img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
Renaults nye elbil-oppskrift
Den nye elbilen fra Renault, K-ZE, tilhørte de største overraskelsene da den ble vist på bilutstillingen i Paris. Spesielt stor var overraskelsen da det viste seg at den ikke ble vist der allikevel.

Dagen og kvelden før en stor bilutstilling åpner er som regel ganske hektisk på det sosiale planet og når det gjelder invitert sniktitt på forhånd.

10 slike tror jeg jeg hadde i år, men de eneste som var offisielle nok til at de kunne repeteres på BilNorge, var den til Mercedes og den til Renault

Og selv om jeg har snakket litt om Renaulten er den allikevel spennende nok til at den kan tåle et neste kapittel.

Her angripes nemlig elbil-problemet på en ny måte. Rekkeviddeangst er et åpenbart tema når man spør om hvorfor det ikke selges elbiler. (Ikke selges elbiler???? Hallo, jeg snakker ikke subsidierte Norge, jeg snakker verden.)

Men pris er nok like viktig.

Derfor har Renault grepet denne enden av knuten og forsøker å løse opp derfra.

«Dette skal bli en bil folk har råd til», sa Carlos Ghosn, Renault-sjefen, da han dro av lakenet.

Siden vi snakker markeder som Kina og India er det åpenbart at vi er langt under Leaf-pris (som Renault kjenner godt). Nissan Leaf og Hyundai Kona EV og slike biler kan fort komme opp i noe som tilsvarer 30.000 euro på slike markeder.

Her snakker vi om en bil som, ifølge de jeg snakket med under avdukingen, vil kunne koste ned mot 9-10.000 euro.

Mye av hemmeligheten ligger i navnet. 

I stedet for å lese K-ZE kan du lese Kwid ZE. Kwid er navnet på Renaults indiske billigbil. 3,6 meter, motor under 1 liter, men veldig bra utstyrt.

Vi oppdaget bilen da den forhåndsdebuterte som en svært morsomt konsept-flip for fire år siden. 

Den er bygget på CMF A plattformen som er en felles innsats mellom Nissan og Renault, men som foreløpig bare er brukt av Kwid.

Dette er et såpass modul-tenkt underlag at den er egnet både til forbrenningsmotor og batterielektrisk innsats. For eksempel er hele hjelperammen og alle akslene spesielle for el- og IC-versjonen.

Grunnen til at den først skal introduseres i Kina, der den også skal bygges, er at Kina er det ledende elbillandet i verden.

For Renault er dette et marked av vital interesse, de planlegger å selge 550.000 biler der innen 2022 med en meget stor prosentandel elektrisk. Og av de nye personbilene som skal lanseres frem til da, skal tre være 100 % elektriske – med K-ZE som den første.

Renault-Nissan alliansen er verdensmestre på strøm. Renault Zoe er den nest mest solgte batterielektriske i verden, bare slått av Leaf.

«Og», tilføyde Ghosn med en viss triumf i stemmen, «Vi har investert i elbiler i mer enn et ti-år og er den eneste bilprodusenten som har tjent penger på batterielektriske biler så langt.»

«Vi var elbil pioner, og vi er markedsleder», sa han. «Med denne bilen kombinerer vi det beste i Gruppen: vår lederposisjon i elektrisk, vår ekspertise i betalbare biler og vår evne til å knytte sterke samarbeidsgrupper.»

Men han avsluttet med å antyde at dette skulle bli en bil for mer enn bare Kina (de fleste venter India som neste marked, og så Brasil – men hans ord var: «For meg er denne bilen en virkelig revolusjon. Denne kommer til å bli ekstremt konkurransedyktig på markeder over hele verden».

Men hele verden inkluderer åpenbart ikke Frankrike eller Europa, for da utstillingen åpnet dagen etter var bilen fullstendig fraværende. 

