img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
38 bilder i galleri
På sporet av den nye Qashqai
Den ser kanskje litt for vill ut til å kunne bli din neste bil, men det er faktisk store deler av neste Qashqai vi møter i Nissans Genève-konsept.

De er flinke de som jobber på Nissans designsenter i London. Men jeg tror nok jeg har vært mer begeistret for produksjonsmodellene de har bidratt til, enn de konseptbilene de har hatt ansvar for. 

En av de tidligste, forresten, Qazanaden som ble til Juke etter hvert – den hadde jeg virkelig sansen for.

Men konsollspill-bilen, Vision Gran Turismo, kunne jeg styre meg for, Infinitis Emerg-E Concept også – alt for alminnelig, tenkte jeg nok. Og Gripz hadde jeg også problemer med, det var noe med proporsjonene.

Og jeg ser jo nå at det ikke var jeg som kommenterte disse bilene på BilNorge.no – jeg har jo ikke noe ønske om å være et grinete smaks-politi.

Når det gjelder årets behøver jeg nesten ikke være grinete i det hele tatt, for denne står bra.

Faktisk sto den veldig bra allerede da vi besøkte Nissan Design Europa for noen uker siden, men det var bak låste dører. Det hadde vært morsomt å få en skikkelig gjennomgang på den da.

Men Alfonso Albeisa – Nissans absolutte designoverhode (det vil si, han rapporterer jo til Hiroto Saikawa, President og CEO, men han sitter ganske godt oppi Ghosn-klisteret nå og har sikkert annet å gjøre enn å vurdere konseptbiler fra London).

En gang til: Designsjefen, Alfonso Albeisa kjørte en grundig designrundgang på pressedagen, men denne bilen er såpass grei at den trenger ikke noen svulstig forklaring.

Det Albeisa imidlertid fortalte folkemengden var at «det er ikke enkelt å lage nye former i det vi holder på med lenger». Akkurat denne bilen syns jeg er bevis på at det fremdeles går an å gjøre et vellykket forsøk i hvert fall.

Det morsomme er at de to som hadde hovedansvaret for IMQ, som er det fantastiske navnet, ikke er sprelske nykommere men de to absolutte veteranene i Paddington-studioet. Matthew Weaver (eksteriør) har vært der før det nye anlegget åpnet, og Chetan Chohan (interiør) kom like etterpå.

Alle forteller meg at det er mye japansk estetikk i denne. Gjerne for meg, spor av origami finner vi selvfølgelig her også, men for meg er uttrykket like meningsfullt som «moderne skandinavisk». 

Da er jeg mer fornøyd når Weaver kaller det dynamisk, og sier at noe han ble inspirert av faktisk var motoren, fordi det er så masse dreiemoment der.

– Så vi gikk for et ganske rent kroppsspråk, der overflaten ligger som en glatt hud over spente muskler – men hvor vi så skapte litt spenning med forskjellige overflateteksturer og med mengder av detaljer.

Hvorpå Albaisa peker på de fantastiske hjulåpningene igjen, de ligger der og nesten antyder gamle dagers utvendige skjermer.

Ikke prøv å kalle konseptet den neste Qashqai, forresten. De snakker om tredje generasjon av Nissans crossovere i Europa. (Så hva er forskjellen?)  Og det så ut som en slags seriehybrid der forbrenningen bare fyller opp batteriene. Altså ingen plugg. I hvert fall så ikke jeg noen. Det ble visst sagt 250 kW.

På innsiden er det masse Alcantara som her er såpass porøs at ventilasjonen kommer gjennom den.  Dessuten er det både fiberoptikk og sensorer nede i stoffet. Berør trekket i døren, og vinduet åpner seg.

Chohan har også trukket med seg noen av de eksteriøre lamell-effektene til innsiden, men spesielt likte jeg gulvet som hadde preg av grusen i en japansk hage. At det er gull på seter og gull-pedaler som skal linke til gull på utsiden, får vi heller glemme – resten var smakfullt.

