img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
18 bilder i galleri
Symfoni for 12 sylindre
Nå har Aston Martin avslørt noe av det vi vanlig dødelige kan ha en viss glede av i forbindelse med den kommende Valkyrie. Låten. Wagner var ikke i nærheten.

Nå har Aston Martin sluppet noen detaljer om forbrenningsbiten til deres nye hyperbil, Valkyrie.

Jeg visste det ville bli rått, og jeg visste at Cosworth ville bli satt på en ganske tøff prøve, men de foreløpige resultatene de forteller om er hinsides.

Da Bugatti lanserte sin Veyron for litt over ti år siden var den en gatebil på litt over 1000 hester. Dette var max av hva man kunne få ut av en bensinmotor med stempler, og kunne man virkelig ha mer i gata?

Svaret kommer her: Aston Martin motoren yter også 1000 hk. Men mens Bugattien brukte 16 sylindre, bruker Cosworths bestillingsverk 12.

Veyronen hadde 8 liters slagvolum. Valkyrien har 6,2. Den oppblåste Folkevognen hadde fire turboladere til pustehjelp, Aston Martins er så langt unna dårlig pust at den greier seg med ingen.

Og i tillegg skal denne få en del hjelp fra et hybridsystem som vi foreløpig ikke vet noe om.

Men det med hybrid og el-motorer i tillegg – husk, det er sånne som har et uendelig dreiemoment ved null omdreininger, og et ganske høyt moment når bilen startet og skal akselerere – forklarer det lille vi vet om ytelsen fra 65-graders V12-motorene nå.

1000 hk, 740 Nm, 11.100 omdreininger og 206 kg. Turtallet – og jeg nekter å tro at det ikke altfor høye dreiemomentet kommer veldig lavt nede – høres ganske hysterisk ut. Omtrent som noen av sopranpartiene i Die Walküre – det har nok sin grunn at det tok 20 år fra den ble vist i Bayreuth første gang til den ble satt opp igjen.

Men med elmotorer i tillegg burde den bli eminent kjørbar i alle situasjoner – og ingen vil vel krangle med 11.000 pluss fra noe uten antydning til turbolag.

Vekten er også sensasjonell. Cosworth sier at denne er lettere enn deres V10 3-liters Formel 1-motor ville vært hvis den hadde vært skalert opp til 6,2 liter.

Ta med at denne motoren også er konstruert som en bærende del av hele konstruksjonen. Ikke bare skal den yte maksimalt i power-miljøet, den skal også være et viktig statisk element i denne bilen.

Jeg skal ikke påstå at disse bildene viser at motoren er vakker som en gammel twin cam Alfa for eksempel, for her er det effektivitet hele veien, og ikke plass for dekorasjoner.

(saken fortsetter)

Blokken, topplokket, bunnpanna og kamdekslene er alle sammen støpt. Resten er maskinert ut av solide metallemner.

Det tar seks måneder å fremstille veiven, sier Cosworth.

Den starter som en 775 mm lang stang med 170 mm diameter. Først skal den råslipes, så varmebehandles, så maskineres, varmebehandles igjen, finslipes og til sist få sin super-overflate. Det hele med omfattende kvalitetssjekker imellom.

Når det hele er ferdig er 80 prosent av det opprinnelige materialet borte.

Samtidig veier den bare halvparten av den du fant i den 7,3-liters 750-hesters motoren Cosworth designet til Astons One-77 V12 for ti år siden. 

Selvfølgelig vil resten av det elektriske systemet hjelpe Valkyrien på sin vei inn i rekordbøkene, men for deg og meg er det denne bensingulperen som er konkret. Den kan vi ta på og se på og – ikke minst – høre.

Det er vel ingen som blir glad av å høre på en elmotor?

Og heldigvis har Cosworth og Aston allerede gitt oss en liten smak på den nye musikken.

Kanskje Wagner også hadde applaudert?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Kia med nok en Ceed
Kia har i dag sluppet en første skisse av et nytt medlem i Ceed-familien - en kompakt crossover.
Les mer
layid-bilde1
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde2
Putin mener alvor
Det skulle bare mange. President Vladimir Putin er den eneste av de mektige som ikke har «Sin Egen» representasjonsbil. Ikke bare har han fått sin nå, han tilbyr den også til resten av verden.
Les mer
layid-bilde3
Fisker utfordrer Tesla
Henrik Fisker har mye eksklusivt på CV-en. Nå vil ha fremstå som mer folkelig.
Les mer
layid-bilde4
Elektrisk flebruksbil
De omtaler den som konsept, men Concept EQV har mye til felles med Mercedes-Benz V-Klasse. Med unntak av drivlinjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Verdens dyreste Bugatti - og så da?
I Genève presenterte Bugatti det de omtalte som verdens dyreste bil. Det virket som den var skapt av en slags mindreverdighetsfølelse
Les mer
layid-bilde6
Alfa med noko attåt
Jeg har sett og møtt Mole siden de dukket opp første gang i 2015. Det har vært så mye derfra at det er lett å gå i spinn. I Genève nøyde de seg med noe Alfa 4C, og en spessial som de ikke riktig viste hva skulle bli.
Les mer
layid-bilde7
Her er Teslas fjerde
Tesla har i natt av duket sin fjerde modell, og det er liten tvil om at også den vil finne sin menighet i Norge.
Les mer


