img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
63 bilder i galleri
Bilhistorie fra Giugiaro
Giorgetto Giugiaro har vært på Genève-utstillingen hele sitt kreative liv. I år måtte han ta til takke med å lage en streamet forestilling fra hovedkvarteret utenfor Torino.

Det er mulig at noe av det han gjorde for Fiats eksperimentavdeling på slutten av femti-tallet også ble vist på bilutstillinger. Men de produktene var veldig kollektive og aldri utstyrt med noen kredit, så hvem som gjorde hva da vet vi ikke.

Derimot vet vi at det tok ikke lang tid før han kom til Bertone i 1959 og gjorde en 250 GT SWB Berlinetta – den sto i Torino det året, og var med til Genève året etter.

Siden det har han vært der, enten med Bertone, eller med Ghia, eller med sitt eget Italdesign – eller med sitt nye GFG Style etter at Volkswagen-Gruppen kjøpte Italdesign i 2015.

Sju konsepter har det kommet derfra på disse få årene – 82-åringen har ikke satt ned tempoet, «guttungen» – Fabrizio, den andre bokstaven i firmanavnet – har sin fulle hyre med å henge med.

Årets biler er dels en helelektrisk firehjulsdrevet bil, øremerket for Saudi Arabia som allerede er vist på en utstilling i Riyadh i vinter.

Den het Vision 2030 og danner grunnlaget for en av årets nye: Vision 2030 Desert Raid. Det vil si den er hevet, hjulene er bedre egnet for sand, og den har fått en fasong som gjør den enda mer til en off-road Gran Turismo. En Hyper-SUV for ørkenen!

Det er den siste jeg syns er litt morsom for den gjør at vi må sjekke opp Bandini igjen.

Lorenzo Bandini var en av de gamle Grand Prix-heltene. Han kjørte nesten bare Ferrari til han døde – Monaco-krasj 1967. Riktignok var han innom noe Maserati-motorisert Cooper i starten, og et løp eller to med BRM på midten, men ellers bare Ferrari.

Det hjelper på ettermælet!

Men det Giugiaro egentlig minner oss på, når han kaller den tredje bilen Bandini Dora, er at det var en annen Bandini på denne tiden. Ilario, het han – og bygde noen av de virkelig klassiske Barchettaene på 50- og 60-tallet.

Da snakker vi biler på under 400 kg med hvinende, blodtrimmede 996 kubikk versjoner av Fiat 600 – gjerne med en hjemmelaget dobbeltkam-topp.

Disse to herrene var ikke i slekt, møttes svært sjelden – men etternavnet vibrerer fremdeles og vekker minner.

Den Bandini-barchettaen Giugiaro viser er fra en litt annen planet – 400 kW på de to akslene er milevidt fra hva både Lorenzo og Ilario drev med. Men en frontrute som hvelver seg rundt de om bord, et langt panser og veldig åpent – det er noe den har felles med 50-talls oppskriften.

Det er mulig Ilario til og med kunne gått for profilene langs siden – som nesten definerer bilen som en coupé, skjønt jeg tror han hadde ment at det var i meste laget.

Heldigvis har Giugiaro inkludert en perfekt Bandini 750 Sport Internationale på noen av bildene. Den skulle har vært med til Genève og er vel en av de bilene jeg er mest lei for å ha gått glipp av. (Den står imidlertid til vanlig på Mille Miglia museet i Brescia.

Nå er ikke vekten på denne bilen oppgitt, der ville definitivt forbindelsen med den opprinnelige Bandini forduftet. 4,8 meter lang er kanskje også i meste laget. Men et aluminium chassis og et karosseri i karbonfiber rimer helt opplagt med den gamle oppskriften.

La meg også ta med de store lysene foran. De har også litt av «her-kommer-jeg»-preget til den opprinnelige.

Jeg er ikke like begeistret for alt Giugiaro, far&sønn, gjør for tiden. Men så lenge de henter frem spennende italiensk romantikk skal jeg fortsette å applaudere.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Taxi-basert varebil med smarte løsninger
Med røtter i en moderne London-taxi har britiske LEVC nå lansert en spennende varebil. Norsk importør er på banen så snart eksporten starter.
Les mer
layid-bilde1
Seats mest sportslige til Norge
En elbil var det som skulle til for å etablere Seats sportslige merke i Norge. Nå er det besluttet at el-Born kommer i Cupra-versjon.
Les mer
layid-bilde2
Audis andre Q4 e-tron
Audi har i kveld kjørt en virtuell presentasjon av sitt nyeste konsept - Q4 Sportback e-tron. De lover rekkevidde på over 500 kilometer i toppmodellen, men den er nok uaktuell for oss.
Les mer
layid-bilde3
Grenadier er avkledd
Ineos Automotive har nå vist de første bildene av sin nye off-roader. Den ser kapabel ut til de oppgavene den er tiltenkt.
Les mer
layid-bilde4
Flere detaljer om ny Santa Fe
For noen uker siden serverte Hyundai de første bildene av neste generasjon Santa Fe. Nå får vi flere detaljer.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Lanseringskalender 2020
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2020.
Les mer
layid-bilde6
Ny Taycan vist i Kina
Porsche har vist en ny innstegsmodell av Taycan i Kina denne uken. Det er foreløpig uvisst om modellen er aktuell for andre markeder.
Les mer
layid-bilde7
Nye toppmodeller med 3 elmotorer
Audi lanserer nå nye toppmodeller i e-tron-familien med tre elmotorer og opptil 503 hester.
Les mer


