img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
28 bilder i galleri
Sportsbil med eget kraftverk
Det er ikke mye konvensjonelt over RG Nathalie. Så er det heller ikke hvem som helst som står bak kreasjonen.

Roland Gumpert var en gang sentral i Audis rallysatsing. Tidlig på 2000-tallet presenterte han sin egen sportsbil med betegnelse Gumpert Apollo, egentlig en renspikket racerbil som var tillatt for gatebruk.

Produksjonen kom i gang i 2005, og det dukket etter hvert opp flere ulike varianter inntil selskapet gikk konkurs i 2013. I 2016 ble konkursboet kjøpt av et Hong Kong-basert selskap som også eier merkenavnet De Tomaso. Nå selges bilene under merkenavnet Apollo.

Men nå er Roland Gumpert tilbake på banen – bokstavelig talt. Nylig inviterte han en gruppe journalister til Nürburgring for å presentere sin nye kreasjon med det klingende navnet RG Nathalie.

Gumperts nye selskap heter Gumpert Aiways Automobile GmbH og har base i Audis hjemby, Ingolstadt i tjukkeste Bayern. Med på satsingen er Shanghai-baserte Aiways Group som har satt seg ambisiøse mål.

RG Nathalie er en el-drevet sportsbil, men den stopper nødvendigvis ikke opp når batteriet er flatt. Bilen har nemlig sitt eget kraftverk om bord – omtalt som MPC (Methanol Power Cell).

Energien hentes ut fra metanol som blandes i forholdet 60:40 med rent vann. Dermed unngår man farene hydrogen kan utgjøre siden det er meget eksplosivt og må lagres under høyt trykk ved ekstremt lave temperaturer.

Gumpert benytter altså brenselcelle-teknologi, men unngår flesteparten av utfordringene som er relatert til hydrogen.

Selskapet hevder at prisen på metanol er rundt en tredel av prisen på bensin, og at bilen drikker rundt 4,5 liter metanol/vann-blanding i timen for å produsere strøm nok til 50 kilometer rekkevidde i «bytempo».

Hydrogen hentes ut fra metanolen gjennom en katalytisk reaksjon. Overskuddshydrogen fra den katalytiske prosessen går vanligvis til spille, mens den i RG Nathalie brukes for å oppnå den høye temperaturen som er nødvendig i prosessen.

Batteripakken i Nathalie har en kapasitet på rundt 60 kWh, og kan om ønskelig også lades konvensjonelt fra strømnettet.

Nathalie er en ren sportsbil med ekstreme egenskaper for bruk på både bane og på vanlig landevei. Det er med andre ord en oppskrift tilsvarende den Gumpert benyttet i sine sportsbiler.

Bilen er basert på en rørramme som tilfredsstiller sikkerhetskravene til en løpsbil. Vektfordelingen mellom akslene er 48:52 foran/bak.

(saken fortsetter)

Den har fire separate motorer som driver hvert sitt hjul – hver motor med en maks effekt på 102 kW og maks dreiemoment på 230 Newtonmeter.

Motorene er plassert sentralt i bilen – to på hver aksel, der det også sitter en totrinns girkasse.

Første gir anvendes for å oppnå raskest mulig akselerasjon, men andre gir overtar ved rundt 160 km/t og sørger for den ekstreme toppfarten.

Med en samlet effekt i området 400-800 hestekrefter har Nathalie en toppfart på i overkant av 300 km/t og den tar deg til hundre på 2,5 sekunder.

Rekkevidde er oppgitt til 850 kilometer med fulladede batterier og full tank.

Du skal få målene også – en lengde på 430 cm, en bredde (inkludert speil) på 210 cm og en høyde på mer beskjedne 131 cm. Akselavstanden er 252 cm, men vekten sier selskapet foreløpig ikke et pip om.

Primært er det elmotorene som står for nedbremsing, slik at de sørger for regenerering av denne energien, men Nathalie er også utstyrt med ABS-bremser i tillegg til at hun har ESP og iBooster.