layid-bilde8
En overflod av Hispano Suiza
Les mer
toppsak-bilde9
Subarus sterke fremtidsvisjon
Den konseptbilen Subaru viste i Genève fikk masse oppmerksomhet fra amerikanske journalister. Den hadde fortjent mer i Europa, men det er jo i USA det største volumet ligger for dette merket.
Les mer
layid-bilde10
Med vekt på vakker
Les mer
layid-bilde11
Ny plattform og ny Sonata
Les mer
layid-bilde12
Tata inviterer til nytt segment
Les mer
layid-bilde13
Estland vant kampen om «søt»
Selvfølgelig ble den en publikumsmagnet i Genève. Nobe fra Estland. 60-talls søt og elektrisk. Swingskjørt og vegan - kan ikke slå feil.
Les mer
layid-bilde14
Toppløst i 317 km/t
Det er ikke mange som kjører fra en Mercedes-AMG GT R. Ytelsene blekner ikke selv om den nå kommer som roadster, i meget begrenset opplag.
Les mer
toppsak-bilde15
Smart skinner som påskesola
Utrolig hva et muntert tørkle på hodet kan gjøre. Skinnende gult for eksempel. Det får folk til å smile. Slik Smart klarte i Genève.
Les mer
layid-bilde16
Splitter ny Korando
Les mer
layid-bilde17
Fremdeles plass for gærninger
Les mer
layid-bilde18
Comeback for Camry
Den romslige Toyota-sedanen har vært fraværende i det norske markedet en årrekke. Men i mai er den tilbake, for første gang i hybrid-utgave.
Les mer
layid-bilde19
På sporet av den nye Qashqai
Den ser kanskje litt for vill ut til å kunne bli din neste bil, men det er faktisk store deler av neste Qashqai vi møter i Nissans Genève-konsept.
Les mer
layid-bilde20
Morgan med turbo og sentrallås!
Morgan har introdusert en ny modell med 2019-detaljer om bord. Dessuten har de fått friske penger. Men det meste er som før.
Les mer
layid-bilde21
Kjapp kineser - med hjelp fra Sverige
Lynk & Co har meldt seg på årets WTCR-mesterskap. Til å komme seg på banen har de fått hjelp fra Sverige.
Les mer
layid-bilde22
Mer enn forventet hos Fiat
Hvor lenge det er siden Fiat viste en konseptbil i Genève var det ingen som husket. Men den som står der nå er sensasjonell.
Les mer
toppsak-bilde23
Alfa bobler av overskudd
Alfa-standen sprudlet av spesialutgaver i racing-design og et spennende konsept. Selvsagt står elektrifisering på agendaen også hos italienerne.
Les mer
layid-bilde24
Tesla som Shooting Brake
Det er ikke bare Mercedes har med seg en ny Shooting Brake til Genève. En hollender viser hvordan man gjør noe slikt ut av en Tesla S.
Les mer
layid-bilde25
Facelift for Jaguar XE
Jaguar foretar et midtlivs ansiktsløft på sin 3-serieutfordrer, XE. Dermed blir den mer på nivå med øvrige familiemedlemmer.
Les mer
layid-bilde26
Ginettas utrolige superbil
Lawrence Tomlinson har du sannsynligvis aldri hørt om. Ginetta har du kanskje hørt om. Sammen står det for en Genève-utstillingens råeste prestasjoner. En britisk superbil som ut-Ferrarier Ferrari.
Les mer
layid-bilde27
Subaru med nye hybrider
Les mer
toppsak-bilde28
Ny gren på Porsche-stammen
Dersom Toni Piëch ikke hadde ønsket at navnet hans skulle forbindes med et stort bilkonsern, hadde han vel byttet etternavn? Men på den annen side, han kunne vel ikke kalt den nye bilen sin for Porsche heller?
Les mer
layid-bilde29
BMW elektrifiserer over hele linjen
Les mer
layid-bilde30
Pininfarina får avlegger
Et nytt bilmerke har oppstått: Automobili Pininfarina, med base i München. Under skallet finner man 1900 hester fra kroatiske Rimac, og selve skallet er fra Pininfarina, Torino. Forvirret? Gjør ikkeno, dette virker vellykket.
Les mer
layid-bilde31
Fargerik fremtid hos Skoda
Jeg blir nesten i godt humør av de flotte konseptene Skoda varter opp med for tiden. Her får vi en forsmak på en bil som kommer et stykke inn i 2020.
Les mer
layid-bilde32
488 - i enda en versjon
Det som er veldig positivt, og det som lover godt for fremtiden, er at Ferraris 488 GTB-erstatning ikke heter noe med 488 i det hele tatt. For nå begynner det å bli mange nok fireåtteåtte.
Les mer
toppsak-bilde33
Elegant SUV fra Mazda
Når Mazda lanserer en ny SUV, som i størrelse ligger mellom deres eksisterende modeller, hadde det vel vært logisk at den skulle hete CX-4? Men den betegnelsen har de kanskje andre planer med?
Les mer
layid-bilde34
Mercedes viser ny Shooting Brake
Les mer
layid-bilde35
Nytt bybil-innslag
Les mer
layid-bilde36
Audi viser sin andre el-SUV
Om du noen gang tvilte på at elbiler hadde et eksistensgrunnlag, så er det på tide å endre oppfatning. Nå viser Audi nok en ny modell, og den skal på markedet allerede neste år.
Les mer
layid-bilde37
Oppdatering for GLC
Mercedes foretar en midtlivs oppdatering av sin populære middelklasse-SUV, fire år etter lanseringen.
Les mer
layid-bilde38
Morobil fra Volkswagen
Volkswagen viser seg fra sin mest lystige side i Genève. ID. Buggy er en oppfordring til hvem som helst om å bruke den nye plattform til hva som helst.
Les mer