img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
Renaults nye elbil-oppskrift
Den nye elbilen fra Renault, K-ZE, tilhørte de største overraskelsene da den ble vist på bilutstillingen i Paris. Spesielt stor var overraskelsen da det viste seg at den ikke ble vist der allikevel.

Dagen og kvelden før en stor bilutstilling åpner er som regel ganske hektisk på det sosiale planet og når det gjelder invitert sniktitt på forhånd.

10 slike tror jeg jeg hadde i år, men de eneste som var offisielle nok til at de kunne repeteres på BilNorge, var den til Mercedes og den til Renault

Og selv om jeg har snakket litt om Renaulten er den allikevel spennende nok til at den kan tåle et neste kapittel.

Her angripes nemlig elbil-problemet på en ny måte. Rekkeviddeangst er et åpenbart tema når man spør om hvorfor det ikke selges elbiler. (Ikke selges elbiler???? Hallo, jeg snakker ikke subsidierte Norge, jeg snakker verden.)

Men pris er nok like viktig.

Derfor har Renault grepet denne enden av knuten og forsøker å løse opp derfra.

«Dette skal bli en bil folk har råd til», sa Carlos Ghosn, Renault-sjefen, da han dro av lakenet.

Siden vi snakker markeder som Kina og India er det åpenbart at vi er langt under Leaf-pris (som Renault kjenner godt). Nissan Leaf og Hyundai Kona EV og slike biler kan fort komme opp i noe som tilsvarer 30.000 euro på slike markeder.

Her snakker vi om en bil som, ifølge de jeg snakket med under avdukingen, vil kunne koste ned mot 9-10.000 euro.

Mye av hemmeligheten ligger i navnet. 

I stedet for å lese K-ZE kan du lese Kwid ZE. Kwid er navnet på Renaults indiske billigbil. 3,6 meter, motor under 1 liter, men veldig bra utstyrt.

Vi oppdaget bilen da den forhåndsdebuterte som en svært morsomt konsept-flip for fire år siden. 

Den er bygget på CMF A plattformen som er en felles innsats mellom Nissan og Renault, men som foreløpig bare er brukt av Kwid.

Dette er et såpass modul-tenkt underlag at den er egnet både til forbrenningsmotor og batterielektrisk innsats. For eksempel er hele hjelperammen og alle akslene spesielle for el- og IC-versjonen.

Grunnen til at den først skal introduseres i Kina, der den også skal bygges, er at Kina er det ledende elbillandet i verden.

For Renault er dette et marked av vital interesse, de planlegger å selge 550.000 biler der innen 2022 med en meget stor prosentandel elektrisk. Og av de nye personbilene som skal lanseres frem til da, skal tre være 100 % elektriske – med K-ZE som den første.

Renault-Nissan alliansen er verdensmestre på strøm. Renault Zoe er den nest mest solgte batterielektriske i verden, bare slått av Leaf.

«Og», tilføyde Ghosn med en viss triumf i stemmen, «Vi har investert i elbiler i mer enn et ti-år og er den eneste bilprodusenten som har tjent penger på batterielektriske biler så langt.»

«Vi var elbil pioner, og vi er markedsleder», sa han. «Med denne bilen kombinerer vi det beste i Gruppen: vår lederposisjon i elektrisk, vår ekspertise i betalbare biler og vår evne til å knytte sterke samarbeidsgrupper.»

Men han avsluttet med å antyde at dette skulle bli en bil for mer enn bare Kina (de fleste venter India som neste marked, og så Brasil – men hans ord var: «For meg er denne bilen en virkelig revolusjon. Denne kommer til å bli ekstremt konkurransedyktig på markeder over hele verden».

Men hele verden inkluderer åpenbart ikke Frankrike eller Europa, for da utstillingen åpnet dagen etter var bilen fullstendig fraværende. 

Grunnen er at her hos oss har fabrikken andre prioriteter. Først får vi Zoe 2 neste år. Så får vi E-Tech (hybrid basert på den nye Clio 5) i 2020, og så kommer de ladbare hybridene på Captur og Megane etterpå. Ingen plass til K-ZE foreløpig.

SE BILDEGALLERI FRA AVDUKINGEN I PARIS


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Noe du lurer på om Toyota RAV4?
Vi skal prøvekjøre nye Toyota RAV4 i Spania. Er det noe du lurer på om bilen?
Les mer
layid-bilde1
Infiniti konsept baner vei for el-SUV
Infinitis innslag på Detroit-utstilling er konseptbilen QX Inspiration. Den er et forvarsel om merkets først elbilsom skal på markedet i 2021.
Les mer
layid-bilde2
Cadillacs AMG / M Sport
Cadillac etablerer en egen divisjon som skal stå for de grommeste modellene. Først ut er CT6 V-Sport, og forhåndssalget starter i Detroit.
Les mer
layid-bilde3
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde4
Ny Mondeo hybrid klar for Norge
I dag er Ford Mondeo stasjonsvogn vist offentlig på bilutstillingen i Brüssel. Den er snart på plass hos norske forhandlere.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Prisene klare for ny Citroën
Citroën lokker med en startpris på 303.000 kroner for sine nye C5 Aircross, men tror flesteparten av kundene vil velge en toppmodell med full utstyrspakke.
Les mer
layid-bilde6
En Kia etter amerikansk smak
Kia har designet en SUV for å møte amerikanerne på hjemmebane. Her er det plass til hele familien. Og vel så det.
Les mer
layid-bilde7
Ansiktsløft for Ioniq
Etter bare tre år på markedet får Norges-aktuelle Hyundai Ioniq nå et ansiktsløft.
Les mer


