img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
17 bilder i galleri
Ny Mazda3 med AWD
En ny generasjon Mazda3 er akkurat lansert i Los Angeles i lekker innpakning. Det skjer mye nytt på motorfronten, men det er en annen finesse som kan få betydning for salget i Norge.

Kompaktbilen Mazda3 lanseres i ny innpakking, som femdørs kombi og som sedan. Ny motorteknologi peker mot skjerpede krav til forbruk og utslipp i Europa. Samtidig henger Mazda på firehjulsdrift etter å ha vært det foruten i 25 år i denne bilklassen.

Det var i forkant av bilutstillingen i Los Angeles at Mazda avduket nye sin nye 3-er og slapp alle de tekniske nyhetene bilen er fylt opp med.

Mer sportslig
Det er særlig på kombi-utgaven de designmessige endringene er størst - med mindre vindusareal på sidene og en kraftig C-stolpe som sannsynligvis gjør det tvingende nødvendig å bruke ryggekamera under parkering.

Men ryggekamera har naturligvis nye Mazda3, i tillegg til alle førerstøttesystemene bilen er satt opp med, som autobrems med fotgjengergjenkjenning, adaptiv cruise-control, kjørefeltassistanse og en avansert køassistent som holder riktig fart og avstand til bilen foran samtidig som det holder bilens plassering midt i kjørefeltet.

Et infrarødt kamera leser sjåførens ansikt for å kontrollere at vedkommende er våken og har fokus på veien.

Skyactive-X
De største endringene befinner seg under panseret med premiere for 2,0 liter Skyactive X, verdens første kommersielt produserte bensinmotor som benytter kompresjonstenning – det vil si at luft/drivstoff-blandingen selvantennes når den komprimeres av stemplene.

Denne motorteknologien kobles sammen med Mazdas første 24V mild-hybrid system som magasinerer bremseenergi som igjen kan brukes under til akselerasjon.

Der mange av konkurrentene senker motorvolumet og kompenserer mangel på grunneffekt med turboteknologi, velger altså Mazda å holde seg unna nettopp turbo for å spare energi. Mazda oppgir besparelsen i drivstoff i X-motoren til mellom 20 og 30 prosent sammenlignet med dagens Skyactiv-G bensinmotor.

Mazda har så langt ikke sagt noe om ladbare varianter av Mazda3.

Når Mazda3 lanseres i Norge i mars, vil de første bilene kun være tilgjengelig med Skyactiv-G-teknologi. X-motoren kommer først til sommeren.

Diesel ut.
Derimot er det nå over og ut for dieselmotor i Mazda3 i Norge, men ikke resten av Europa. Det siste året har mindre enn fire prosent av Mazda3-kundene i Norge valgt dieselløsningen.

Derimot kan alle som sverger til 4x4 (rundt 40 prosent av de norske bilkundene) glade seg over at Mazda3 endelig kommer med AWD, men kun i kombinasjon med X-motoren.

Innvendig vil det være enkelt å kjenne seg igjen i Mazda3 med multimedieskjermen plassert høyt og midt på dashbordet. Men skjermstørrelsen er nå økt til 8,8 tommer. Varmeapparatet styres via egne knapper, og rattvarme blir standard.

Heldigvis har Mazda valgt å beholde funksjonshjulet bak girspaken for å styre menyen på skjermen når bilen er i fart. Der er, akkurat som på Audi, også lydvolumknotten.

Historie fra 1977
Mazda3 har historie helt tilbake til 1977 den gang bilen var bakhjulsdrevet og het Mazda 323, eller Familia som er navnet i Japan. Det vil si at Familia-navnet ble tatt i bruk så langt tilbake som i 1963 og fulgte i hjemmemarkedet med over til bilen som i Norge het Mazda 1000/1200/1300 fra 1967, samme året som Norges-lanseringen av Mazda fant sted.

Dette var bilen Mazda også lanserte i Japan med rotasjonsmotor.

