img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
49 bilder i galleri
Toyota RAV4 på veien
BARCELONA: Mange er spent på nye Toyota RAV4. Her er våre første inntrykk etter å ha kjørt bilen.

Toyota RAV4 feirer 25-årsjubileum i år. De seks siste årene har modellen ligget trygt forankret på topp 10-listen fra OFV over mest solgte biler i Norge. Og den har vært helt i toppsjiktet blant SUV-ene.

Selv i 2018, som utgående modell, klarte RAV4 en imponerende 9. plass. Vi har kjørt femte generasjon på varierende veier i traktene rundt Barcelona, inkludert snøføre med sommerdekk.

Den store nyheten er at RAV4 er bygget på en helt ny plattform; Toyota New Global Architecture (TNGA), som også Prius bygger på.

Det gjør det mulig å senke tyngdepunktet, samtidig som bakkeklaringen har økt med 1,5 cm i forhold til forgjengeren. Overhengene foran og bak er har blitt mindre, mens akselavstanden har blitt større.

– RAV 4 har fått et røffere uttrykk enn før. Den har blitt mer SUV-aktig, er budskapet fra Toyota. Slektskapet til tøffingen Land Cruiser har blitt tydeligere

Interiør
Interiøret er vesentlig oppgradert i forhold til forgjengeren. Bilene vi kjørte var utstyrt med svart skinn- og delskinn-interiør, men vi ville nok også vurdert en friskere variant; enten grått eller beige interiør.

Dashbordet har fått et oppsving. Man finner navi-skjermen delvis frittstående.

Midtkonsollen har blitt bedre og mer brukervennlig, både når det gjelder armstøtte og oppbevaring. Vi merker oss også at girspaken er helt ny.

Den økte akselavstanden innebærer at plassforholdene i kupeen er blitt bedre. Baksetet er bredere, samtidig som benplassen har økt.

Motor/drivverk?
RAV 4 har fått en ny 2,5-liters bensinmotor under panseret. Den yter 222 hk eller 218 hk, avhengig av om du velger fire- eller tohjulsdrift. Elmotoren har en kapasitet på 6,5 Ah.

Som før finner vi en trinnløs automatkasse (CVT) i RAV4.

Firehjulstrekksystemet er forbedret. Blant annet sendes mer kraft til bakhjulene enn før.

Hva skiller den fra andre modeller i klassen?
RAV4 har fått et sterkere offroad-preg enn de fleste konkurrentene. Uten å ha sjekket målene i detalj virker den også mer rommelig. Ellers følger bilen oppskriften på biler i denne klassen; høyreist og ikke altfor lang.

Hvordan er den å kjøre?
En helt ny bilmodell innebærer bedre kjøreegenskaper, noe annet ville vært en fallitterklæring.

Før vi dro fikk vi mange spørsmål fra dere lesere rundt støy. Har bilen blitt mer stillegående, var spørsmålet.

Ja, er svaret på det, men hvor mye bedre den har blitt er vanskelig å vurdere når man ikke har utgående modell tilgjengelig for kjøring under samme forhold. Vi har blitt lurt tidligere av at kontinental asfalt på langt nær er så grov som norsk. Under gode forhold, selv i hastigheter på 120 km/t, er det påfallende lite støy i bilen.

Selv CVT-kassen har roet seg ned, selv om det fortsatt ikke er noen flott lyd å spore ved kraftig gasspådrag. Under vanlig kjøring plaget ikke girkassen oss nevneverdig.

Alt i alt virker RAV4 forutsigbar og trygg. Bilen har assistanses- og sikkerhetssystemene vi forventer å finne i en moderne familiebil i 2019. Blant nyhetene finner vi systemer som oppdager fotgjengere og syklister i mørket.

Vi fikk ikke kjørt bilen i terreng denne gangen, selv om det var Toyotas opprinnelige plan. Paradoksalt var det dårlige føreforhold som var årsaken. Snø og sommerdekk er en dårlig kombinasjon.

Men det vi vet er at Toyota kommer med en god nyhet til de som tidligere har vært plaget med at bilen ikke har kommet av flekken når et hjul har stått løst i luften og man ikke har fått fremdrift.

Nyheten heter Trail Modus, som sender krefter til hjulet som står på bakken og bremser det roterende hjulet. Det vil dermed redder deg ut av knipa. Nykommeren har fått 30 % mer krefter på bakhjulene enn før.

