img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
13 bilder i galleri
Dobler rekkevidden med ny Kia e-Soul
Når batterikapasiteten dobles i ny Kia e-Soul øker sannsynligvis interessen for en allerede svært populær bil.

Sett med norske øyne er tredje generasjon Kia Soul trolig den viktigste nyheten på Los Angeles Auto Show, og da snakker vi selvsagt om elbilutgaven som heretter skal hete e-Soul. 

Batterikapasiteten mer enn dobles fra 30 til 64 kWh, motoreffekten økes fra 111 til 204 hk og Kia skifter fra Chademo til CCS/Type 2 ladesystem.

Ny e-Soul lanseres i Norge i løpet av første halvår, i praksis betyr det nærmere sommeren.

– Vi vet ikke mer om bilen enn det Kia så langt har gått ut med, sier Kia Norges kommunikasjonsansvarlige Mette Simonsen Sauge.

Pris ikke klar
Siden prisen heller ikke er klar, har importøren ikke landet på hvordan køen av kunder skal organiseres.

For her kommer det til å bli kø fra første dag det åpnes for reservering, akkurat som det har vært på alle de andre små og store elbilmodellene hvor det er begrenset tilgang på biler.

BILTEST: Soul møter tre konkurrenter

Det fins mange eksempler - som de elektriske variantene av Hyundai Ioniq og Kona, Kia e-Niro og Opel Ampera-e. Men også mer eksklusive modeller som Jaguar I-Pace og Audi e-tron

Nesten alle elektriske bilmodeller er det i dag venteliste på, fra noen uker opp til et par år.

Kia har så langt ikke sagt noe om størrelsen på ny e-Soul, men den blir sannsynligvis litt større enn forgjengeren. Koreanerne har heller ikke sagt noe om e-Soul skal bygges på plattformen til den litt større e-Niro, men dataene på motor og batteripakke tyder på at disse elementene er identiske.

CCS som ladestandard
Dagens Kia Soul hurtiglades med japanske Chademo-teknologi. Siden Kia er en del av Hyundai-konsernet, og Hyundai har landet på den europeiske ladestandarden CCS, valgte Kia å ta i bruk CCS på e-Niro. Da var det naturlig å gjøre det samme i ny e-Soul. Men ladeporten blir fortsatt i fronten på bilen.

Så langt har Kia ikke sagt noe om hurtigladefarten i e-Soul, men regn ned at den vil ligge rundt 100 kW.

Om e-Soul blir tilgjengelig med tilhengerfeste er fortsatt et helt åpent spørsmål. Derimot er det klart at Kia ikke kommer til å selge noen bensinvariant av Soul i Europa.

Kia e-Soul får med 204 hk identisk motoreffekt med Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro og Opel Ampera-e. Der vil også Nissan være når de rundt påsketider introduserer større batteripakke (cirka 60 kWh) i Leaf.

395 Nm i moment gir dessuten e-Soul 110 Nm mer kraft å dra med enn dagens modell. For å håndtere de økte ytelsene er kjøreegenskapene forbedret med uavhengig hjuloppheng bak og valg mellom fire ulike kjøremodus: Eco, Comfort, Sport og Eco+.

Doblet bruksrekkevidde
Kia har heller ikke sagt noe om rekkevidden, men med mer enn dobling av batterikapasiteten dobles sannsynligvis også bruksrekkevidden. Våre tester med Opel Ampera-e og Hyundai Kona Electric med omtrent samme batteristørrelse tilsier bruksrekkevidde i sommerhalvåret på minst 400 kilometer.

Soul har i dag 250 km som oppgitt rekkevidde, men det er etter den utgåtte og overoptimistiske NEDC-målemetoden. Våre tester av Soul viser at dagens modell knapt makter 200 brukskilometer.

Gjennom de ulike kjøremodi optimaliseres bruken av tilgjengelig energi ved å styre gasspådrag og klimaanlegget. Klimaanlegget vil, som på dagens modell, kunne styres slik at det kun betjener føreren.

Regenerering av energi styres med hendler på rattet, også det i fire ulike nivåer. Et «Brake and Hold» system gjør at man kan benytte hendlene til å stoppe bilen helt. Systemet justerer bremsenivået etter trafikk som avdekkes foran og instrumentpanelet viser hele tiden reelt energiforbruk.