Med fjerde generasjon i 1980 skiftet Mazda over fra bakhjulsdrift til forhjulsdrift. Ford var nå inne på eiersiden i Mazda og solgte bilen under navnet Ford Lacer (Meteor i Australia).

Femte generasjon av 323 i 1985 var første med drift på alle hjul. Samtidig var en 58 hk dieselmotor å finne i 323 for første gang.

Med sjette generasjon fra 1989 var det også mulig å kjøpe 323 som stasjonsvogn med 4x4 og sperre på fordelingskassen.

2. oktober 2003 var det slutt med Mazda 323, og Mazda3 tok over.

Ford kontrollerte da både Mazda og Volvo, så første generasjon av Mazda3 delte plattform med Ford Focus og Volvo C30/S40/V50. Da Ford trakk seg ut av Mazda og solgte Volvo til kinesiske Geely, måtte Mazda utvikle egen plattform til Mazda3 og de andre modellene.

Mazda3 deler i dag ikke plattform med noen andre produsenter.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Toyota Corolla koster fra 297.300 kroner
Når Toyota igjen er tilbake med Corolla i Norge, starter prisen rett under 300.000 kroner.
Les mer
layid-bilde1
Bare spør om Toyota Corolla
Auris ble ikke til gull slik Toyota hadde håpet. Etter to bilgenerasjoner går navnet inn i historien, og om kort tid er Corolla tilbake på norske veier. BilNorge.no kjører bilen på onsdag, så alt du måtte lure på er det bare å spørre om.
Les mer
layid-bilde2
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde3
Bybil-fremtid fra Citroën
Citroën markerer sitt hundreårsjubileum ved å vise mobilitet for fremtiden.
Les mer
layid-bilde4
Her er nye Focus ST
Ford topper nå Focus-familien med en ny ST. Den leveres i ulike varianter for å tilfredsstille forskjellige kundegrupper.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Fransk wannabe
Det er biler som dette som gjør det virkelig moro å være i Frankrike. Produkter som bare er en parodi, en grotesk skisse, men som noen allikevel tar på ramme alvor. Møt Devinci.
Les mer
layid-bilde6
Bentley overgår seg selv
Bentley har fått konkurranse fra så vel Rolls-Royce som Lamborghini den siste tiden. Nå strammer de grepet og hevder Bentayga er verdens raskeste og mest luksuriøse SUV. En sannhet med modifikasjoner.
Les mer
layid-bilde7
Nytt konsept til Genève
Audi viser de første skisser av en modell som skal debutere i Genève neste måned.
Les mer


