img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
Mikro-miljø hos Toyota
Tokyo-utstillingen er kjent for sine ganske ville konsepter. I år har imidlertid Toyota utkonseptert dem alle sammen. Med en enorm samling mikro-mobilitets-fantasier – inklusive en magisk sopelime – har de satt en rekord som nok (heldigvis) aldri vil bli slått.

Vi kan jo begynne med den som ikke er fullstendig sprø, nemlig deres e-Racer. Akkurat den tok Toyota så alvorlig at den ble presentert av sjefen selv, Akio Toyoda. Men vi fikk ikke vite mer enn at denne skulle representere «moro-å-kjøre-bil-elementet for fremtiden».

Spesifikasjoner? Ikke antydninger – men hvem trenger akselavstand på nærmeste millimeter for å drømme?

En flat to-seter der dere sitter i tandem, der det er masse muligheter for autonomi, men altså også kjør-selv-glede. Og dersom du ikke gidder kjøre selv, kan du sitte der og oppleve deg selv på verdens racerbaner takket være «spesielle digitale ruter» - det høres ut som et AR-opplegg.

Resten er også sprøtt. En video av bilen viser slett ikke den, men en dame på badet som pusser tenner og åpner en meny der hun velger dekk-kvaliteter, og så velger hun seter og så velger hun kjøredress.

Når hun har bestemt seg for hvordan hun skal se ut i dag blir kroppen hennes scannet, og så sprøytes den riktige drakten på en dokke – klar for vår heltinne til å påføre seg når sprøyteprosessen er ferdig.

(saken fortsetter)

Skikkelig speisa. Det som imidlertid er konkret, men like ubegripelig, er at Toyota, noen dager før Tokyo-åpningen, registrerte e-Racer som varemerke i USA. Det skal brukes på «kjøretøy, apparater for bevegelse på land, til vanns eller i luften».

Det hører med til akkurat den historien at et av AR-programmene i bilen viser nettopp racing under havets overflate!

Siden ikke dette er vilt nok kan vi bevege oss til den virkelige mikro-avdelingen. Og hvis vi skal gjøre noe som helst forsøk på å tolke den, få det hele ned på jorda, må budskapet være at Toyota ser fremtidens person-mobilitet som en mellomting mellom dagens – riktignok i en mye mer rasjonell og effektiv versjon – og en form for personaliserte mini-pod’er.

Men sopelime er kanskje i sterkeste laget?

De viste virkelig en e-Broom der, men om den kan fly gjennom luften og frakte hekser mens den gjør, det aner jeg ikke. Det eneste som antydes i beskrivelsen er at dette er en mobilitetsplattform som forener menneske og maskin slik at brukerne kan glede seg over en ny form for mobilitet.

Ta den du!

e-Palette er grei nok, den har vi vist før. Minibusser, autonome, som ikke bare kan brukes til transport, men også som samlingspunkter der likesinnede kan dyrke sine hobbyer (!) eller de kan brukes som mobile butikker eller som rullende postutleveringer.

Da har jeg større problem med micro-Palette. Dette er en liten robot som skal levere ikke bare pakker, men også de følelsene som følger med dem. «Her menes det at fremtidig distribusjon skal inneholde en følelsesmessig dimensjon». 

Jeg er glad dette kommer etter min tid.

Det var to roboter på området også. Den ene, T-HR3 het den, hadde vel ikke akkurat det helt store transportbudskapet – den kunne nemlig spille SteinSaksPapir samtidig som den kunne bevege kroppen sin synkront med din. (Men hvorfor?)

Den andre, derimot – som også hadde et meget greiere navn: HSR – hadde den fantastiske evnen at den kunne gjenkjenne en gjenstand, for eksempel en vannflaske, gripe den og transportere den til bruker.

For alt jeg vet er dette avansert.

e-4me har jeg også problemer med å oppfatte. Beskrivelsen sier «en enseters transporttjeneste med en grad av luksus. Denne gjør det mulig for passasjeren å nyte forskjellige servicetjenester mens de nærmer seg bestemmelsesstedet (og så kommer det): uten å behøve å bekymre seg om andre».