Grunnen er at her hos oss har fabrikken andre prioriteter. Først får vi Zoe 2 neste år. Så får vi E-Tech (hybrid basert på den nye Clio 5) i 2020, og så kommer de ladbare hybridene på Captur og Megane etterpå. Ingen plass til K-ZE foreløpig.

SE BILDEGALLERI FRA AVDUKINGEN I PARIS


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Mot alle odds
Jeg møtte Fornasari rundt årtusenskiftet for første gang. I Bologna. Så begynte de å stille ut i Genève, inntil de ikke gjorde det mer. Forsvunnet fra jordens overflate. Men i år dukket de plutselig opp igjen.
Les mer
layid-bilde1
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde2
Lister glatter ut Knobbly
I tillegg til sine Jaguar-varianter er Lister kjent for sin gamle «Knobbly». Det råeste av det råe. Nå kan det se ut som de planlegger en ny.
Les mer
layid-bilde3
Forsmak på 2-serie Gran Coupé
BMW har nå bekreftet en dårlig skjult hemmelighet - at de skal lansere en 2-serie Gran Coupé.
Les mer
layid-bilde4
Mercedes oppdaterer
I Genève presenterte Mercedes oppdaterte utgaver av GLC. Nå er turen kommet til GLC Coupè.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Mitsubishi møter Sveits
Går det an å kalle en ganske spennende konseptbil for Engelberg? Åpenbart er det helt i orden hvis presentasjonen skjer i Sveits. Det syns i hvert fall Mitsubishi.
Les mer
layid-bilde6
Kia med nok en Ceed
Kia har i dag sluppet en første skisse av et nytt medlem i Ceed-familien - en kompakt crossover.
Les mer
layid-bilde7
Putin mener alvor
Det skulle bare mange. President Vladimir Putin er den eneste av de mektige som ikke har «Sin Egen» representasjonsbil. Ikke bare har han fått sin nå, han tilbyr den også til resten av verden.
Les mer


