img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
21 bilder i galleri
Mazda3 tyvstarter med én variant og én motor
Med startpris på 326.600 kroner «tjuvstarter» Mazda lanseringen av Mazda3 i april med én modell og én motor. Firehjulsdrift og spennende sparemotor kommer først til høsten.

Mazda møter EUs skjerpede avgasskrav med en helt ny bensinmotor som kombinerer bensinens renhet med dieselmotorens effektivitet. Dette skjer ved å øke kompresjonen så mye at luft/drivstoffblandingen selvantennes.

Så langt har Mazda antydet 20 til 30 prosent forbruksreduksjon sammenliknet med bensinmotorteknologien Mazda nå bruker. Den nye sparemotoren tas først i bruk i kommende generasjon Mazda3, men ulempen er den ikke er klar før utpå høsten.

Så lenge har ikke Mazda tenkt å vente med lanseringen av Mazda3 i Europa, så allerede i april slippes bilen, men kun som femdørs kombi, kun med forhjulsdrift og kun med ett motorvalg: Skyactiv-G 2,0 122 hk bensinmotor.

Toppspekket
For å kompensere for det mange vil oppfatte som manglende motorkraft, krydres pakken med «alt» tilgjengelig utstyr (utstyrsnivå Cosmo) som headup-display, skinnseter, varme i rattet, et skikkelig Bose-anlegg med 12 høyttalere, automatgir, adaptiv cruisekontroll med køfunksjon og all den førerstøtteteknologi Euro NCAP krever for å teste sikkerheten mot høyeste nivå som er fem stjerner.

Fortsatt gjelder kun to karosserivarianter for Mazda3, femdørs kombi og firedørs sedan, men sedan, som er svært viktig for Mazda i flere verdensmarkeder, kommer også først til høsten.

Derimot blir det bare kombivarianten Mazda vil utstyre med drift på alle hjul, og kun i kombinasjon med Skyactiv-X motoren. Noen stasjonsvogn, slik Mazda bygde forgjengeren Mazda 323 som både i 1980- årene og som 2WD/4WD inn i 1990-årene, er ikke noen del av Mazdas plan.

Tause om elbil
Ei heller vi Mazda si mer om den kommende elektriske satsingen. Ja, det kommer ganske snart en elektrisk bil Mazda har utviklet fra bunnen av, men den kommer på egen plattform og vil ikke ha noe med Mazda3 å gjøre.

Derfor er det fristende å mene at kommende genererasjon Mazda3 kan bli siste Mazda3.

Mazda er tydelig bevisst på at kombier i kompaktklassen med forbrenningsmotor lever farlig i en verden som krever mer elektrifisering og hvor SUV-ene spiser dem til lunch.

Derfor valgte Mazda ut fra sitt Hiroshima-forankrede designspråk å gi Mazda3 kombi en utseende som får bilen til å se ut som om den er i bevegelse selv når den står stille.

Det umiddelbare, men sterkt begrensede kjøreinntrykket jeg sitter igjen med av Mazda3 under den første lanseringen i Lisboa-området, er en bil hvor det innvendige støynivået er tatt på høyeste alvor og begrenset til det nesten ikke-hørbare.

Lukter premium
Videre understrekes renheten i interiøret samtidig som materialkvaliteten nå lukter premium. Ikke det at Mazda matcher Lexus ennå, men den i verdensmålestokk lille og frittstående produsenten, reist på ruinene av den atombombeknuste byen sørvest i Japan, gjør interessante grep for å hevde seg.

Det betyr ikke at jeg nødvendigvis liker den massive C-stolpen på nye Mazda3 fordi den hindrer sikt på skrå bakover, men jeg liker det jeg møter inne i bilen. At bilen enn så lenge bare har 122 hk plaget meg ikke i det hele tatt, fordi motoren er så fleksibel at selv med manuell girkasse oppleves den som å være automatgiret.

Mazda3 har naturligvis vokst i lengde og bredde, men ikke i høyden, så i baksetet er det ikke all verdens plass til hodet eller beina for de høyvokste: Bagasjerommet på 358 liter er ganske gjennomsnittlig i klassen.

Jeg blir glad når jeg kjører Mazda fordi jeg vet at dette er en produsent som både er mishandlet av tidligere eiere og som etter å ha stått med halvannet bein i skifteretten, har reist seg og tatt fram geniale produkter.