Med ny e-Soul følger førerstøttesystemer som cruisekontroll, kollisjonsvarsel, filskiftvarsel og -holder, førervarsel ved tretthet og varsel for kryssende trafikk bak. 

Kjøpere kan velge mellom to utgaver; e-Soul og e-Soul Designer Collection. I tillegg til alt fra standardmodellen får man med Designer Collection tofarget lakk, Harman-Kardon lydsystem med 10 høyttalere og ekstern forsterker, trådløs lader for smarttelefon og skinnratt.

Girhjul
Der Hyundai sverger til knappestyrt girvelger, har Kia landet på «girhjul». Berøringsskjermen er nå på 10,25 tommer og inkluderer ryggekamera. Infotainmentsystemet støttes av Apple CarPlay og Android Auto, samt trådløs tilkobling via Bluetooth med stemmegjenkjenning. 

Det var med andre generasjon av Kia Soul i 2014 den elektriske varianten dukket opp og ble en umiddelbar suksess i Norge. Kia benyttet samtidig den norske suksessen til å pushe salget i Tyskland ved første å endagsregistrere mange av de norske bilene der før de ble sendt til Norge.

Fram til 25. november er det registrert 4.531 nye og 10.966 bruktimporterte Soul Electric i Norge.

Med ny modell endres navnet i Europa fra Soul Electric til e-Soul. I USA blir benevnelsen fortsatt Soul EV.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Toyota Corolla koster fra 297.300 kroner
Når Toyota igjen er tilbake med Corolla i Norge, starter prisen rett under 300.000 kroner.
Les mer
layid-bilde1
Bare spør om Toyota Corolla
Auris ble ikke til gull slik Toyota hadde håpet. Etter to bilgenerasjoner går navnet inn i historien, og om kort tid er Corolla tilbake på norske veier. BilNorge.no kjører bilen på onsdag, så alt du måtte lure på er det bare å spørre om.
Les mer
layid-bilde2
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde3
Bybil-fremtid fra Citroën
Citroën markerer sitt hundreårsjubileum ved å vise mobilitet for fremtiden.
Les mer
layid-bilde4
Her er nye Focus ST
Ford topper nå Focus-familien med en ny ST. Den leveres i ulike varianter for å tilfredsstille forskjellige kundegrupper.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Fransk wannabe
Det er biler som dette som gjør det virkelig moro å være i Frankrike. Produkter som bare er en parodi, en grotesk skisse, men som noen allikevel tar på ramme alvor. Møt Devinci.
Les mer
layid-bilde6
Bentley overgår seg selv
Bentley har fått konkurranse fra så vel Rolls-Royce som Lamborghini den siste tiden. Nå strammer de grepet og hevder Bentayga er verdens raskeste og mest luksuriøse SUV. En sannhet med modifikasjoner.
Les mer
layid-bilde7
Nytt konsept til Genève
Audi viser de første skisser av en modell som skal debutere i Genève neste måned.
Les mer