layid-bilde8
Fisker utfordrer Tesla
Les mer
toppsak-bilde9
Elektrisk flebruksbil
De omtaler den som konsept, men Concept EQV har mye til felles med Mercedes-Benz V-Klasse. Med unntak av drivlinjen.
Les mer
layid-bilde10
Verdens dyreste Bugatti - og så da?
Les mer
layid-bilde11
Alfa med noko attåt
Les mer
layid-bilde12
Her er Teslas fjerde
Les mer
layid-bilde13
En overflod av Hispano Suiza
Den første Hispanoen jeg så i Genève var en H6B som tilhørte Monacos fyrstehus. Den andre var like gammel - 80 år - men spansk. Først da dukket den tredje opp. Selveste Carmen.
Les mer
layid-bilde14
Subarus sterke fremtidsvisjon
Den konseptbilen Subaru viste i Genève fikk masse oppmerksomhet fra amerikanske journalister. Den hadde fortjent mer i Europa, men det er jo i USA det største volumet ligger for dette merket.
Les mer
toppsak-bilde15
Med vekt på vakker
Det virker som om den nye designhøvdingen for hele Hyundai-gruppen, Luc Donckerwolke, ikke brauter. Har lar i hvert fall fremdeles Europa-kontoret konsentrere seg om det de kan: vakkert.
Les mer
layid-bilde16
Ny plattform og ny Sonata
Les mer
layid-bilde17
Tata inviterer til nytt segment
Les mer
layid-bilde18
Estland vant kampen om «søt»
Selvfølgelig ble den en publikumsmagnet i Genève. Nobe fra Estland. 60-talls søt og elektrisk. Swingskjørt og vegan - kan ikke slå feil.
Les mer
layid-bilde19
Toppløst i 317 km/t
Det er ikke mange som kjører fra en Mercedes-AMG GT R. Ytelsene blekner ikke selv om den nå kommer som roadster, i meget begrenset opplag.
Les mer
layid-bilde20
Smart skinner som påskesola
Utrolig hva et muntert tørkle på hodet kan gjøre. Skinnende gult for eksempel. Det får folk til å smile. Slik Smart klarte i Genève.
Les mer
layid-bilde21
Splitter ny Korando
SsangYong lanserer ny Korando som skal inn i det kanskje mest konkurranseutsatte SUV-segmentet. Men neste år kan den få et viktig fortrinn.
Les mer
layid-bilde22
Fremdeles plass for gærninger
Sbarros stand i Genève lå noen meter unna. Fra det holdet er man vant til en og annen galskap. Men dette var hinsides. Superquad ble den kalt. Det er vel grunner til at verden aldri har sett makan.
Les mer
toppsak-bilde23
Comeback for Camry
Den romslige Toyota-sedanen har vært fraværende i det norske markedet en årrekke. Men i mai er den tilbake, for første gang i hybrid-utgave.
Les mer
layid-bilde24
På sporet av den nye Qashqai
Den ser kanskje litt for vill ut til å kunne bli din neste bil, men det er faktisk store deler av neste Qashqai vi møter i Nissans Genève-konsept.
Les mer
layid-bilde25
Morgan med turbo og sentrallås!
Morgan har introdusert en ny modell med 2019-detaljer om bord. Dessuten har de fått friske penger. Men det meste er som før.
Les mer
layid-bilde26
Kjapp kineser - med hjelp fra Sverige
Lynk & Co har meldt seg på årets WTCR-mesterskap. Til å komme seg på banen har de fått hjelp fra Sverige.
Les mer
layid-bilde27
Mer enn forventet hos Fiat
Les mer
toppsak-bilde28
Alfa bobler av overskudd
Alfa-standen sprudlet av spesialutgaver i racing-design og et spennende konsept. Selvsagt står elektrifisering på agendaen også hos italienerne.
Les mer
layid-bilde29
Tesla som Shooting Brake
Les mer
layid-bilde30
Facelift for Jaguar XE
Jaguar foretar et midtlivs ansiktsløft på sin 3-serieutfordrer, XE. Dermed blir den mer på nivå med øvrige familiemedlemmer.
Les mer
layid-bilde31
Ginettas utrolige superbil
Lawrence Tomlinson har du sannsynligvis aldri hørt om. Ginetta har du kanskje hørt om. Sammen står det for en Genève-utstillingens råeste prestasjoner. En britisk superbil som ut-Ferrarier Ferrari.
Les mer
layid-bilde32
Subaru med nye hybrider
Endelig får Subaru noe annet enn bensin- og dieselmotorer i sine biler. Til høsten lanseres to hybrider - den ene er en flunkende ny Forester. Ikke rart gleden står i taket hos Subaru Norge på Skytta.
Les mer
toppsak-bilde33
Ny gren på Porsche-stammen
Dersom Toni Piëch ikke hadde ønsket at navnet hans skulle forbindes med et stort bilkonsern, hadde han vel byttet etternavn? Men på den annen side, han kunne vel ikke kalt den nye bilen sin for Porsche heller?
Les mer
layid-bilde34
BMW elektrifiserer over hele linjen
Les mer
layid-bilde35
Pininfarina får avlegger
Les mer
layid-bilde36
Fargerik fremtid hos Skoda
Jeg blir nesten i godt humør av de flotte konseptene Skoda varter opp med for tiden. Her får vi en forsmak på en bil som kommer et stykke inn i 2020.
Les mer
layid-bilde37
488 - i enda en versjon
Det som er veldig positivt, og det som lover godt for fremtiden, er at Ferraris 488 GTB-erstatning ikke heter noe med 488 i det hele tatt. For nå begynner det å bli mange nok fireåtteåtte.
Les mer
layid-bilde38
Elegant SUV fra Mazda
Når Mazda lanserer en ny SUV, som i størrelse ligger mellom deres eksisterende modeller, hadde det vel vært logisk at den skulle hete CX-4? Men den betegnelsen har de kanskje andre planer med?
Les mer