Må vente
Derfor er jeg mer spent på hva som kommer i Mazda3-programmet enn det som er her nå. Misforstå meg rett, det er ikke noe i veien med my Mazda3, men den som venter på «noe oppsiktsvekkende» tar seg gjerne tid til å vente.

Neste Mazda3-slipp blir etter sommerferien.

Så til noen av leserspørsmål.

Leserne spør
Ronny og Anand lurer på om det finnes noen data for motoren Skyactic-X, og det gjør det ikke ut over at Mazda antyder drøyt 180 hk motoreffekt og at forbruket vil ligge 20 til 30 prosent under dagens Skyactive-G.

Noen priser foreligger ikke, men siden CO2-utslipp er et viktig element i engangsavgiften, vil en bil med så mye lavere utslipp få svært mye lavere avgift.

Bent Sofus spør om hvor godt bilen er støydempet i forhold til de beste i klassen. Til det er å si at bilen oppleves svært godt dempet, men at jeg kun har kjørt bilen på god asfalt.

Først når bilen er i Norge og vi får kjørt støymålinger på ulike underlag vil det være mulig å si noe bastant om innvendig støy.

Øystein lurer på om bilen har varme i baksetet, og det har den ikke.

Mange er opptatt av tilhengervekt, og ja, Mazda3 kan trekke 1300 kg om tilhengeren har bremser.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Nå kan alle reservere Hondas lille elbil
Tirsdag morgen åpnet Honda for at alle som ville kunne reservere den lille elbilen e.
Les mer
layid-bilde1
Bildrømmer fra Uganda
Hvorfor skal ikke Afrika, nummer to i verden både i areal og folketall, ha sin egen, selvstendige bilindustri? I Uganda er de nå i ferd med å realisere en slik tanke.
Les mer
layid-bilde2
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde3
Her er Fords nye råtass
Ford viste i dag frem de første bildene av den helt nye råtassen Ford Focus ST som stasjonsvogn.
Les mer
layid-bilde4
Audi strammer opp A4
Audi A4 får en facelift etter fire år på markedet. I den forbindelse lanseres en supersprek dieselvariant.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
MINIs sprekeste får mer krutt under panseret
MINI John Cooper Works Clubman og Countryman får nå over 300 hk.
Les mer
layid-bilde6
Opel Grandland X Hybrid4: Ladbar 300-hester med 4x4
Opel fortsetter sin strategi mot elektrifisering av alle modeller når de mot slutten av året lanserer Grandland X Hybrid4.
Les mer
layid-bilde7
Den siste av arten?
Rike mennesker har problemer - akkurat som du og jeg. Bare på et annet plan. Rike mennesker kjører også biler - akkurat som du og jeg. Men på et annet plan det også. NB: Dette er IKKE en «test», ikke engang en prøvekjøring, med en fantastisk Bentley Continental GTC. Men den er LANG!
Les mer


