img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
13 bilder i galleri
Dobler rekkevidden med ny Kia e-Soul
Når batterikapasiteten dobles i ny Kia e-Soul øker sannsynligvis interessen for en allerede svært populær bil.

Sett med norske øyne er tredje generasjon Kia Soul trolig den viktigste nyheten på Los Angeles Auto Show, og da snakker vi selvsagt om elbilutgaven som heretter skal hete e-Soul. 

Batterikapasiteten mer enn dobles fra 30 til 64 kWh, motoreffekten økes fra 111 til 204 hk og Kia skifter fra Chademo til CCS/Type 2 ladesystem.

Ny e-Soul lanseres i Norge i løpet av første halvår, i praksis betyr det nærmere sommeren.

– Vi vet ikke mer om bilen enn det Kia så langt har gått ut med, sier Kia Norges kommunikasjonsansvarlige Mette Simonsen Sauge.

Pris ikke klar
Siden prisen heller ikke er klar, har importøren ikke landet på hvordan køen av kunder skal organiseres.

For her kommer det til å bli kø fra første dag det åpnes for reservering, akkurat som det har vært på alle de andre små og store elbilmodellene hvor det er begrenset tilgang på biler.

BILTEST: Soul møter tre konkurrenter

Det fins mange eksempler - som de elektriske variantene av Hyundai Ioniq og Kona, Kia e-Niro og Opel Ampera-e. Men også mer eksklusive modeller som Jaguar I-Pace og Audi e-tron

Nesten alle elektriske bilmodeller er det i dag venteliste på, fra noen uker opp til et par år.

Kia har så langt ikke sagt noe om størrelsen på ny e-Soul, men den blir sannsynligvis litt større enn forgjengeren. Koreanerne har heller ikke sagt noe om e-Soul skal bygges på plattformen til den litt større e-Niro, men dataene på motor og batteripakke tyder på at disse elementene er identiske.

CCS som ladestandard
Dagens Kia Soul hurtiglades med japanske Chademo-teknologi. Siden Kia er en del av Hyundai-konsernet, og Hyundai har landet på den europeiske ladestandarden CCS, valgte Kia å ta i bruk CCS på e-Niro. Da var det naturlig å gjøre det samme i ny e-Soul. Men ladeporten blir fortsatt i fronten på bilen.

Så langt har Kia ikke sagt noe om hurtigladefarten i e-Soul, men regn ned at den vil ligge rundt 100 kW.

Om e-Soul blir tilgjengelig med tilhengerfeste er fortsatt et helt åpent spørsmål. Derimot er det klart at Kia ikke kommer til å selge noen bensinvariant av Soul i Europa.

Kia e-Soul får med 204 hk identisk motoreffekt med Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro og Opel Ampera-e. Der vil også Nissan være når de rundt påsketider introduserer større batteripakke (cirka 60 kWh) i Leaf.

395 Nm i moment gir dessuten e-Soul 110 Nm mer kraft å dra med enn dagens modell. For å håndtere de økte ytelsene er kjøreegenskapene forbedret med uavhengig hjuloppheng bak og valg mellom fire ulike kjøremodus: Eco, Comfort, Sport og Eco+.

Doblet bruksrekkevidde
Kia har heller ikke sagt noe om rekkevidden, men med mer enn dobling av batterikapasiteten dobles sannsynligvis også bruksrekkevidden. Våre tester med Opel Ampera-e og Hyundai Kona Electric med omtrent samme batteristørrelse tilsier bruksrekkevidde i sommerhalvåret på minst 400 kilometer.

Soul har i dag 250 km som oppgitt rekkevidde, men det er etter den utgåtte og overoptimistiske NEDC-målemetoden. Våre tester av Soul viser at dagens modell knapt makter 200 brukskilometer.

Gjennom de ulike kjøremodi optimaliseres bruken av tilgjengelig energi ved å styre gasspådrag og klimaanlegget. Klimaanlegget vil, som på dagens modell, kunne styres slik at det kun betjener føreren.

Regenerering av energi styres med hendler på rattet, også det i fire ulike nivåer. Et «Brake and Hold» system gjør at man kan benytte hendlene til å stoppe bilen helt. Systemet justerer bremsenivået etter trafikk som avdekkes foran og instrumentpanelet viser hele tiden reelt energiforbruk.