Det nye AWD-i-systemet innebærer at inntil 80 % av dreiemomentet går til bakhjulene, mens utgående modell bare kunne skilte med 60 %.

For Ola Nordmann er det også gledelig at RAV4 for første gang kan leveres både med varmetråder i frontruten og varme i baksetet, i tillegg til rattvarme.

Ryggekamera er standard på alle modeller. Toppmodellen leveres dessuten med digitalt kameraspeil, hvor du har muligheten for å se hva som er bak deg ved hjelp av et kamera innenfor glasset i bakluken. Vi har sett noe lignende på kommende Range Rover Evoque

Vi legger til at sitteposisjonen for føreren har blitt 15 mm lavere enn tidligere. Et ankepunkt tidligere har vært at justeringsmulighetene for rattet har vært begrensede.

At rattet nå kan justeres 60 mm i lengderetningen, 50 % mer enn tidligere, gjorde at i hvert fall jeg fant meg godt til rette i førersetet.

En bredere midtkonsoll enn tidligere gir føreren bedre støtte.

Hvem passer den for?
RAV 4 passer for mange. Røft SUV-design er en innertier i Norge for tiden, for de som styrer unna elbil. I dette segmentet er det uansett primært bensin, diesel og hybrid som gjelder.

Det er en romslig familiebil for de som liker å tro at de har en aktiv livsstil. Bilen er også blitt mer praktisk ved at både kupeen og bagasjerommet er rommeligere. En lastekapasitet på 580 liter er bedre enn de fleste i klassen.

Bil-test: Slik gikk det da RAV4 møtte tre konkurrenter i 2016

Vi tror RAV4 vil kunne trekke nye kunder til Toyota, hvor toppsjefen har uttalt at det «ikke skal lages kjedelige biler lenger». Samtidig vil trofaste kunder strømme til forhandlerne med eldre RAV4 som innbyttebiler.

Konkurrenter?
Toyota RAV4 går inn i et segment med tøff konkurranse. Mitsubishi Outlander PHEV blir nok den hardeste nøtten å knekke. I fjor havnet denne modellen på femteplass på OFV-statistikken og nest øverst blant SUV-ene.  

RAV4 AWD-i ser ut til å være priset for å gå rett i strupen på denne. Style-utgaven med drift på alle fire koster i underkant av 500.000 kroner, mens den aller rimeligste versjonen koster under 400.000, da kun med trekk på forhjulene.

Øvrige hovedutfordrere er Mazda CX5 og Volkswagen Tiguan. La oss heller ikke glemme Honda CR-V, som også kommer som hybrid denne våren.

Dette liker vi:
Det røffe designet, plassforholdene, mye utstyr, bedre vinteregenskaper

Dette liker vi ikke:
Fortsatt litt masete girkasse ved gasspådrag

Navigasjonen er litt treig, dessuten ikke grafikk i toppklassse

Noen leserspørsmål:

Kommer den som plug-in på sikt?

Det finnes ikke informasjon om dette nå.

Hva blir hengervekt på de forskjellige modellene? Hvordan er det å kjøre Hybrid og tilhenger?

Det blir som i dag, det vil si 1.650 kg for AWD-i-versjonen og 800 kg for 2WD-utgaven

Er 4x4 egen elmotor bak, eller går det via transferkasse foran?

Den har en egen elmotor bak.

Får RAV4 det utgående nikkelbatteriet, eller det nye litiumion batteriet?

Den har nikkelmetall-batteri

Kan bilen leveres med varmesystem uten å måtte starte bilen på forhånd?

Nei, du er fortsatt avhengig av en Defa-løsning eller tilsvarende.

Hva med kvalitetsfølelsen, er den oppe på nivå med Audi, BMW, Mercedes og ikke minst Lexus?

RAV4 er fortsatt ingen premiumbil, men Toyota er på rett vei.

Kan RAV4 leveres med reservehjul? Vanlig eller nødhjul?

Nei, det er fortsatt skum som gjelder.

Hvor godt fungerer varmeapparatet? Blir hele bilen varm og hvor lang tid tar det?

Dette fikk vi ikke testet ut skikkelig. Vi må komme tilbake med mer om dette når vi har hatt bilen til test i Norge.

Lurer på muligheten for skyvbare bakseter?

Det er ikke mulig, men plassen i både baksetet og bagasjerommet har blitt bedre.