layid-bilde8
Nå kan du bestille Volkswagen ID.
Les mer
toppsak-bilde9
Snart oppgraderes Kona
Et snaut år etter at leveringen startet, sender Hyundai ut melding om at Kona oppgraderes.
Les mer
layid-bilde10
Den måtte jo bare realiseres
Les mer
layid-bilde11
Mercedes EQC: Prisen er klar
Les mer
layid-bilde12
Elbil med Morgan-gener
Les mer
layid-bilde13
Sniktitt på ny 8-er
BMW har sendt ut en første teaser på den kommende 8-serie Gran Coupe. Det nærmer seg med andre ord lansering.
Les mer
layid-bilde14
Ladbar DS får norsk pris
Dersom du har ventet på den ladbare hybridversjon av DS7 Crossback, kan du trøste deg med at ventingen nå går inn i siste fase. Prisene er i alle fall klare.
Les mer
toppsak-bilde15
Hyundai oppgraderer Ioniq
Hyundai har i dag sendt ut de første bildene av en oppgradert Ioniq. De viktigste endringene er økt rekkevidde og nytt sikkerhetsutstyr.
Les mer
layid-bilde16
Mercedes EQC i nærmiljøet
Les mer
layid-bilde17
Prisløft for ny Soul
Les mer
layid-bilde18
Lotus i sitt andre hjemland
Det var på tide at Lotus fikk en skikkelig lansering i Kina etter at Geely overtok henne fra Proton for ett år og elleve måneder siden. I Shanghai bød hun faktisk på en av de virkelige store meldingene.
Les mer
layid-bilde19
Mystisk kineser i New York
De som følger med hadde nok ventet denne bilen på Shanghai-utstillingen. I stedet dukket den opp i New York. Her er bakgrunnen mer utydelig enn det som er vanlig med kinesiske superbiler man aldri har hørt om før.
Les mer
layid-bilde20
Ny Passat GTE på snarvisitt i Norge
Torsdag var den nye ladbare versjonen av Volkswagen Passat på snarvisitt til Norge.
Les mer
layid-bilde21
Kinesisk hydrogenbil
En av de uventede og ukjente bilene som står i Shanghai heter Grove, er en ren hydrogenbil og er designet av Pininfarina.
Les mer
layid-bilde22
Pininfarina i Kina
Pininfarina stiller med flere biler i Shanghai. To av dem på et merke som heter Karma, etterfølger etter et danskspråklig forsøk.
Les mer
toppsak-bilde23
BYDs overflødighetshorn
BYD stiller på Shanghai-utstillingen med konseptbil og ny e-Serie. Og for ikke å dominere for mye hadde de noen presentasjoner for et par uke siden også. Et annet sted. Til sammen 23 nye biler i Shanghai, sier de.
Les mer
layid-bilde24
Stor spennvidde fra W
W er et greit bilmerke. Det stammer fra Dubai og har ganske mange RUF-Porsche-detaljer innabords. De dukket opp i Shanghai med superbilene sine, men også med to andre. En stor SUV og en smart, funky selvkjørende.
Les mer
layid-bilde25
Nytt og smått fra Hyundai
Det er hyggelig å kunne fortelle at ikke alt som debuterer i New York disse dagene er tre tonns slagskip med plass til en halv armé. Noen er litt mer forsiktige, som den nye Hyundai Venue.
Les mer
layid-bilde26
Kias vidunder-bil
Kia satte en slags ny rekord på New York utstillingen. Messens mest pompøse, ubegripelige presseskrytemelding. La oss bare slå fast at deres HabaNiro er verdens første ECEV - «Everything Car» og EV!
Les mer
layid-bilde27
Mercedes lanserer ny GLS
Les mer
toppsak-bilde28
Ny Subaru Outback
Subaru lanserer det de betegner som sjette generasjon Outback på bilutstillingen i New York. De lover den sikreste og mest komfortable Outback noensinne.
Les mer
layid-bilde29
Genesis gjør elbilen kompakt
Les mer
layid-bilde30
Nye motorer i Audi S5
Audi fortsetter elektrifiseringen og lanserer nye drivlinjer i S5 Coupé og Sportback.
Les mer
layid-bilde31
Aston Martins elektriske Rapide
Den britiske luksusbilprodusenten benytter Auto Shanghai til å vise frem en bil for noen få utvalgte. Rapide E skal nemlig bare bygges i 155 eksemplarer.
Les mer
layid-bilde32
Ny brobygger fra Mercedes
Til bilutstillingen i Shanghai har Mercedes med seg en ny konseptbil. Jeg kan love at den er på gata innen et års tid.
Les mer
toppsak-bilde33
En smak av fremtid
Audi viser et konsept i Shanghai som har lite med dagens virkelighet å gjøre.
Les mer
layid-bilde34
Volkswagen viser sin nyeste ID.
Les mer
layid-bilde35
Nye drivlinjer i Audis langturbiler
Les mer
layid-bilde36
Ny farge og nytt navn
Mitsubishi skal presentere en ny konseptbil på bilutstillingen i Shanghai. Men denne har vi sett før.
Les mer
layid-bilde37
Tesla utvider tilbudet
Det har strømmet inn nye biler fra Tesla den siste måneden, men snart kan strømmen bli enda sterkere.
Les mer
layid-bilde38
Så lenge fikk Skoda briljere
Volkswagen vil fra høsten tilby en oppgradert e-Up med vesentlig mer rekkevidde enn dagens modell.
Les mer