img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
73 bilder i galleri
Putin mener alvor
Det skulle bare mange. President Vladimir Putin er den eneste av de mektige som ikke har «Sin Egen» representasjonsbil. Ikke bare har han fått sin nå, han tilbyr den også til resten av verden.

Jeg har jo ikke kjørt den, men første inntrykk er at det er like før russerne ut-Rollser Rolls-Royce.

To enorme biler kom uventet til Genève-utstillingen. Vi har jo sett dem på levende bilder, første gang med Putin i baksetet sist sommer.

Inntrykket var formidabelt – det var ikke noe her som gjorde bilen mindreverdig i forhold til dronningens Bentley, Trumps Cadillac «The Beast», eller Xi JinPings Hongqi.

Bortsett fra navnet kanskje – skal du lage en nesten Rolls-Royce er kanskje ikke Aurus det beste navnet. 

En spesiell Auris-art?

Russerne hadde med seg den lange Putin-utgaven og den korte for-deg-og-meg-versjonen, sammen med det modultenkte chassiset. 

Bilene var ekstremt luksuriøse på innsiden, nesten på grensen til å tippe, men greide på forunderlig vis å holde seg unna overfladisk, vulgær russisk bling.

Flere folk jeg kjenner med den uvanlige kombinasjonen av vanvittig mye penger og meget god smak, snakket positivt om innslaget.

Og chassiset med firehjulsdrift og ganske udramatisk oppskrift, så ut til å være ekstremt velbygget.

Det hele utviklet ved NAMI, de statlige automobiltekniske instituttet som har eksistert i 100 år nå, og som en tid blant annet var tett knyttet opp mot Henry Fords virksomhet. 

Jeg var der et par ganger på 70-tallet, de må ha hatt det vanvittig morsomt med de sinnssyke prototypene de utviklet, fullstendig uten tanke for at de kanskje skulle i produksjon.

De siste 30 årene har de åpenbart blitt seriøse igjen, de nye Aurus-bilene er et klart bevis.

Det er også klart at russerne er ikke hemmet av at de MÅ gjøre alt selv. For å få kick-startet dette prosjektet hentet de inn Franz Gerhard Hilgert. Han har jobbet for blant andre Daimler i Russland i mange år – selv om det nå er ti år siden.

Jeg skulle selvfølgelig spurt om det var han som var liaison da Putin kastet sin gamle Zil på dynga og måtte gå over til S-Klasser i Pullmanutgaver.

Men han sa så mye annet at akkurat den glemte jeg. For eksempel at de, ved hjelp av et investeringsfond fra Abu Dhabi, nå er i ferd med å selge produktene globalt, etter å ha opprettet to flaggskip-sjapper i Moskva. At de tar bestillinger hjemme nå, og at de skal ha sine utenlandske representanter oppe i løpet av et år.

«Litt dyrere enn Mercedes, langt under Rolls-Royce», var det han hadde å si om prisen.

Men hvordan han skulle klare å bygge opp et renomme, en metaverdi, som plasserer Aurus der oppe, sammen med de andre storspillerne, ville han ikke gi oss oppskriften på. 

For en fantastisk jobb for en merkevarebygger.

Her kan det nemlig ikke være tvil om at det menes alvor. Ikke en gang russerne er lenger uinteressert i å tjene penger på store investeringer.

Og her er det garantert snakket STORE.

Fabrikken er innrettet til 150 biler per år, men nå bygges det et nytt anlegg med kapasitet på 5.000 biler i året. «Som kan økes til 10.000 hvis det blir behov», som han sa.

Og da snakker vi selvfølgelig ikke først og fremst 6,63 meteren med «enestående nivå på beskyttelse mot ballistikk og eksplosjoner», som det het. Det ble antydet av de som ikke hadde lov til å si det, at den veide 7 tonn!

Senat L700 heter den, men jeg tror nok Hilgert trodde mer på Senat L600 på beskjedne 563 cm. Der er også akselavstanden krympet, fra det lange Senatets 4,3 meter til 3,3.

Med bakseter som kan slås ned 45 grader, med designer-puter (!) med dun, vipp-ut bord og innebygget kjøleskap med graverte krystallglass.