layid-bilde8
Mange fossilbiltrekk i Mercedes EQC elbil
Les mer
toppsak-bilde9
Seiglivet modell fornyes
Mitsubishi Motors forteller at de skal vise en ny ASX i Genève neste måned. Den vil nok likevel fortsette et liv i skyggen av storebror.
Les mer
layid-bilde10
Nye toppmodeller fra BMW
Les mer
layid-bilde11
Litt oppgradert TT RS
Les mer
layid-bilde12
Ny toppmodell fra Range Rover
Les mer
layid-bilde13
30 år med kjøreglede
Mazda presenterer nok en spesialversjon av MX-5. Hvilket nummer i rekken den er skal være usagt, men her er det bare å løpe og kjøpe.
Les mer
layid-bilde14
Volkswagen oppgraderer Passat
Tiden er moden for en midtlivs oppgradering av Passat. Ikke minst gjelder dette varianten som har toppet den norske salgsstatistikken.
Les mer
toppsak-bilde15
Mazda skal vise kompakt-SUV
Mazda har i dag to SUV-er på programmet i Europa, CX-5 og CX-3. På Genève-utstillingen lover de å vise nok en modell.
Les mer
layid-bilde16
Spesialutgave av BMWs nye flaggskip
Les mer
layid-bilde17
Verken kron eller mynt?
Les mer
layid-bilde18
Mark Webber på Bathurst
De som har overvært trening og kvalifisering til nattens 12-timersløp på Bathurst, fikk under oppkjøring til løpet pauseinnslag av en lokal helt i en helt spesiell bil.
Les mer
layid-bilde19
Skoda skisserer Genève-nyhet
Vi har fått vite navnet på Skodas kommende kompakt-SUV. Nå følger de første skissene, men egentlig har vi sett vel så mye tidligere.
Les mer
layid-bilde20
Ny Renault Clio
Renault viser i dag de første eksteriørbildene av femte generasjon Clio. Den skal debutere på Genève-utstillingen i mars.
Les mer
layid-bilde21
Interiør-løft for ny Clio
Renault skal lansere en splitter ny Clio på Genève-utstillingen i mars. Den digitale avdukingen er i gang, og de starter med interiøret.
Les mer
layid-bilde22
Toyota RAV4 på veien
BARCELONA: Mange er spent på nye Toyota RAV4. Her er våre første inntrykk etter å ha kjørt bilen.
Les mer
toppsak-bilde23
Volvos kinesiske tvilling
Vi vet jo at Volvo er eid av Geely, men akkurat her er det ikke tvil. Den nyeste Geely, FY 11, er bygd på en Volvo og er toegget tvilling med XC40.
Les mer
layid-bilde24
Hondas urbane revisjon
Nå har Honda sluppet det første inntrykket av sin kommende bybil. I forhold til det konseptet vi så i Frankfurt 2017 er den åpenbart vesentlig revidert.
Les mer
layid-bilde25
Facelift og ny banebil
Lexus har med seg to nyheter til Detroit - begge basert på RC F.
Les mer
layid-bilde26
Den amerikanske drømmen
Skal du lykkes i den amerikanske bilbransjen, må du ha pickuper på programmet. Kraftige pickuper! Det har Ram, og de hevder nå å være best på alle områder.
Les mer
layid-bilde27
Noe du lurer på om Toyota RAV4?
Les mer
toppsak-bilde28
Infiniti konsept baner vei for el-SUV
Infinitis innslag på Detroit-utstilling er konseptbilen QX Inspiration. Den er et forvarsel om merkets først elbilsom skal på markedet i 2021.
Les mer
layid-bilde29
Cadillacs AMG / M Sport
Les mer
layid-bilde30
Ny Mondeo hybrid klar for Norge
I dag er Ford Mondeo stasjonsvogn vist offentlig på bilutstillingen i Brüssel. Den er snart på plass hos norske forhandlere.
Les mer
layid-bilde31
Prisene klare for ny Citroën
Citroën lokker med en startpris på 303.000 kroner for sine nye C5 Aircross, men tror flesteparten av kundene vil velge en toppmodell med full utstyrspakke.
Les mer
layid-bilde32
En Kia etter amerikansk smak
Kia har designet en SUV for å møte amerikanerne på hjemmebane. Her er det plass til hele familien. Og vel så det.
Les mer
toppsak-bilde33
Ansiktsløft for Ioniq
Etter bare tre år på markedet får Norges-aktuelle Hyundai Ioniq nå et ansiktsløft.
Les mer
layid-bilde34
VW nøyde seg med å redesigne US-Passat
Les mer
layid-bilde35
BMW 7-serie oppgraderes
Les mer
layid-bilde36
Hyundai presenterer ny racer
Hyundai viser en ny racerbil basert på Veloster. Den er tilpasset det internasjonale TCR-reglementet og skal i første omgang konkurrere i USA.
Les mer
layid-bilde37
Ford solgte mer enn én million F-serie i fjor
Gode tider i USA har gitt fart i salget av store biler. Fortsatt er Fords F-serie verdens soleklare pickup-vinner.
Les mer
layid-bilde38
Samleobjekt fra Subaru
Subaru benytter Detroit-utstillingen til å vise en spesialutgave av WRX.
Les mer