Men hva med organisasjonen hans fremover, spurte jeg Albeisa.

Det jeg fikk vite var ikke veldig spennende. Nytt fra Datsun, virket det som. Og Rotundaen i London gjennomgår litt modernisering nå, men hva som kommer til å skje der er åpenbart ganske avhengig av hvordan de tre merkene, Nissan, Datsun og Infiniti kommer til å jobbe sammen i fremtiden. Renault-design i den sammenhengen var det ikke noe vits i å spørre om i det hele tatt.

Og for de av dere som vil i gang med å bygge skalamodellen med en gang: De eneste målene jeg har er 456 x 194 x 156 cm. Og 22-tommere selvfølgelig, men de kan vi nok glemme på produksjonsbilen.  

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Kia med nok en Ceed
Kia har i dag sluppet en første skisse av et nytt medlem i Ceed-familien - en kompakt crossover.
Les mer
layid-bilde1
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde2
Putin mener alvor
Det skulle bare mange. President Vladimir Putin er den eneste av de mektige som ikke har «Sin Egen» representasjonsbil. Ikke bare har han fått sin nå, han tilbyr den også til resten av verden.
Les mer
layid-bilde3
Fisker utfordrer Tesla
Henrik Fisker har mye eksklusivt på CV-en. Nå vil ha fremstå som mer folkelig.
Les mer
layid-bilde4
Elektrisk flebruksbil
De omtaler den som konsept, men Concept EQV har mye til felles med Mercedes-Benz V-Klasse. Med unntak av drivlinjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Verdens dyreste Bugatti - og så da?
I Genève presenterte Bugatti det de omtalte som verdens dyreste bil. Det virket som den var skapt av en slags mindreverdighetsfølelse
Les mer
layid-bilde6
Alfa med noko attåt
Jeg har sett og møtt Mole siden de dukket opp første gang i 2015. Det har vært så mye derfra at det er lett å gå i spinn. I Genève nøyde de seg med noe Alfa 4C, og en spessial som de ikke riktig viste hva skulle bli.
Les mer
layid-bilde7
Her er Teslas fjerde
Tesla har i natt av duket sin fjerde modell, og det er liten tvil om at også den vil finne sin menighet i Norge.
Les mer