Teknologien høres interessant ut, og går det som Gumpert og Aiways ønsker vil nok den bli tilgjengelig også i andre produkter på sikt.

Om Nathalie får vi vite at den får et utbygget servicenett i Europa innen tre år, og at metanol/vann-blandingen er under utvikling i samarbeid med en forretningspartner.

I tillegg jobbes det med distribusjon av drivstoffet, både gjennom eksisterende nettverk, men også via det selskapet omtaler som «helt nye kanaler».toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
BYDs overflødighetshorn
BYD stiller på Shanghai-utstillingen med konseptbil og ny e-Serie. Og for ikke å dominere for mye hadde de noen presentasjoner for et par uke siden også. Et annet sted. Til sammen 23 nye biler i Shanghai, sier de.
Les mer
layid-bilde1
Stor spennvidde fra W
W er et greit bilmerke. Det stammer fra Dubai og har ganske mange RUF-Porsche-detaljer innabords. De dukket opp i Shanghai med superbilene sine, men også med to andre. En stor SUV og en smart, funky selvkjørende.
Les mer
layid-bilde2
Nytt og smått fra Hyundai
Det er hyggelig å kunne fortelle at ikke alt som debuterer i New York disse dagene er tre tonns slagskip med plass til en halv armé. Noen er litt mer forsiktige, som den nye Hyundai Venue.
Les mer
layid-bilde3
Kias vidunder-bil
Kia satte en slags ny rekord på New York utstillingen. Messens mest pompøse, ubegripelige presseskrytemelding. La oss bare slå fast at deres HabaNiro er verdens første ECEV - «Everything Car» og EV!
Les mer
layid-bilde4
Mercedes lanserer ny GLS
Like før den er på markedet får BMW X7 en ny konkurrent å bryne seg på når Mercedes nå lanserer en ny generasjon av sin store SUV.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Ny Subaru Outback
Subaru lanserer det de betegner som sjette generasjon Outback på bilutstillingen i New York. De lover den sikreste og mest komfortable Outback noensinne.
Les mer
layid-bilde6
Genesis gjør elbilen kompakt
Genesis er jo egentlig kjent som et luksusmerke som veldig ofte benytter målebåndet til Mercedes. Men til bilutstillingen i New York kommer de med en elbil som er virkelig kompakt.
Les mer
layid-bilde7
Nye motorer i Audi S5
Audi fortsetter elektrifiseringen og lanserer nye drivlinjer i S5 Coupé og Sportback.
Les mer