Forklaring, please.

e-Trans er et kjøretøy for bildelingstjeneste, det så ganske bra ut i svart og gull. Beskrivelsen her er at den kan transportere folk komfortabelt samtidig som den kan frakte masse gods. For meg høres dette ut som en Van.

Men det som forstyrrer litt er illustrasjonen der det ser ut som om en robot-koffert triller seg selv nedover en rampe ut av hekken på bilen. Enda et autonomt element i samlingen?

Vi nærmer oss slutten nå.

Først med e-Chargeair. En dings på hjul utstyrt med batterier og et kabelløst ladesystem som kan forsyne andre batterielektriske biler med strøm – mens de kjører. 

Vi har sett refueling av F-15 Super Eagle, men dette er nytt.

Og ikke bare kan den gi andre biler pupp, den kan også forsyne hele byen med strøm – i hvert fall med den den har lagret i øyeblikket. Dessuten er den utstyrt med en luftrenser og WiFi!

Det siste innslaget har jeg også store problemer med.

e-Care heter den og er ment for fremtidens medisinske undersøkelser og bruker (dette oversetter jeg direkte, skjønner ikke et kvekk), «ansiktsgjenkjenningsversjonen av SteinSaksPapir (hva er det med denne SteinSaksPapir egentlig?). Denne mobilitetstjenesten gjør det mulig for deg å snakke med legen mens du er underveis, og det kan også gjennomføres en medisinsk undersøkelse av deg på vei til sykehuset. Dette kjøretøyet kjører der det er behov for det, inkludert kundens hjem eller andre destinasjoner»!

Dette gir jeg opp. Jeg tror jeg skal ta for meg sopelimen en gang til.
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Helt ny Skoda Octavia
Skoda har i kveld avduket en helt ny generasjon Octavia i to karosseriformer, som kombikupe og stasjonsvogn. En viktig nyhet for Norge er at den kommer som ladbar hybrid.
Les mer
layid-bilde1
Lister går elektrisk
I 65 år har Lister laget sine spesialutgaver av Jaguar. Nå er de klar med sin første elbil.
Les mer
layid-bilde2
Gemballa på nye eventyr
Nå kommer det noen tegninger fra Gemballa som antyder at vi har en ny hyperbil på gang. Gemballa kan i hvert fall skryte på seg at de er etablerte og har gjort dette før.
Les mer
layid-bilde3
ID. Space Vizzion til LA
Volkswagen skal presentere syvende medlem av ID.-familien på LA Auto Show om et par uker. Her er en forsmak på hva vi har i vente.
Les mer
layid-bilde4
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Citroën lanserer ladbar SUV
Nå starter Citroën elektrifiseringen. Første modell ut er C5 Aircross Hybrid med elektrisk rekkevidde på 50 kilometer.
Les mer
layid-bilde6
Prisene klare på Toyota C-HR
Snart er en oppdatert Toyota C-HR på plass i markedet. Heretter kan du velge mellom to hybrider. Prisene er klare.
Les mer
layid-bilde7
BMW M2 for de mest entusiastiske
Det har ligget i kortene at BMW skulle lage en spesialutgave av M2 for de som gjerne gir slipp på komfort for å oppnå enda bedre kjøreegenskaper. Her er den.
Les mer