I den lange har du selvfølgelig full soveplass, samtidig som tjeneren fremdeles kan sitte ved fotenden, på klappseter med ryggen mot kjøreretningen.

Det hang eksempler på interiørskinn og andre innvendige materialer på standen, det er tydelig Aurus-planleggerne har vært innom en og annen luksus-manufaktur før de satte i gang med sin.

I tillegg til disse to modellene ligger det to andre i pipeline. En minivan som skal hete Arsenal (kanskje ikke det heldigste navnevalget) og en SUV som skal hete Komendant. 

Blir det ikke litt militært dette her? Studebaker droppet jo både Dictator og Director etter en stund, og det er ikke mye Admiral og Kaptein igjen hos Opel.

Det hele altså bygget rundt denne elegante plattformen med en V8 4,4-liters motor der også Porsche har hatt med mer enn en finger i spillet.

Men det ligger også en V12-mulighet på 6,6 liter og 848 hester og lurer i kulissene.

Den lille motoren, som vi så på standen, er koblet mot et hybrid-system der det hele når 590 hk. Sammen med 880 Nm og en ni-trinns automat tar den seg til 100 på seks. Elektronikken sier stopp ved 250 km/t.

Mens vi snakket om modeller føyde forresten Hilgert til at en kabriolet og en coupé ikke ville ødelegge det imaget han håper å bygge opp.

Dersom dette ikke bare er et bilprosjekt, men også et prestisjeprosjekt der deler av Russlands ære står på spill, kan vi nok regne med å få høre mer til denne debutanten fremover.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde1
Nå kan du bestille ny Passat
Volkswagen åpner nå for bestilling av en oppgradert Passat som kommer på markedet i september. Det er liten tvil om hvilken variant som blir norsk bestselger.
Les mer
layid-bilde2
Her er nye 3-serie Touring
Her kommer nye 3-serie Touring, og den får en egenskap som mange nordmenn vil elske.
Les mer
layid-bilde3
Bentleys nye luksus-limo
Bentley har nettopp lansert Continental GT i nye versjoner, og nå følger den mektige sedanen etter.
Les mer
layid-bilde4
Her er Mercedes GLB
Det var Mercedes-Benz i USA som i natt fikk æren av å avduke nye GLB. Med tid og stunder kommer den også til Europa.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Skodas femte kineser
Man strekker seg langt for å tilfredsstille sine viktigste kunder. Skoda viser en forsmak på deres femte SUV for Kina.
Les mer
layid-bilde6
Her kommer BMW M8
BMW har lenge forberedt oss på at 8-serien skal toppes med M-modeller. Nå er de første modellene klare, men vi har mer i vente.
Les mer
layid-bilde7
Audi lanserer ny A6 Allroad
Det er en populær norgesvenn som fornyes når Audi lanserer fjerde generasjon A6 Allroad.
Les mer