layid-bilde8
VW nøyde seg med å redesigne US-Passat
Les mer
toppsak-bilde9
BMW 7-serie oppgraderes
BMW har i dag presentert en oppgradert utgave av sin luksuriøse 7-serie. Lokasjonen for arrangementet var nok overraskende for enkelte.
Les mer
layid-bilde10
Hyundai presenterer ny racer
Les mer
layid-bilde11
Ford solgte mer enn én million F-serie i fjor
Les mer
layid-bilde12
Samleobjekt fra Subaru
Les mer
layid-bilde13
Ny Ford Explorer, men ikke for Europa
Hybrid teknologi står sentralt når Ford nå lanserer sjette generasjon av den viktige SUV-en Explorer.
Les mer
layid-bilde14
Mustang Shelby til nye høyder
Med over 700 hester viser Ford sin hittil råeste Shelby Mustang på Detroit-utstillingen.
Les mer
toppsak-bilde15
Nissan med fremtidsglimt
Bilutstillinger og konsepter henger tett sammen. Til Detroit har Nissan med seg en futuristisk sportssedan.
Les mer
layid-bilde16
Supra er tilbake
Les mer
layid-bilde17
Elektrisk fra Cadillac
Les mer
layid-bilde18
Første hybride Subaru
De første bilene kommer til Norge mot slutten av året, men allerede nå starter Subaru-forhandlerne innsalget av sin første hybridmodell.
Les mer
layid-bilde19
Cadillac kompletterer SUV-linjen
Kanskje ikke kjappest på avtrekkeren, men nå har i hvert fall Cadillac klart å telle helt til 6. Deres nye crossover XT6 står på Detroitutstillingen nå.
Les mer
layid-bilde20
Nytt hint fra Lexus
Lexus viser en lekker åpen LC på Detroit-utstillingen. Foreløpig som konsept, men det drøyer neppe lenge før den kan kjøpes.
Les mer
layid-bilde21
Mini-el med 350 km
Batterielektrisk mini-bil pleier å bety mini-rekkevidde. Når kinesiske Great Wall nå viser en bil på trehundreogfemti cm lengde, med like lang rekkevidde i kilometer, begynner det å bli spennende.
Les mer
layid-bilde22
Her er nye 911 Cabriolet
Bare seks uker etter at nye 911 Coupé debuterte i Los Angeles, følger den åpne utgaven etter.
Les mer
toppsak-bilde23
Første Range Rover Evoque i Norge
Mens I-Pace var den store nyheten fra Jaguar Land Rover i fjor, blir kompakt-SUV-en Range Rover Evoque årets store nyhet. Den nye modellen ble vist frem for pressen onsdag, mens de første kundebilene er ventet i mars/april.
Les mer
layid-bilde24
Zafira tilbake, i helt ny form
Opel Zafira var blant de første tyske flerbruksbiler da den ble lansert for 20 år siden. Etter å ha vært borte fra markedet en stund kommer modellen nå tilbake, større og med langt flere valgmuligheter enn tidligere.
Les mer
layid-bilde25
Her er andre generasjon CLA
Mercedes benytter elektronikkutstillingen i Las Vegas til å vise sin nye CLA. Den overgår forgjengeren på de fleste områder.
Les mer
layid-bilde26
To nye Leaf-modeller
Endelig lanseres Nissan Leaf med større batterikapasitet, men foreløpig i svært begrenset opplag og med lang leveringstid. Skjønt et halvt år kan vel også regnes som kort i dagens elbil-verden.
Les mer
layid-bilde27
Fra asfalt til røft terreng
Les mer
toppsak-bilde28
Ny Supra, bilde for bilde
Toyota skal avduke sin nye Supra på Detroit-utstillingen om to uker. Men det lekker stadig ut bilder som viser hva vi har i vente.
Les mer
layid-bilde29
Ny Senna fra McLaren
Les mer
layid-bilde30
Retro Mustang fra Russland
Et russisk selskap har laget en moderne drømmebil med klare referanser til en 1967 Ford Mustang Fastback.
Les mer
layid-bilde31
Gallakjolenes venn
Den nyeste Lincoln-modellen blander inne litt historie uten at det blir kvalmt. Møt et 80-års minne: Lincoln Continental.
Les mer
layid-bilde32
Zagato fullfører kvartetten
Aston Martin lovte fire spesialutgaver av Vanquish fra Zagato. Her er nummer fire, i endelig utgave.
Les mer
toppsak-bilde33
Klar for strengere krav
Mini har nå klargjort sine sprekeste modeller for nye utslippskrav.
Les mer
layid-bilde34
NIO lanserer sin andre SUV
Les mer
layid-bilde35
Rendyrket kjøreglede
Les mer
layid-bilde36
Symfoni for 12 sylindre
Nå har Aston Martin avslørt noe av det vi vanlig dødelige kan ha en viss glede av i forbindelse med den kommende Valkyrie. Låten. Wagner var ikke i nærheten.
Les mer
layid-bilde37
Skodas sporty SUV
Det nærmer seg norsk lansering av Skodas første SUV med RS-betegnelse. Et fargerikt innslag på SUV-paletten.
Les mer
layid-bilde38
Karbon-egg
Königsegg har vist oss en Regera som er enda mer raffinert enn vanlig. Nakent karbon hele veien - med en finish de smarte svenskene har utviklet selv.
Les mer