Hvordan er størrelsen på bagasjerommet sammenlignet med f.eks. VW Passat?

580 liter er litt svakere enn Passat og andre store stasjonsvogner, men veldig bra til å være en familie-SUV.

Får bilen adaptive lykter som følger svingene på executive nivået?

Nei

Opplever dere multimediakonsollen som rask og responsiv?

Helt grei

Er det utgang for lading av telefon foran og bak?

Tre USB foran og to USB bak, i tillegg til trådløs ladning på Style og Executive

Varme i bakseter og ratt? Oppvarming av frontrute? Elektrisk ratt?

Ja, ja og ja hvis du velger topputgaven.

Fakta Toyota RAV4 Hybrid AWD-i

Motor:

4-syl. Bensinmotor + elmotor 2475 cm3

Effekt:

163 kW (222 hk) .

Dreiemoment:

221 Nm v/3600-5020 o/min.

Mål LxBxH:

460 x 186 x 169 cm

Akselavstand:

269 cm

Bakkeklaring:

190 mm

Egenvekt m/fører:

1650 kg

Tillatt totalvekt:

N/A

Maks hengervekt:

1650 kg

Bagasjerom:

580-1189 liter (VDA)

Aks. 0-100 km/t:

8,1 sek.

Toppfart:

180 km/t

Snittforbruk (oppgitt):

0,45 l/mil

CO2:

103 g/km

Forbruk målt:

 

Pris fra:

kr.428 200

Pris som prøvekjørt:

kr 527 100

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
BYDs overflødighetshorn
BYD stiller på Shanghai-utstillingen med konseptbil og ny e-Serie. Og for ikke å dominere for mye hadde de noen presentasjoner for et par uke siden også. Et annet sted. Til sammen 23 nye biler i Shanghai, sier de.
Les mer
layid-bilde1
Stor spennvidde fra W
W er et greit bilmerke. Det stammer fra Dubai og har ganske mange RUF-Porsche-detaljer innabords. De dukket opp i Shanghai med superbilene sine, men også med to andre. En stor SUV og en smart, funky selvkjørende.
Les mer
layid-bilde2
Nytt og smått fra Hyundai
Det er hyggelig å kunne fortelle at ikke alt som debuterer i New York disse dagene er tre tonns slagskip med plass til en halv armé. Noen er litt mer forsiktige, som den nye Hyundai Venue.
Les mer
layid-bilde3
Kias vidunder-bil
Kia satte en slags ny rekord på New York utstillingen. Messens mest pompøse, ubegripelige presseskrytemelding. La oss bare slå fast at deres HabaNiro er verdens første ECEV - «Everything Car» og EV!
Les mer
layid-bilde4
Mercedes lanserer ny GLS
Like før den er på markedet får BMW X7 en ny konkurrent å bryne seg på når Mercedes nå lanserer en ny generasjon av sin store SUV.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Ny Subaru Outback
Subaru lanserer det de betegner som sjette generasjon Outback på bilutstillingen i New York. De lover den sikreste og mest komfortable Outback noensinne.
Les mer
layid-bilde6
Genesis gjør elbilen kompakt
Genesis er jo egentlig kjent som et luksusmerke som veldig ofte benytter målebåndet til Mercedes. Men til bilutstillingen i New York kommer de med en elbil som er virkelig kompakt.
Les mer
layid-bilde7
Nye motorer i Audi S5
Audi fortsetter elektrifiseringen og lanserer nye drivlinjer i S5 Coupé og Sportback.
Les mer