layid-bilde8
Nok en ladbar BMW
Les mer
toppsak-bilde9
Fisker i opprørt hav
Henrik Fisker røper navnet på sin kommende el-SUV og avslører samtidig flere detaljer.
Les mer
layid-bilde10
Mikro-miljø hos Toyota
Les mer
layid-bilde11
Humør-spreder i Tokyo
Les mer
layid-bilde12
Her er nye Volkswagen Golf
Les mer
layid-bilde13
Nissan viser lekker elbil med 4x4
Nissan viser forsmak på det som kan bli en meget populær elbil med firehjulstrekk.
Les mer
layid-bilde14
BMW-favoritt blir heftigere og rimeligere
BMW kommer nå med M340i xDrive, som ligger an til et realt avgiftskutt fra nyttår.
Les mer
toppsak-bilde15
Her er nye Honda Jazz
Honda Jazz kommer nå i ny drakt, med hybridteknologi som standard.
Les mer
layid-bilde16
Lexus' elbil-fremtid
Les mer
layid-bilde17
Full femmer fra Suzuki
Les mer
layid-bilde18
Nissan, kanskje på alvor
Den konseptbilen Nissan har lagt voldsom vekt på, i forkant av Tokyo-utstillingen, sender ut mange signaler på at den er ment på alvor.
Les mer
layid-bilde19
Toyota blir mikro
Toyota har bygget små biler før, de - men ikke så smått som et konsept som debuterer på bilutstillingen i Tokyo.
Les mer
layid-bilde20
El-Mazda til 249.000, men «bare» 200 km rekkevidde
249.000 kroner er sjokkbillig for Mazdas første batterielektriske bil, men rekkevidde på bare 200 kilometer overrasker.
Les mer
layid-bilde21
Smugtitt på el-Mazda
Vi har lenge visst at en av de største - kanskje DEN største - nyheten på bilutstillingen i Tokyo blir den elektriske Mazdaen. Kanskje var det et «ekte» bilde som slapp ut på en nettside nettopp.
Les mer
layid-bilde22
Ny Alpine-variant
Som om ikke Alpine var sporty nok i utgangspunktet, kommer det nå en ny, heftigere variant av A110.
Les mer
toppsak-bilde23
Toyotas fremtidsvisjon
Toyota vil bygge et emosjonelt bånd mellom bil og sjåfør. Nå skal «LQ» vises frem for publikum.
Les mer
layid-bilde24
Audi A6 blir ladbar
Audi pøser ut ladbare hybrider. Her er A6 med ledning.
Les mer
layid-bilde25
Volvo XC40 Recharge: Ytelser, rekkevidde og norsk pris
Volvo XC40 Recharge, merkets første helelektriske SUV, er akkurat vist frem for første gang. Her er alt du trenger å vite om bilen.
Les mer
layid-bilde26
Superb blir første ladbare hybrid-Skoda
For første gang har en lydløs Skoda rullet inn i showrommet til Skoda-importør Møller. 2. januar får kundene de første bilene.
Les mer
layid-bilde27
Ny Yaris blir kortere og lavere
Les mer
toppsak-bilde28
El-MG til Norge
MG gjør nå comeback i Norge, som elbil. Om noen uker kan bilen kjøpes på nettet.
Les mer
layid-bilde29
Her er BMW 2-serie Gran Coupe
Les mer
layid-bilde30
Peugeot 3008 GT Hybrid4 priset
Nå er prisen på Peugeot 3008 GT Hybrid4 sluppet.
Les mer
layid-bilde31
Skoda: Elektrisk familiebil får hengerfeste og fem seter
Den norske interessen for Skodas nye elektriske familiebil er enorm, bekrefter importøren. Nå slippes mer informasjon om bilen.
Les mer
layid-bilde32
Porsche lanserer Taycan 4S og senker prisen med 400.000 kroner
Elektrisk familie-Porsche med 530 hk og firehjulsdrift til 899.900 kroner? Ikke før er Turbo og Turbo S-variantene lansert, så slippes Taycan 4S og prises drøyt 400.000 kroner under turbo-modellen. Bilene vil være i Norge tidlig på nyåret.
Les mer
toppsak-bilde33
Her er helt nye Toyota Mirai
Ikke bare ser den lekker ut, den kan også kjøre i kollektivfeltene hvor elbilene er kastet ut.
Les mer
layid-bilde34
Toyota RAV4 får endelig ledning
Les mer
layid-bilde35
VW T-Roc R prises under 600.000
Les mer
layid-bilde36
VW ID.3 - den nye elektriske folkebilen
VWs elektriske ID.3 1ST er nå i Norge og skal vises landet rundt for å sikre at de tusenvis som har satt seg på reservasjonslisten faktisk kjøper bilen og er med på å gjøre den til landets mest kjøpte bilmodell i 2020.
Les mer
layid-bilde37
Nå starter el-bølgen fra Ford
Ford skal lansere åtte nye, elektrifiserte varianter i Europa i løpet av 2019. Nå er produksjonen av den første i gang; mild hybrid-SUV-en Ford Puma
Les mer
layid-bilde38
Her er nye A-Klasse plug-in
Innen julens ringes inn kommer den ladbare hybridutgaven av Mercedes A-Klasse til Norge. Prisene blir attraktive.
Les mer