layid-bilde8
Aston Martins elektriske Rapide
Les mer
toppsak-bilde9
Ny brobygger fra Mercedes
Til bilutstillingen i Shanghai har Mercedes med seg en ny konseptbil. Jeg kan love at den er på gata innen et års tid.
Les mer
layid-bilde10
En smak av fremtid
Les mer
layid-bilde11
Volkswagen viser sin nyeste ID.
Les mer
layid-bilde12
Nye drivlinjer i Audis langturbiler
Les mer
layid-bilde13
Ny farge og nytt navn
Mitsubishi skal presentere en ny konseptbil på bilutstillingen i Shanghai. Men denne har vi sett før.
Les mer
layid-bilde14
Tesla utvider tilbudet
Det har strømmet inn nye biler fra Tesla den siste måneden, men snart kan strømmen bli enda sterkere.
Les mer
toppsak-bilde15
Så lenge fikk Skoda briljere
Volkswagen vil fra høsten tilby en oppgradert e-Up med vesentlig mer rekkevidde enn dagens modell.
Les mer
layid-bilde16
Skoda etablerer reservasjonsliste
Les mer
layid-bilde17
G-Power overgår originalen
Les mer
layid-bilde18
Nå kommer Bentley
For første gang skal Bentley importeres til Norge gjennom en offisiell kanal. En ikke ukjent bilmann står bak prosjektet.
Les mer
layid-bilde19
ItaloKina inn i Europa
Ikke bare har italiensk-kinesiske DR overlevd i mer enn 10 år, nå skal de inn i resten av Europa også, og har med seg en spennende batterielektrisk bil på reisen.
Les mer
layid-bilde20
Zenvo med to premierer
Over 1000 hestekrefter er ikke interessant mer. Men 1000+ sammen med bare bakhjulsdrift - da begynner det å lukte skandinavisk bilbygging. Zenvo er den av de to man ikke tenker først på.
Les mer
layid-bilde21
Endelig - el-Forder
Ford har holdt elbilkortene tett til brystet. Nå er de vist fram og et av dem inneholder en familie-SUV med rekordrekkevidde - inntil 600 km. Ny Kuga blir også ladbar.
Les mer
layid-bilde22
Bileventyr fra Napoli
Puritalia - ReneItalia eller TypiskItalia - var navnet på enda en 1000-hesters italiensk superbil vi aldri har hørt navnet på. Denne fortjener imidlertid litt oppmerksomhet.
Les mer
toppsak-bilde23
Mini-bombe nærmer seg
Vi er lovet den heftigste Mini noensinne når denne lanseres i 2020. Forvarselet ble gitt på Frankfurt-utstillingen i 2017.
Les mer
layid-bilde24
Rimacs populære styrkedråper
Rimac er ikke lenger bare en sær superbil fra Kroatia. Nesten alle med et ønske om å delta i øverste klasse henter elementer derfra nå.
Les mer
layid-bilde25
Overveldende Aston Martin
Hvor du enn snudde seg på Aston Martins stand i Genève dukket det opp noe som tok pusten fra deg. Det hele ble av typen «for godt til å være sant».
Les mer
layid-bilde26
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde27
Kia e-Soul: Lang rekke-vidde - ukjent pris
Les mer
toppsak-bilde28
Seat varsler rimelige elbiler
Seat introduserer en ny, mindre elbilplattform og seks ladbare modeller.
Les mer
layid-bilde29
Ex-VW-topp gjør kinesisk el
Les mer
layid-bilde30
Den tredje fra Aachen
Aachen er byen der Nissans elektriske NV 200 brukes som søppelbil og hvor to vellykkede elbil-startups allerede har sett dagens lys. Nå glipper den tredje med øynene.
Les mer
layid-bilde31
Kanskje litt for langt?
Selvfølgelig var Felix Eaton på plass i Genève igjen, med sin Eadon Green. Men årets nyhet hadde han nok dratt litt for langt. Rolls-Royce ble skikkelig sure.
Les mer
layid-bilde32
Gumpert med nye venner
Gumpert har vært mer eller mindre fast inventar i Genève siden 2006. Nå dukket han opp igjen, men denne gang med kompanjonger fra Kina og en gammel bekjent fra Japan.
Les mer
toppsak-bilde33
Nytt mål for sommerferien
Hvem hadde trodd dette? Fantastiske Porsche-replicaer fra Hellas. Vi møtte dem i Genève.
Les mer
layid-bilde34
Oppgraderer HR-V
Les mer
layid-bilde35
Hybrid-Outlander solgt med 9000 kroner i avgiftsrabatt
Les mer
layid-bilde36
Italdesign nærmere slekta
Årets skapning fra Italdesign var så jordnær at det er ingen grunn til å tro at den ikke kan tas alvorlig av eieren, Audi. Det har ikke alltid vært tilfelle.
Les mer
layid-bilde37
Audis definitive ikke-el
Det var litt morsomt. Audi skulle til de grader være så elektrifisert under pressedagene i Genève at de gjemte sin kuleste og mest eksklusive nyhet bak en låst dør.
Les mer
layid-bilde38
Her er Volvo XC40 Twin Engine
I dag åpner Volvo for salg av XC40 Twin Engine. Dermed tilbyr Volvo hybride drivlinjer til alle modellserier.
Les mer