layid-bilde8
En overflod av Hispano Suiza
Les mer
toppsak-bilde9
Subarus sterke fremtidsvisjon
Den konseptbilen Subaru viste i Genève fikk masse oppmerksomhet fra amerikanske journalister. Den hadde fortjent mer i Europa, men det er jo i USA det største volumet ligger for dette merket.
Les mer
layid-bilde10
Med vekt på vakker
Les mer
layid-bilde11
Ny plattform og ny Sonata
Les mer
layid-bilde12
Tata inviterer til nytt segment
Les mer
layid-bilde13
Estland vant kampen om «søt»
Selvfølgelig ble den en publikumsmagnet i Genève. Nobe fra Estland. 60-talls søt og elektrisk. Swingskjørt og vegan - kan ikke slå feil.
Les mer
layid-bilde14
Toppløst i 317 km/t
Det er ikke mange som kjører fra en Mercedes-AMG GT R. Ytelsene blekner ikke selv om den nå kommer som roadster, i meget begrenset opplag.
Les mer
toppsak-bilde15
Smart skinner som påskesola
Utrolig hva et muntert tørkle på hodet kan gjøre. Skinnende gult for eksempel. Det får folk til å smile. Slik Smart klarte i Genève.
Les mer
layid-bilde16
Splitter ny Korando
Les mer
layid-bilde17
Fremdeles plass for gærninger
Les mer
layid-bilde18
Comeback for Camry
Den romslige Toyota-sedanen har vært fraværende i det norske markedet en årrekke. Men i mai er den tilbake, for første gang i hybrid-utgave.
Les mer
layid-bilde19
På sporet av den nye Qashqai
Den ser kanskje litt for vill ut til å kunne bli din neste bil, men det er faktisk store deler av neste Qashqai vi møter i Nissans Genève-konsept.
Les mer
layid-bilde20
Morgan med turbo og sentrallås!
Morgan har introdusert en ny modell med 2019-detaljer om bord. Dessuten har de fått friske penger. Men det meste er som før.
Les mer
layid-bilde21
Kjapp kineser - med hjelp fra Sverige
Lynk & Co har meldt seg på årets WTCR-mesterskap. Til å komme seg på banen har de fått hjelp fra Sverige.
Les mer
layid-bilde22
Mer enn forventet hos Fiat
Hvor lenge det er siden Fiat viste en konseptbil i Genève var det ingen som husket. Men den som står der nå er sensasjonell.
Les mer
toppsak-bilde23
Alfa bobler av overskudd
Alfa-standen sprudlet av spesialutgaver i racing-design og et spennende konsept. Selvsagt står elektrifisering på agendaen også hos italienerne.
Les mer
layid-bilde24
Tesla som Shooting Brake
Det er ikke bare Mercedes har med seg en ny Shooting Brake til Genève. En hollender viser hvordan man gjør noe slikt ut av en Tesla S.
Les mer
layid-bilde25
Facelift for Jaguar XE
Jaguar foretar et midtlivs ansiktsløft på sin 3-serieutfordrer, XE. Dermed blir den mer på nivå med øvrige familiemedlemmer.
Les mer
layid-bilde26
Ginettas utrolige superbil
Lawrence Tomlinson har du sannsynligvis aldri hørt om. Ginetta har du kanskje hørt om. Sammen står det for en Genève-utstillingens råeste prestasjoner. En britisk superbil som ut-Ferrarier Ferrari.
Les mer
layid-bilde27
Subaru med nye hybrider
Les mer
toppsak-bilde28
Ny gren på Porsche-stammen
Dersom Toni Piëch ikke hadde ønsket at navnet hans skulle forbindes med et stort bilkonsern, hadde han vel byttet etternavn? Men på den annen side, han kunne vel ikke kalt den nye bilen sin for Porsche heller?
Les mer
layid-bilde29
BMW elektrifiserer over hele linjen
Les mer
layid-bilde30
Pininfarina får avlegger
Et nytt bilmerke har oppstått: Automobili Pininfarina, med base i München. Under skallet finner man 1900 hester fra kroatiske Rimac, og selve skallet er fra Pininfarina, Torino. Forvirret? Gjør ikkeno, dette virker vellykket.
Les mer
layid-bilde31
Fargerik fremtid hos Skoda
Jeg blir nesten i godt humør av de flotte konseptene Skoda varter opp med for tiden. Her får vi en forsmak på en bil som kommer et stykke inn i 2020.
Les mer
layid-bilde32
488 - i enda en versjon
Det som er veldig positivt, og det som lover godt for fremtiden, er at Ferraris 488 GTB-erstatning ikke heter noe med 488 i det hele tatt. For nå begynner det å bli mange nok fireåtteåtte.
Les mer
toppsak-bilde33
Elegant SUV fra Mazda
Når Mazda lanserer en ny SUV, som i størrelse ligger mellom deres eksisterende modeller, hadde det vel vært logisk at den skulle hete CX-4? Men den betegnelsen har de kanskje andre planer med?
Les mer
layid-bilde34
Mercedes viser ny Shooting Brake
Les mer
layid-bilde35
Nytt bybil-innslag
Les mer
layid-bilde36
Audi viser sin andre el-SUV
Om du noen gang tvilte på at elbiler hadde et eksistensgrunnlag, så er det på tide å endre oppfatning. Nå viser Audi nok en ny modell, og den skal på markedet allerede neste år.
Les mer
layid-bilde37
Oppdatering for GLC
Mercedes foretar en midtlivs oppdatering av sin populære middelklasse-SUV, fire år etter lanseringen.
Les mer
layid-bilde38
Morobil fra Volkswagen
Volkswagen viser seg fra sin mest lystige side i Genève. ID. Buggy er en oppfordring til hvem som helst om å bruke den nye plattform til hva som helst.
Les mer