img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
73 bilder i galleri
Vietnam-bil i Paris
Dette var en stor premiere. Nye biler fra nytt bilproduserende land – presentert av David Beckham og to bemerkelsesverdige kvinner.

Hva David Beckham gjorde der er ikke lett å forstå, men han klarte å fortelle at han beundret produsentens designteam «som hadde vært i stand til å gjengi et så vakkert land i linjespillet til disse fantastiske bilene».

Den høyeste av de to damene var der imidlertid av en god grunn: hun var Miss Vietnam, het Trần Tiểu Vy, og med tiara og vakre tekstiler raget hun over – ikke bare David Beckham – men alle de etablerte bilherrene som er trukket inn i arbeidet med å få denne bilen på hjul.

Men den som raget høyest – kanskje ikke fysisk, men i tilstedeværelse – var Le Thi Thu Thuy, styreformann i VinFast og virkelig med når vi skal nevne mektige personer på toppen i verdens bilindustri.

I Paris var hun på nivå med Citroëns Linda Jackson. GMs Mary Barra hadde kanskje vært et spennende tilskudd til denne kvinnelige ledergruppen, men hun og hele GM holdt seg hjemme denne gang.

Hastverk, men ikke lastverk
Dave Lyon, tidligere GM-designer (han bråsluttet – ingen forklaring da han skulle overta som designsjef i GM Europa 2012) var imidlertid på plass. Sluttansvaret bilene var hans (selv om grunnlaget kom fra Pininfarina) og han hadde ansvaret for hele standen og alt som hørte med.

Proff jobb – her var det ikke spor av nybegynner-takter. Og han fortalte om sjefen at «hun ba meg kutte ned på den normale designtiden så vi kunne komme fortere på markedet. Da var det jo ikke annet å gjøre da, enn å kutte ut den tradisjonelle leirmodell-perioden og dermed nøyde vi oss med 11 måneder fra de første strekene til ferdig bil. Jeg syns det gikk bra, jeg».

Det gjorde det virkelig – dette er mainstream uten at det er banalt. At det er puttet på noen V’er her og der er nok bare for å tilfredsstille lokale smaksretninger – bilen skal først selges hjemme. Det hele starter september neste år (pilotproduksjon fra mars!).

Det er kjapt – det er vel bare et halvt års tid siden jeg hørte om dette for første gang

Da hadde selskapet – en datter av Vingroup-konglomeratet, et av Vietnams aller største privateide selskap – allerede engasjert tunge toppfolk fra blant annet GM og Bosch, og de hadde utviklingsavtaler med Pininfarina, Bosch, Magna, AVL, Siemens og andre. 

BMW i bunnen
De tok den smarte veien og startet med noe kjent: oppdaterte plattformene fra de utgående BMW 5-Serie og X5 og bygget en ny motor basert på N20-enheten fra BMW, en to-liters bensin. Men de kjøpte ikke BMWs Valvetronic-teknologi, så de utviklet sin egen topp.

Motorene finnes i 175 og 227 hk versjoner, begge trekker gjennom en 8-trinns ZF automat til alle hjulene.

Den SUV-en og den sedanen som ble vist er bare de første i en lang rekke planlagte versjoner og med muligheter for plug-in hybrid om ikke altfor lang tid.

Mange planer
En elektrisk scooter produserer de allerede, så er det klare planer for en batterielektrisk buss. En oppjazzet versjon av Opels Karl som kommer med en-liter og 1,4-liter med CVT er også rett rundt hjørnet, men ikke for eksport. Lokalt taxi-marked er åpenbart målgruppen her.

Det er muligens denne som også vil bli en elektrisk bybil med innslag av Giugiaro og på plass neste år den også.

I øyeblikket står en fabrikk med kapasitet på 250.000 biler klar, langt nord i landet. Det skal også bygges en fabrikk i Hanoi.

Foreløpige planer forteller om 500.000 biler og en million elscootere i 2025.