layid-bilde8
Aston Martins elektriske Rapide
Les mer
toppsak-bilde9
Ny brobygger fra Mercedes
Til bilutstillingen i Shanghai har Mercedes med seg en ny konseptbil. Jeg kan love at den er på gata innen et års tid.
Les mer
layid-bilde10
En smak av fremtid
Les mer
layid-bilde11
Volkswagen viser sin nyeste ID.
Les mer
layid-bilde12
Nye drivlinjer i Audis langturbiler
Les mer
layid-bilde13
Ny farge og nytt navn
Mitsubishi skal presentere en ny konseptbil på bilutstillingen i Shanghai. Men denne har vi sett før.
Les mer
layid-bilde14
Tesla utvider tilbudet
Det har strømmet inn nye biler fra Tesla den siste måneden, men snart kan strømmen bli enda sterkere.
Les mer
toppsak-bilde15
Så lenge fikk Skoda briljere
Volkswagen vil fra høsten tilby en oppgradert e-Up med vesentlig mer rekkevidde enn dagens modell.
Les mer
layid-bilde16
Skoda etablerer reservasjonsliste
Les mer
layid-bilde17
G-Power overgår originalen
Les mer
layid-bilde18
Nå kommer Bentley
For første gang skal Bentley importeres til Norge gjennom en offisiell kanal. En ikke ukjent bilmann står bak prosjektet.
Les mer
layid-bilde19
ItaloKina inn i Europa
Ikke bare har italiensk-kinesiske DR overlevd i mer enn 10 år, nå skal de inn i resten av Europa også, og har med seg en spennende batterielektrisk bil på reisen.
Les mer
layid-bilde20
Zenvo med to premierer
Over 1000 hestekrefter er ikke interessant mer. Men 1000+ sammen med bare bakhjulsdrift - da begynner det å lukte skandinavisk bilbygging. Zenvo er den av de to man ikke tenker først på.
Les mer
layid-bilde21
Endelig - el-Forder
Ford har holdt elbilkortene tett til brystet. Nå er de vist fram og et av dem inneholder en familie-SUV med rekordrekkevidde - inntil 600 km. Ny Kuga blir også ladbar.
Les mer
layid-bilde22
Bileventyr fra Napoli
Puritalia - ReneItalia eller TypiskItalia - var navnet på enda en 1000-hesters italiensk superbil vi aldri har hørt navnet på. Denne fortjener imidlertid litt oppmerksomhet.
Les mer
toppsak-bilde23
Mini-bombe nærmer seg
Vi er lovet den heftigste Mini noensinne når denne lanseres i 2020. Forvarselet ble gitt på Frankfurt-utstillingen i 2017.
Les mer
layid-bilde24
Rimacs populære styrkedråper
Rimac er ikke lenger bare en sær superbil fra Kroatia. Nesten alle med et ønske om å delta i øverste klasse henter elementer derfra nå.
Les mer
layid-bilde25
Overveldende Aston Martin
Hvor du enn snudde seg på Aston Martins stand i Genève dukket det opp noe som tok pusten fra deg. Det hele ble av typen «for godt til å være sant».
Les mer
layid-bilde26
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde27
Kia e-Soul: Lang rekke-vidde - ukjent pris
Les mer
toppsak-bilde28
Seat varsler rimelige elbiler
Seat introduserer en ny, mindre elbilplattform og seks ladbare modeller.
Les mer
layid-bilde29
Ex-VW-topp gjør kinesisk el
Les mer
layid-bilde30
Den tredje fra Aachen
Aachen er byen der Nissans elektriske NV 200 brukes som søppelbil og hvor to vellykkede elbil-startups allerede har sett dagens lys. Nå glipper den tredje med øynene.
Les mer
layid-bilde31
Kanskje litt for langt?
Selvfølgelig var Felix Eaton på plass i Genève igjen, med sin Eadon Green. Men årets nyhet hadde han nok dratt litt for langt. Rolls-Royce ble skikkelig sure.
Les mer
layid-bilde32
Gumpert med nye venner
Gumpert har vært mer eller mindre fast inventar i Genève siden 2006. Nå dukket han opp igjen, men denne gang med kompanjonger fra Kina og en gammel bekjent fra Japan.
Les mer
toppsak-bilde33
Nytt mål for sommerferien
Hvem hadde trodd dette? Fantastiske Porsche-replicaer fra Hellas. Vi møtte dem i Genève.
Les mer
layid-bilde34
Oppgraderer HR-V
Les mer
layid-bilde35
Hybrid-Outlander solgt med 9000 kroner i avgiftsrabatt
Les mer
layid-bilde36
Italdesign nærmere slekta
Årets skapning fra Italdesign var så jordnær at det er ingen grunn til å tro at den ikke kan tas alvorlig av eieren, Audi. Det har ikke alltid vært tilfelle.
Les mer
layid-bilde37
Audis definitive ikke-el
Det var litt morsomt. Audi skulle til de grader være så elektrifisert under pressedagene i Genève at de gjemte sin kuleste og mest eksklusive nyhet bak en låst dør.
Les mer
layid-bilde38
Her er Volvo XC40 Twin Engine
I dag åpner Volvo for salg av XC40 Twin Engine. Dermed tilbyr Volvo hybride drivlinjer til alle modellserier.
Les mer