layid-bilde8
Appetittvekker fra Kia
Les mer
toppsak-bilde9
Nok en elbil klar for bestilling
Nå begynner det å bli mange reservasjonslister å forholde seg til. I dag åpner Opel sin, for nye Corsa e. Om du heller vil ha en Ampera kan du vel nærmest spasere inn i butikken og hente den.
Les mer
layid-bilde10
Seat starter turné i Oslo
Les mer
layid-bilde11
Audi lanserer ladbar Q5
Les mer
layid-bilde12
Ferraris nyeste plug-in
Les mer
layid-bilde13
Mye nytt fra BMW
BMW presenterer en rekke nye modellvarianter og oppgraderinger. Nordmenn kan glede seg over flere nye ladbare alternativer.
Les mer
layid-bilde14
Første Skoda med plugg
Som en del av Volkswagen Gruppen må Skoda tålmodig vente på tur når det gjelder å ta i bruk innovasjoner. Nå starter de elektrifiseringen.
Les mer
toppsak-bilde15
Her er nye BMW 1-serie
BMW har i dag sluppet bilder og informasjon om tredje generasjon 1-serie. Bilen er ny tvers gjennom og for første gang utstyrt med forhjulsdrift.
Les mer
layid-bilde16
Så lang rekkevidde får elektrisk Opel Corsa
Les mer
layid-bilde17
58 km elektrisk DS-7 Crossback-rekkevide
Les mer
layid-bilde18
Oppgraderer Discovery
Ny grill, nye støtfangere og LED-lykter foran og bak er den synlige endringen på Land Rover Discovery Sport, men Snart blir Land Rover Discovery Sport også ladbar.
Les mer
layid-bilde19
Nå kan alle reservere Hondas lille elbil
Tirsdag morgen åpnet Honda for at alle som ville kunne reservere den lille elbilen e.
Les mer
layid-bilde20
Bildrømmer fra Uganda
Hvorfor skal ikke Afrika, nummer to i verden både i areal og folketall, ha sin egen, selvstendige bilindustri? I Uganda er de nå i ferd med å realisere en slik tanke.
Les mer
layid-bilde21
Her er Fords nye råtass
Ford viste i dag frem de første bildene av den helt nye råtassen Ford Focus ST som stasjonsvogn.
Les mer
layid-bilde22
Audi strammer opp A4
Audi A4 får en facelift etter fire år på markedet. I den forbindelse lanseres en supersprek dieselvariant.
Les mer
toppsak-bilde23
MINIs sprekeste får mer krutt under panseret
MINI John Cooper Works Clubman og Countryman får nå over 300 hk.
Les mer
layid-bilde24
Opel Grandland X Hybrid4: Ladbar 300-hester med 4x4
Opel fortsetter sin strategi mot elektrifisering av alle modeller når de mot slutten av året lanserer Grandland X Hybrid4.
Les mer
layid-bilde25
Den siste av arten?
Rike mennesker har problemer - akkurat som du og jeg. Bare på et annet plan. Rike mennesker kjører også biler - akkurat som du og jeg. Men på et annet plan det også. NB: Dette er IKKE en «test», ikke engang en prøvekjøring, med en fantastisk Bentley Continental GTC. Men den er LANG!
Les mer
layid-bilde26
Nå kan du bestille Volkswagen ID.
Fra i dag kan du sette deg på liste for å bli blant de fremste i køen på Volkswagens kommende elbil.
Les mer
layid-bilde27
Snart oppgraderes Kona
Les mer
toppsak-bilde28
Den måtte jo bare realiseres
Nå avslører Porsche en dårlig skjult hemmelighet - deres nydelige Speedster settes i produksjon.
Les mer
layid-bilde29
Mercedes EQC: Prisen er klar
Les mer
layid-bilde30
Elbil med Morgan-gener
For en gangs skyld, når vi presenterer en ny elbildrøm fra et start-up-selskap, er den verken kinesisk eller overdrevent Super. Men engelsk og ganske kjapp allikevel.
Les mer
layid-bilde31
Sniktitt på ny 8-er
BMW har sendt ut en første teaser på den kommende 8-serie Gran Coupe. Det nærmer seg med andre ord lansering.
Les mer
layid-bilde32
Ladbar DS får norsk pris
Dersom du har ventet på den ladbare hybridversjon av DS7 Crossback, kan du trøste deg med at ventingen nå går inn i siste fase. Prisene er i alle fall klare.
Les mer
toppsak-bilde33
Hyundai oppgraderer Ioniq
Hyundai har i dag sendt ut de første bildene av en oppgradert Ioniq. De viktigste endringene er økt rekkevidde og nytt sikkerhetsutstyr.
Les mer
layid-bilde34
Mercedes EQC i nærmiljøet
Les mer
layid-bilde35
Prisløft for ny Soul
Les mer
layid-bilde36
Lotus i sitt andre hjemland
Det var på tide at Lotus fikk en skikkelig lansering i Kina etter at Geely overtok henne fra Proton for ett år og elleve måneder siden. I Shanghai bød hun faktisk på en av de virkelige store meldingene.
Les mer
layid-bilde37
Mystisk kineser i New York
De som følger med hadde nok ventet denne bilen på Shanghai-utstillingen. I stedet dukket den opp i New York. Her er bakgrunnen mer utydelig enn det som er vanlig med kinesiske superbiler man aldri har hørt om før.
Les mer
layid-bilde38
Ny Passat GTE på snarvisitt i Norge
Torsdag var den nye ladbare versjonen av Volkswagen Passat på snarvisitt til Norge.
Les mer