(saken fortseetter)

Nytt billand
Det var i 1954 den franske kolonimakten ble overkjørt ved Dien Bien Phu og Frankrike meldte seg ut som kolonimakt. Vietnameserne har slått tilbake på mange måter siden den gang – nå er de endelig på plass som seriøse bilprodusenter også.

Men la meg ta med en annen historie jeg fikk på standen. VinFast-bilene var ikke akkurat de elektronikk-tyngste debutantene på Paris-utstillingen.

Ved avdukingen kom jeg i snakk med en annen Pininfarina-kunde. Han hadde forbindelse med Princess, luksusbåtbyggeren i Plymouth som nylig lanserte en Superbåt i Monaco.

Toppfart, 50 knop og «der kontrollerer vi skrogets posisjon – kall det gjerne veigrepet i svinger – ved hjelp av to foiler», fortalte han. «Og de justeres ved hjelp av følere og regnemaskiner og elektronikk inntil hundre ganger per sekund!»

På en båt, liksom.

Hva heter det hos Mercedes? ACTIVE BODY CONTROL.

Kommer vi til å se Pininfarina gi input til VinFast sin neste elektroniske plattform?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde1
Så lang rekkevidde får elektrisk Opel Corsa
Opel har sluppet mer informasjon og bilder av den elektriske Corsa-modellen.
Les mer
layid-bilde2
58 km elektrisk DS-7 Crossback-rekkevide
Det er nå klart at når ladbare DS 7 Crossback E-Tense ankommer utpå høsten, vil den oppgitte elektriske rekkevidden være 58 km etter WLTP-normen.
Les mer
layid-bilde3
Oppgraderer Discovery
Ny grill, nye støtfangere og LED-lykter foran og bak er den synlige endringen på Land Rover Discovery Sport, men Snart blir Land Rover Discovery Sport også ladbar.
Les mer
layid-bilde4
Nå kan alle reservere Hondas lille elbil
Tirsdag morgen åpnet Honda for at alle som ville kunne reservere den lille elbilen e.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Bildrømmer fra Uganda
Hvorfor skal ikke Afrika, nummer to i verden både i areal og folketall, ha sin egen, selvstendige bilindustri? I Uganda er de nå i ferd med å realisere en slik tanke.
Les mer
layid-bilde6
Her er Fords nye råtass
Ford viste i dag frem de første bildene av den helt nye råtassen Ford Focus ST som stasjonsvogn.
Les mer
layid-bilde7
Audi strammer opp A4
Audi A4 får en facelift etter fire år på markedet. I den forbindelse lanseres en supersprek dieselvariant.
Les mer