Med ny e-Soul følger førerstøttesystemer som cruisekontroll, kollisjonsvarsel, filskiftvarsel og -holder, førervarsel ved tretthet og varsel for kryssende trafikk bak. 

Kjøpere kan velge mellom to utgaver; e-Soul og e-Soul Designer Collection. I tillegg til alt fra standardmodellen får man med Designer Collection tofarget lakk, Harman-Kardon lydsystem med 10 høyttalere og ekstern forsterker, trådløs lader for smarttelefon og skinnratt.

Girhjul
Der Hyundai sverger til knappestyrt girvelger, har Kia landet på «girhjul». Berøringsskjermen er nå på 10,25 tommer og inkluderer ryggekamera. Infotainmentsystemet støttes av Apple CarPlay og Android Auto, samt trådløs tilkobling via Bluetooth med stemmegjenkjenning. 

Det var med andre generasjon av Kia Soul i 2014 den elektriske varianten dukket opp og ble en umiddelbar suksess i Norge. Kia benyttet samtidig den norske suksessen til å pushe salget i Tyskland ved første å endagsregistrere mange av de norske bilene der før de ble sendt til Norge.

Fram til 25. november er det registrert 4.531 nye og 10.966 bruktimporterte Soul Electric i Norge.

Med ny modell endres navnet i Europa fra Soul Electric til e-Soul. I USA blir benevnelsen fortsatt Soul EV.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Nissan med italiensk touch
Nissan bekrefter nå at de skal bygge en spesialutgave av GT-R i samarbeid med Italdesign. Selvsagt med en stiv prislapp.
Les mer
layid-bilde1
Fremtidens BMW
Det er verdenspremiere på BMW Vision iNEXT under den pågående bilmessen i Los Angeles. Konseptbilen gir innsikt i fremtidens personlige mobilitet.
Les mer
layid-bilde2
Golf 8, enda litt nærmere
Med en ny offisiell skisse er vi kommet enda litt tettere på neste års helt nye VW Golf.
Les mer
layid-bilde3
Skoda lanserer sin nye Scala
Skoda har avduket sin nye Scala. Den kan bli en utfordrer til Volkswagens bestselger de siste tiårene.
Les mer
layid-bilde4
Opels gjenbruks-konsept
Tidligere i år viste Opel bilder av sin nyeste konseptbil. Siden har ingen sett den. Nå børster de støvet av den igjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Kia e-Niro er snart her
NICE: 30 km kortere rekkevidde enn først oppgitt spiller ingen rolle for de 6000 som står i kø for å sikre seg Kia e-Niro så lenge bruksrekkevidden fortsatt er rundt 400 km for denne kompakt-elbilen.
Les mer
layid-bilde6
Lys i tunnelen for potensielle Tesla-eiere
Noen av dem har stått på venteliste et par år. Snart kan de som står øverst på reservasjonslisten for Tesla Model 3 få lov å bestille bilen.
Les mer
layid-bilde7
Jeep med plan
Det er visstnok mange som har lengtet etter den. Og nå kom Jeep endelig med produktet. En Wrangler med plan.
Les mer


