cm bredere. En akselavstand på 277 cm og en høyde på 152 cm er henholdsvis 14 og 10 centimeter ekstra, noe som gir et meget romslig innerom.

Det skyldes ikke minst at batteripakken er plassert i gulvet og at den elektriske drivlinjen sitter nær bakakselen.

Den har en effekt på 125 kW (170 hk) som Audi mener er tilstrekkelig for bilens bruksområde. Det samme gjelder batteripakken som har en kapasitet på 65 kilowattimer.

Audi definerer AI:ME som en 2 pluss-X-seter. Årsaken er at de bakre regioner kan benyttes fleksibelt avhengig av om det er personer eller gods som skal fraktes.

Det er lagt opp til ulike underholdningstilbud for de ombordværende når bilen kjører helautomatisk, man kan for eksempel se film med VR-briller eller hygge seg med sosiale medier.

Bilen er utstyrt med et avansert lyssystem for å kommunisere med medtrafikanter når den kjører autonomt, og lysene er høyt plassert slik at de blir lettere å forholde seg til for fotgjengere og syklister.

Når en sjåfør av kjøtt og blod tar over styringen blir lyktenes hovedoppgave å gi godt lys i form av avansert LED matriselys som sprer lyset på mest mulig effektivt vis.

Kjøreegenskapene er definert annerledes en for en konvensjonell Audi, som normalt gir deg valgmuligheter som strekker seg fra sport til komfort. I en autonom bil er det komfort og sikkerhet som er satt i høysetet.


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: