img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
17 bilder i galleri
Ny Mazda3 med AWD
En ny generasjon Mazda3 er akkurat lansert i Los Angeles i lekker innpakning. Det skjer mye nytt på motorfronten, men det er en annen finesse som kan få betydning for salget i Norge.

Kompaktbilen Mazda3 lanseres i ny innpakking, som femdørs kombi og som sedan. Ny motorteknologi peker mot skjerpede krav til forbruk og utslipp i Europa. Samtidig henger Mazda på firehjulsdrift etter å ha vært det foruten i 25 år i denne bilklassen.

Det var i forkant av bilutstillingen i Los Angeles at Mazda avduket nye sin nye 3-er og slapp alle de tekniske nyhetene bilen er fylt opp med.

Mer sportslig
Det er særlig på kombi-utgaven de designmessige endringene er størst - med mindre vindusareal på sidene og en kraftig C-stolpe som sannsynligvis gjør det tvingende nødvendig å bruke ryggekamera under parkering.

Men ryggekamera har naturligvis nye Mazda3, i tillegg til alle førerstøttesystemene bilen er satt opp med, som autobrems med fotgjengergjenkjenning, adaptiv cruise-control, kjørefeltassistanse og en avansert køassistent som holder riktig fart og avstand til bilen foran samtidig som det holder bilens plassering midt i kjørefeltet.

Et infrarødt kamera leser sjåførens ansikt for å kontrollere at vedkommende er våken og har fokus på veien.

Skyactive-X
De største endringene befinner seg under panseret med premiere for 2,0 liter Skyactive X, verdens første kommersielt produserte bensinmotor som benytter kompresjonstenning – det vil si at luft/drivstoff-blandingen selvantennes når den komprimeres av stemplene.

Denne motorteknologien kobles sammen med Mazdas første 24V mild-hybrid system som magasinerer bremseenergi som igjen kan brukes under til akselerasjon.

Der mange av konkurrentene senker motorvolumet og kompenserer mangel på grunneffekt med turboteknologi, velger altså Mazda å holde seg unna nettopp turbo for å spare energi. Mazda oppgir besparelsen i drivstoff i X-motoren til mellom 20 og 30 prosent sammenlignet med dagens Skyactiv-G bensinmotor.

Mazda har så langt ikke sagt noe om ladbare varianter av Mazda3.

Når Mazda3 lanseres i Norge i mars, vil de første bilene kun være tilgjengelig med Skyactiv-G-teknologi. X-motoren kommer først til sommeren.

Diesel ut.
Derimot er det nå over og ut for dieselmotor i Mazda3 i Norge, men ikke resten av Europa. Det siste året har mindre enn fire prosent av Mazda3-kundene i Norge valgt dieselløsningen.

Derimot kan alle som sverger til 4x4 (rundt 40 prosent av de norske bilkundene) glade seg over at Mazda3 endelig kommer med AWD, men kun i kombinasjon med X-motoren.

Innvendig vil det være enkelt å kjenne seg igjen i Mazda3 med multimedieskjermen plassert høyt og midt på dashbordet. Men skjermstørrelsen er nå økt til 8,8 tommer. Varmeapparatet styres via egne knapper, og rattvarme blir standard.

Heldigvis har Mazda valgt å beholde funksjonshjulet bak girspaken for å styre menyen på skjermen når bilen er i fart. Der er, akkurat som på Audi, også lydvolumknotten.

Historie fra 1977
Mazda3 har historie helt tilbake til 1977 den gang bilen var bakhjulsdrevet og het Mazda 323, eller Familia som er navnet i Japan. Det vil si at Familia-navnet ble tatt i bruk så langt tilbake som i 1963 og fulgte i hjemmemarkedet med over til bilen som i Norge het Mazda 1000/1200/1300 fra 1967, samme året som Norges-lanseringen av Mazda fant sted.

Dette var bilen Mazda også lanserte i Japan med rotasjonsmotor.

Med fjerde generasjon i 1980 skiftet Mazda over fra bakhjulsdrift til forhjulsdrift. Ford var nå inne på eiersiden i Mazda og solgte bilen under navnet Ford Lacer (Meteor i Australia).

Femte generasjon av 323 i 1985 var første med drift på alle hjul. Samtidig var en 58 hk dieselmotor å finne i 323 for første gang.

Med sjette generasjon fra 1989 var det også mulig å kjøpe 323 som stasjonsvogn med 4x4 og sperre på fordelingskassen.

2. oktober 2003 var det slutt med Mazda 323, og Mazda3 tok over.

Ford kontrollerte da både Mazda og Volvo, så første generasjon av Mazda3 delte plattform med Ford Focus og Volvo C30/S40/V50. Da Ford trakk seg ut av Mazda og solgte Volvo til kinesiske Geely, måtte Mazda utvikle egen plattform til Mazda3 og de andre modellene.

Mazda3 deler i dag ikke plattform med noen andre produsenter.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Nissan med italiensk touch
Nissan bekrefter nå at de skal bygge en spesialutgave av GT-R i samarbeid med Italdesign. Selvsagt med en stiv prislapp.
Les mer
layid-bilde1
Fremtidens BMW
Det er verdenspremiere på BMW Vision iNEXT under den pågående bilmessen i Los Angeles. Konseptbilen gir innsikt i fremtidens personlige mobilitet.
Les mer
layid-bilde2
Golf 8, enda litt nærmere
Med en ny offisiell skisse er vi kommet enda litt tettere på neste års helt nye VW Golf.
Les mer
layid-bilde3
Skoda lanserer sin nye Scala
Skoda har avduket sin nye Scala. Den kan bli en utfordrer til Volkswagens bestselger de siste tiårene.
Les mer
layid-bilde4
Opels gjenbruks-konsept
Tidligere i år viste Opel bilder av sin nyeste konseptbil. Siden har ingen sett den. Nå børster de støvet av den igjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Kia e-Niro er snart her
NICE: 30 km kortere rekkevidde enn først oppgitt spiller ingen rolle for de 6000 som står i kø for å sikre seg Kia e-Niro så lenge bruksrekkevidden fortsatt er rundt 400 km for denne kompakt-elbilen.
Les mer
layid-bilde6
Lys i tunnelen for potensielle Tesla-eiere
Noen av dem har stått på venteliste et par år. Snart kan de som står øverst på reservasjonslisten for Tesla Model 3 få lov å bestille bilen.
Les mer
layid-bilde7
Jeep med plan
Det er visstnok mange som har lengtet etter den. Og nå kom Jeep endelig med produktet. En Wrangler med plan.
Les mer


layid-bilde8
Nye Toyota RAV4 priset
Les mer
toppsak-bilde9
Noe du lurer på om Kia e-Niro?
Det nærmer seg første kjøring av Kia e-Niro. Siden mer enn 6000 norske bilkunder står på venteliste for akkurat denne elbilen, så antar jeg det fortsatt er mye som er uklart.
Les mer
layid-bilde10
Sporty HR-V
Les mer
layid-bilde11
Nok en e-tron fra Audi
Les mer
layid-bilde12
Ford oppdaterer Edge
Les mer
layid-bilde13
Dobler rekkevidden med ny Kia e-Soul
Når batterikapasiteten dobles i ny Kia e-Soul øker sannsynligvis interessen for en allerede svært populær bil.
Les mer
layid-bilde14
Ny Mazda3 med AWD
En ny generasjon Mazda3 er akkurat lansert i Los Angeles i lekker innpakning. Det skjer mye nytt på motorfronten, men det er en annen finesse som kan få betydning for salget i Norge.
Les mer
toppsak-bilde15
Prius oppgraderes
På L.A. Auto Show viser Toyota en oppgradert Prius. Spesielt én detalj har interesse for norske kunder.
Les mer
layid-bilde16
Her er neste generasjon Porsche 911
Les mer
layid-bilde17
Skreddersydd fra Lambo
Les mer
layid-bilde18
Sportsbil med eget kraftverk
Det er ikke mye konvensjonelt over RG Nathalie. Så er det heller ikke hvem som helst som står bak kreasjonen.
Les mer
layid-bilde19
Velkommen tilbake!
Marrakech: Citroën C5 Aircross endrer ikke vår oppfattelse av hva en SUV skal være - den bekrefter det!
Les mer
layid-bilde20
Si hei til helt ny Evoque
Du må kanskje gni deg i øynene og se en gang til, men jeg lover - dette er en helt ny Range Rover Evoque.
Les mer
layid-bilde21
Neste Kia Soul blir bare elektrisk
Kia viser ny Soul i Los Angeles om noen dager, bilen er klar for Norge neste vår - og den fortsetter som elbil.
Les mer
layid-bilde22
Lang Audi A6 for Kina
Kineserne har fortsatt stor appetitt på lange biler. På bilutstillingen i Guangzhou står en ny fristelse fra Audi.
Les mer
toppsak-bilde23
F-Type i rally-løypa
I forbindelse med feiringen av 70 år med XK-motoren har Jaguar gjort noe såpass underlig som å bygge opp åpen F-Type til rally-bil. Hvorfor deltok de aldri i Safari?
Les mer
layid-bilde24
Første ladbare Subaru
Subaru lanserer sin Crosstrek Hybrid på LA Auto Show og starter salget i USA innen årets utløp. Det gir en forsmak på hva vi har i vente når XV får en tilsvarende drivlinje.
Les mer
layid-bilde25
Viktig Corolla
Vi har allerede fått ny Corolla servert i to karosseriformer. Men varianten som blir mest solgt på global basis vises først nå.
Les mer
layid-bilde26
Skoda SUV-bomber Kina
Skoda dobler nå modellutvalget i Kina sammenlignet med Europa. Man strekker seg langt for å tilfredsstille sine viktigste kunder.
Les mer
layid-bilde27
Her er nye Mazda3
Les mer
toppsak-bilde28
Denne blir norsk bestselger
BMW slipper nå detaljer angående 3-serie varianten som med all sannsynlighet blir bestselger i Norge. Men fortsatt ønsker vi oss flere alternativer.
Les mer
layid-bilde29
Aston Martins første SUV
Les mer
layid-bilde30
Norgesdebut for Tesla Model 3
Det var tilløp til kø da Tesla åpnet dørene til første Model 3-visning på norsk jord i dag. Men den er her bare for at potensielle kunder kan se og røre, ikke kjøre den. De første kundebilene kommer først i 2019.
Les mer
layid-bilde31
Ny hydrogenbil fra Mercedes
Den ser nesten ut som en vanlig GLC, men under skallet skjuler deg seg noe nytt og fremtidsrettet.
Les mer
layid-bilde32
Her er ny 3-serie i M-drakt
Vi møtte nye BMW 3-serie i Paris, men amerikanerne får nå se en spesialutgave i LosAngeles om et par uker.
Les mer
toppsak-bilde33
Barsk ny Ranger fra Ford
Nå åpner Ford for bestilling av den tøffe Ranger Raptor. Men fortsatt er det en stund til du kan plassere den på gårdsplassen.
Les mer
layid-bilde34
Snart kommer BMWs nye toppmodell
Les mer
layid-bilde35
Ladbar E-Klasse er bestillingsklar
Les mer
layid-bilde36
Tarok blir navnet på VWs livsstil-pickup
Tarok blir navnet på den fem meter lange pickupen som Volkswagen premiereviste i helgen som konsept i Brasil. Men dessverre, ha ikke for store forhåpninger om å se den i Norge.
Les mer
layid-bilde37
Lexus UX skal koster fra 383.800 kroner
Med startpris på 383.800 kroner går nye Lexus UX 250h rett i strupen på BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes GLA og Volvo XC40.
Les mer
layid-bilde38
Salgsklar Mercedes GLE
Norske Mercedes-forhandlere åpner nå for salg av nye GLE. Prisene starter 914.000 kroner, men en rimeligere variant er på trappene.
Les mer