layid-bilde8
MINIs sprekeste får mer krutt under panseret
Les mer
toppsak-bilde9
Opel Grandland X Hybrid4: Ladbar 300-hester med 4x4
Opel fortsetter sin strategi mot elektrifisering av alle modeller når de mot slutten av året lanserer Grandland X Hybrid4.
Les mer
layid-bilde10
Den siste av arten?
Les mer
layid-bilde11
Nå kan du bestille Volkswagen ID.
Les mer
layid-bilde12
Snart oppgraderes Kona
Les mer
layid-bilde13
Den måtte jo bare realiseres
Nå avslører Porsche en dårlig skjult hemmelighet - deres nydelige Speedster settes i produksjon.
Les mer
layid-bilde14
Mercedes EQC: Prisen er klar
Fra i dag og noen uker fremover skal journalister fra hele Europa kjøre Mercedes EQC i området rundt hovedstaden. Nå er norsk pris klar.
Les mer
toppsak-bilde15
Elbil med Morgan-gener
For en gangs skyld, når vi presenterer en ny elbildrøm fra et start-up-selskap, er den verken kinesisk eller overdrevent Super. Men engelsk og ganske kjapp allikevel.
Les mer
layid-bilde16
Sniktitt på ny 8-er
Les mer
layid-bilde17
Ladbar DS får norsk pris
Les mer
layid-bilde18
Hyundai oppgraderer Ioniq
Hyundai har i dag sendt ut de første bildene av en oppgradert Ioniq. De viktigste endringene er økt rekkevidde og nytt sikkerhetsutstyr.
Les mer
layid-bilde19
Mercedes EQC i nærmiljøet
Her er Mercedes EQC knipset på Fornebu. Neste uke kan du se flere av dem i Oslo-området.
Les mer
layid-bilde20
Prisløft for ny Soul
Prisene økes betydelig når nye e-Soul tar overfor for første generasjon Soul EV. På kjøpet får du mer rekkevidde og nytt utstyr.
Les mer
layid-bilde21
Lotus i sitt andre hjemland
Det var på tide at Lotus fikk en skikkelig lansering i Kina etter at Geely overtok henne fra Proton for ett år og elleve måneder siden. I Shanghai bød hun faktisk på en av de virkelige store meldingene.
Les mer
layid-bilde22
Mystisk kineser i New York
De som følger med hadde nok ventet denne bilen på Shanghai-utstillingen. I stedet dukket den opp i New York. Her er bakgrunnen mer utydelig enn det som er vanlig med kinesiske superbiler man aldri har hørt om før.
Les mer
toppsak-bilde23
Ny Passat GTE på snarvisitt i Norge
Torsdag var den nye ladbare versjonen av Volkswagen Passat på snarvisitt til Norge.
Les mer
layid-bilde24
Kinesisk hydrogenbil
En av de uventede og ukjente bilene som står i Shanghai heter Grove, er en ren hydrogenbil og er designet av Pininfarina.
Les mer
layid-bilde25
Pininfarina i Kina
Pininfarina stiller med flere biler i Shanghai. To av dem på et merke som heter Karma, etterfølger etter et danskspråklig forsøk.
Les mer
layid-bilde26
BYDs overflødighetshorn
BYD stiller på Shanghai-utstillingen med konseptbil og ny e-Serie. Og for ikke å dominere for mye hadde de noen presentasjoner for et par uke siden også. Et annet sted. Til sammen 23 nye biler i Shanghai, sier de.
Les mer
layid-bilde27
Stor spennvidde fra W
Les mer
toppsak-bilde28
Nytt og smått fra Hyundai
Det er hyggelig å kunne fortelle at ikke alt som debuterer i New York disse dagene er tre tonns slagskip med plass til en halv armé. Noen er litt mer forsiktige, som den nye Hyundai Venue.
Les mer
layid-bilde29
Kias vidunder-bil
Les mer
layid-bilde30
Mercedes lanserer ny GLS
Like før den er på markedet får BMW X7 en ny konkurrent å bryne seg på når Mercedes nå lanserer en ny generasjon av sin store SUV.
Les mer
layid-bilde31
Ny Subaru Outback
Subaru lanserer det de betegner som sjette generasjon Outback på bilutstillingen i New York. De lover den sikreste og mest komfortable Outback noensinne.
Les mer
layid-bilde32
Genesis gjør elbilen kompakt
Genesis er jo egentlig kjent som et luksusmerke som veldig ofte benytter målebåndet til Mercedes. Men til bilutstillingen i New York kommer de med en elbil som er virkelig kompakt.
Les mer
toppsak-bilde33
Nye motorer i Audi S5
Audi fortsetter elektrifiseringen og lanserer nye drivlinjer i S5 Coupé og Sportback.
Les mer
layid-bilde34
Aston Martins elektriske Rapide
Les mer
layid-bilde35
Ny brobygger fra Mercedes
Les mer
layid-bilde36
En smak av fremtid
Audi viser et konsept i Shanghai som har lite med dagens virkelighet å gjøre.
Les mer
layid-bilde37
Volkswagen viser sin nyeste ID.
På Shanghai-utstillingen som åpner om noen dager skal Volkswagen viser nok et eksempel på hva de kan bygge på sin elektriske plattform.
Les mer
layid-bilde38
Nye drivlinjer i Audis langturbiler
Når Audi nå lanserer nye utgaver av S6 og S7, har disse for første gang dieselmotor under panseret. Og de har realisert en teknologi vi fikk en smakebit av for flere år siden.
Les mer