layid-bilde8
Nye Toyota RAV4 priset
Les mer
toppsak-bilde9
Noe du lurer på om Kia e-Niro?
Det nærmer seg første kjøring av Kia e-Niro. Siden mer enn 6000 norske bilkunder står på venteliste for akkurat denne elbilen, så antar jeg det fortsatt er mye som er uklart.
Les mer
layid-bilde10
Sporty HR-V
Les mer
layid-bilde11
Nok en e-tron fra Audi
Les mer
layid-bilde12
Ford oppdaterer Edge
Les mer
layid-bilde13
Dobler rekkevidden med ny Kia e-Soul
Når batterikapasiteten dobles i ny Kia e-Soul øker sannsynligvis interessen for en allerede svært populær bil.
Les mer
layid-bilde14
Ny Mazda3 med AWD
En ny generasjon Mazda3 er akkurat lansert i Los Angeles i lekker innpakning. Det skjer mye nytt på motorfronten, men det er en annen finesse som kan få betydning for salget i Norge.
Les mer
toppsak-bilde15
Prius oppgraderes
På L.A. Auto Show viser Toyota en oppgradert Prius. Spesielt én detalj har interesse for norske kunder.
Les mer
layid-bilde16
Her er neste generasjon Porsche 911
Les mer
layid-bilde17
Skreddersydd fra Lambo
Les mer
layid-bilde18
Sportsbil med eget kraftverk
Det er ikke mye konvensjonelt over RG Nathalie. Så er det heller ikke hvem som helst som står bak kreasjonen.
Les mer
layid-bilde19
Velkommen tilbake!
Marrakech: Citroën C5 Aircross endrer ikke vår oppfattelse av hva en SUV skal være - den bekrefter det!
Les mer
layid-bilde20
Si hei til helt ny Evoque
Du må kanskje gni deg i øynene og se en gang til, men jeg lover - dette er en helt ny Range Rover Evoque.
Les mer
layid-bilde21
Neste Kia Soul blir bare elektrisk
Kia viser ny Soul i Los Angeles om noen dager, bilen er klar for Norge neste vår - og den fortsetter som elbil.
Les mer
layid-bilde22
Lang Audi A6 for Kina
Kineserne har fortsatt stor appetitt på lange biler. På bilutstillingen i Guangzhou står en ny fristelse fra Audi.
Les mer
toppsak-bilde23
F-Type i rally-løypa
I forbindelse med feiringen av 70 år med XK-motoren har Jaguar gjort noe såpass underlig som å bygge opp åpen F-Type til rally-bil. Hvorfor deltok de aldri i Safari?
Les mer
layid-bilde24
Første ladbare Subaru
Subaru lanserer sin Crosstrek Hybrid på LA Auto Show og starter salget i USA innen årets utløp. Det gir en forsmak på hva vi har i vente når XV får en tilsvarende drivlinje.
Les mer
layid-bilde25
Viktig Corolla
Vi har allerede fått ny Corolla servert i to karosseriformer. Men varianten som blir mest solgt på global basis vises først nå.
Les mer
layid-bilde26
Skoda SUV-bomber Kina
Skoda dobler nå modellutvalget i Kina sammenlignet med Europa. Man strekker seg langt for å tilfredsstille sine viktigste kunder.
Les mer
layid-bilde27
Her er nye Mazda3
Les mer
toppsak-bilde28
Denne blir norsk bestselger
BMW slipper nå detaljer angående 3-serie varianten som med all sannsynlighet blir bestselger i Norge. Men fortsatt ønsker vi oss flere alternativer.
Les mer
layid-bilde29
Aston Martins første SUV
Les mer
layid-bilde30
Norgesdebut for Tesla Model 3
Det var tilløp til kø da Tesla åpnet dørene til første Model 3-visning på norsk jord i dag. Men den er her bare for at potensielle kunder kan se og røre, ikke kjøre den. De første kundebilene kommer først i 2019.
Les mer
layid-bilde31
Ny hydrogenbil fra Mercedes
Den ser nesten ut som en vanlig GLC, men under skallet skjuler deg seg noe nytt og fremtidsrettet.
Les mer
layid-bilde32
Her er ny 3-serie i M-drakt
Vi møtte nye BMW 3-serie i Paris, men amerikanerne får nå se en spesialutgave i LosAngeles om et par uker.
Les mer
toppsak-bilde33
Barsk ny Ranger fra Ford
Nå åpner Ford for bestilling av den tøffe Ranger Raptor. Men fortsatt er det en stund til du kan plassere den på gårdsplassen.
Les mer
layid-bilde34
Snart kommer BMWs nye toppmodell
Les mer
layid-bilde35
Ladbar E-Klasse er bestillingsklar
Les mer
layid-bilde36
Tarok blir navnet på VWs livsstil-pickup
Tarok blir navnet på den fem meter lange pickupen som Volkswagen premiereviste i helgen som konsept i Brasil. Men dessverre, ha ikke for store forhåpninger om å se den i Norge.
Les mer
layid-bilde37
Lexus UX skal koster fra 383.800 kroner
Med startpris på 383.800 kroner går nye Lexus UX 250h rett i strupen på BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes GLA og Volvo XC40.
Les mer
layid-bilde38
Salgsklar Mercedes GLE
Norske Mercedes-forhandlere åpner nå for salg av nye GLE. Prisene starter 914.000 kroner, men en rimeligere variant er på trappene.
Les mer