layid-bilde8
Suzuki lanserer plug-in hybrid
Les mer
toppsak-bilde9
Oppdatert Tiguan blir ladbar hybrid
Volkswagen foretar en midtlivs oppgradering av Tiguan. Mest interessant for Norge er at den nå kommer som ladbar hybrid.
Les mer
layid-bilde10
Spennende el-SUV fra BYD
Les mer
layid-bilde11
Her er nye Citroën C4
Les mer
layid-bilde12
Mach 1 vender tilbake
Les mer
layid-bilde13
Donkers 2G
Mens Telenor holder på å rulle ut 5G i Norge er ikke Donkervoort kommet lenger enn 2G. Men det er heldigvis en G vi på hjul er litt mer interessert i.
Les mer
layid-bilde14
Ny el-SUV fra gammel-ny kineser
Tro det eller ei, men i Kina arrangeres det en stor bilutstilling akkurat nå. Blant de mange nyhetene er en som sikkert kan bli aktuell på eksportmarkedene.
Les mer
toppsak-bilde15
Bestselgeren i fornyet versjon
Ford viste sin 2021-versjon av F-150 i en on-line forestilling i natt. Du må se en gang til for å se at den er ny - men spesifikasjonene etterlater ingen tvil. Dette er den 14. generasjonen, og man kan trygt si at med den nærmer Ford seg cyber-alderen..
Les mer
layid-bilde16
VW-luksus i ny form
Les mer
layid-bilde17
Nå løsner situasjonen for e-Niro
Les mer
layid-bilde18
Nå blir også Mokka elektrisk
Salget av Opel Mokka har vært beskjedent her i landet de siste årene, men nå kommer en ny generasjon som vil gjøre den kompakte crossoveren svært aktuell for Norge.
Les mer
layid-bilde19
Jaguar oppgraderer I-Pace
Jaguars suverene bestselger i Norge får nå oppgraderinger som vil glede dem som lader hjemme.
Les mer
layid-bilde20
Oppgraderinger for Focus
Ford foretar tekniske oppgraderinger av Focus-modellene. Mild hybridteknologi og nye digitale løsninger står på programmet.
Les mer
layid-bilde21
Nye toppmodeller i E-Klassen
Mercedes foretar en oppgradering av de mest potente modellene i E-Klassen.
Les mer
layid-bilde22
Nå skal den bli mer kjøreglad
Lexus USA har presentert 2021-utgaven av IS som nå er perfeksjonert for banebruk.
Les mer
toppsak-bilde23
Volkswagen ID.3: Endelig bestillingsklar
Den 17. juni 2020 markerer starten på en ny milepæl i Volkswagens historie i Norge. Da offentliggjøres prisene på ID.3 1st og en digital løsning åpnes opp for de første forhåndsbestillerne.
Les mer
layid-bilde24
BMW fornyer M5
BMW lanserer nå en oppgradert utgave av sin muskel-sedan. Som tidligere får du den i to graderinger.
Les mer
layid-bilde25
Ny Citroën får norsk fordel
Det nærmer seg lansering av ny Citroën C4. Nå letter produsenten på sløret.
Les mer
layid-bilde26
Forsmak på ny X-Trail
Nissan i Amerika har avduket en ny generasjon Rogue. Den gir en indikasjon på hva vi har i vente når ny X-Trail og Qashqai skal lanseres.
Les mer
layid-bilde27
Seat fornyer bestselger
Les mer
toppsak-bilde28
Ny Cayenne GTS med V8
Porsche lanserer en ny generasjon av sine mest sportslige Cayenne-utgaver - nå med retur av V8-motorer.
Les mer
layid-bilde29
Maxus lanserer 7-seter
Les mer
layid-bilde30
Spesial på Targa
Det er ikke mange dagene siden Porsche lanserte sin nye 911 Targa, men nå er de allerede klar med en spesialutgave. Opplaget er begrenset, så trolig er det allerede for sent om du skulle være fristet.
Les mer
layid-bilde31
Ny Octavia Scout
Skoda har nylig lansert femte generasjon Octavia. Nå følger varianten som står høyest på ønskelisten til norske Skoda-kunder.
Les mer
layid-bilde32
Produksjonslinjen klargjøres i Kina
Nå starter snart produksjonen av BMW iX3 - selskapets første el-SUV som skal bygges for det globale markedet i Kina.
Les mer
toppsak-bilde33
Ny Yaris er priset og klar
Norges mest populære småbil kommer i ny innpakning. Nå er nye Yaris bestillingsklar, og de første bilene kommer til landet i september.
Les mer
layid-bilde34
Med hilsen til TVR
Les mer
layid-bilde35
Arteon i ny tapning
Les mer
layid-bilde36
Elbil for storfamilien
Nå kommer Peugeot med løsningen for dem som ønsker en elbil med stor plass, brukbar rekkevidde og mulighet for å trekke tilhenger.
Les mer
layid-bilde37
Hyundai viser ny Santa Fe
Hyundai har i dag offentliggjort detaljer og bilder av sin nye Santa Fe - en fullvoksen SUV som kommer til Europa til høsten.
Les mer
layid-bilde38
Her kommer nye BMW 4-serie
BMW har i dag avduket sin nye 4-serie. Den dramatiske fronten krever utvilsomt en viss tilvenning.
Les mer