layid-bilde8
Mange fossilbiltrekk i Mercedes EQC elbil
Les mer
toppsak-bilde9
Seiglivet modell fornyes
Mitsubishi Motors forteller at de skal vise en ny ASX i Genève neste måned. Den vil nok likevel fortsette et liv i skyggen av storebror.
Les mer
layid-bilde10
Nye toppmodeller fra BMW
Les mer
layid-bilde11
Litt oppgradert TT RS
Les mer
layid-bilde12
Ny toppmodell fra Range Rover
Les mer
layid-bilde13
30 år med kjøreglede
Mazda presenterer nok en spesialversjon av MX-5. Hvilket nummer i rekken den er skal være usagt, men her er det bare å løpe og kjøpe.
Les mer
layid-bilde14
Volkswagen oppgraderer Passat
Tiden er moden for en midtlivs oppgradering av Passat. Ikke minst gjelder dette varianten som har toppet den norske salgsstatistikken.
Les mer
toppsak-bilde15
Mazda skal vise kompakt-SUV
Mazda har i dag to SUV-er på programmet i Europa, CX-5 og CX-3. På Genève-utstillingen lover de å vise nok en modell.
Les mer
layid-bilde16
Spesialutgave av BMWs nye flaggskip
Les mer
layid-bilde17
Verken kron eller mynt?
Les mer
layid-bilde18
Mark Webber på Bathurst
De som har overvært trening og kvalifisering til nattens 12-timersløp på Bathurst, fikk under oppkjøring til løpet pauseinnslag av en lokal helt i en helt spesiell bil.
Les mer
layid-bilde19
Skoda skisserer Genève-nyhet
Vi har fått vite navnet på Skodas kommende kompakt-SUV. Nå følger de første skissene, men egentlig har vi sett vel så mye tidligere.
Les mer
layid-bilde20
Ny Renault Clio
Renault viser i dag de første eksteriørbildene av femte generasjon Clio. Den skal debutere på Genève-utstillingen i mars.
Les mer
layid-bilde21
Interiør-løft for ny Clio
Renault skal lansere en splitter ny Clio på Genève-utstillingen i mars. Den digitale avdukingen er i gang, og de starter med interiøret.
Les mer
layid-bilde22
Toyota RAV4 på veien
BARCELONA: Mange er spent på nye Toyota RAV4. Her er våre første inntrykk etter å ha kjørt bilen.
Les mer
toppsak-bilde23
Volvos kinesiske tvilling
Vi vet jo at Volvo er eid av Geely, men akkurat her er det ikke tvil. Den nyeste Geely, FY 11, er bygd på en Volvo og er toegget tvilling med XC40.
Les mer
layid-bilde24
Hondas urbane revisjon
Nå har Honda sluppet det første inntrykket av sin kommende bybil. I forhold til det konseptet vi så i Frankfurt 2017 er den åpenbart vesentlig revidert.
Les mer
layid-bilde25
Facelift og ny banebil
Lexus har med seg to nyheter til Detroit - begge basert på RC F.
Les mer
layid-bilde26
Den amerikanske drømmen
Skal du lykkes i den amerikanske bilbransjen, må du ha pickuper på programmet. Kraftige pickuper! Det har Ram, og de hevder nå å være best på alle områder.
Les mer
layid-bilde27
Noe du lurer på om Toyota RAV4?
Les mer
toppsak-bilde28
Infiniti konsept baner vei for el-SUV
Infinitis innslag på Detroit-utstilling er konseptbilen QX Inspiration. Den er et forvarsel om merkets først elbilsom skal på markedet i 2021.
Les mer
layid-bilde29
Cadillacs AMG / M Sport
Les mer
layid-bilde30
Ny Mondeo hybrid klar for Norge
I dag er Ford Mondeo stasjonsvogn vist offentlig på bilutstillingen i Brüssel. Den er snart på plass hos norske forhandlere.
Les mer
layid-bilde31
Prisene klare for ny Citroën
Citroën lokker med en startpris på 303.000 kroner for sine nye C5 Aircross, men tror flesteparten av kundene vil velge en toppmodell med full utstyrspakke.
Les mer
layid-bilde32
En Kia etter amerikansk smak
Kia har designet en SUV for å møte amerikanerne på hjemmebane. Her er det plass til hele familien. Og vel så det.
Les mer
toppsak-bilde33
Ansiktsløft for Ioniq
Etter bare tre år på markedet får Norges-aktuelle Hyundai Ioniq nå et ansiktsløft.
Les mer
layid-bilde34
VW nøyde seg med å redesigne US-Passat
Les mer
layid-bilde35
BMW 7-serie oppgraderes
Les mer
layid-bilde36
Hyundai presenterer ny racer
Hyundai viser en ny racerbil basert på Veloster. Den er tilpasset det internasjonale TCR-reglementet og skal i første omgang konkurrere i USA.
Les mer
layid-bilde37
Ford solgte mer enn én million F-serie i fjor
Gode tider i USA har gitt fart i salget av store biler. Fortsatt er Fords F-serie verdens soleklare pickup-vinner.
Les mer
layid-bilde38
Samleobjekt fra Subaru
Subaru benytter Detroit-utstillingen til å vise en spesialutgave av WRX.
Les mer