img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
73 bilder i galleri
Vietnam-bil i Paris
Dette var en stor premiere. Nye biler fra nytt bilproduserende land – presentert av David Beckham og to bemerkelsesverdige kvinner.

Hva David Beckham gjorde der er ikke lett å forstå, men han klarte å fortelle at han beundret produsentens designteam «som hadde vært i stand til å gjengi et så vakkert land i linjespillet til disse fantastiske bilene».

Den høyeste av de to damene var der imidlertid av en god grunn: hun var Miss Vietnam, het Trần Tiểu Vy, og med tiara og vakre tekstiler raget hun over – ikke bare David Beckham – men alle de etablerte bilherrene som er trukket inn i arbeidet med å få denne bilen på hjul.

Men den som raget høyest – kanskje ikke fysisk, men i tilstedeværelse – var Le Thi Thu Thuy, styreformann i VinFast og virkelig med når vi skal nevne mektige personer på toppen i verdens bilindustri.

I Paris var hun på nivå med Citroëns Linda Jackson. GMs Mary Barra hadde kanskje vært et spennende tilskudd til denne kvinnelige ledergruppen, men hun og hele GM holdt seg hjemme denne gang.

Hastverk, men ikke lastverk
Dave Lyon, tidligere GM-designer (han bråsluttet – ingen forklaring da han skulle overta som designsjef i GM Europa 2012) var imidlertid på plass. Sluttansvaret bilene var hans (selv om grunnlaget kom fra Pininfarina) og han hadde ansvaret for hele standen og alt som hørte med.

Proff jobb – her var det ikke spor av nybegynner-takter. Og han fortalte om sjefen at «hun ba meg kutte ned på den normale designtiden så vi kunne komme fortere på markedet. Da var det jo ikke annet å gjøre da, enn å kutte ut den tradisjonelle leirmodell-perioden og dermed nøyde vi oss med 11 måneder fra de første strekene til ferdig bil. Jeg syns det gikk bra, jeg».

Det gjorde det virkelig – dette er mainstream uten at det er banalt. At det er puttet på noen V’er her og der er nok bare for å tilfredsstille lokale smaksretninger – bilen skal først selges hjemme. Det hele starter september neste år (pilotproduksjon fra mars!).

Det er kjapt – det er vel bare et halvt års tid siden jeg hørte om dette for første gang

Da hadde selskapet – en datter av Vingroup-konglomeratet, et av Vietnams aller største privateide selskap – allerede engasjert tunge toppfolk fra blant annet GM og Bosch, og de hadde utviklingsavtaler med Pininfarina, Bosch, Magna, AVL, Siemens og andre. 

BMW i bunnen
De tok den smarte veien og startet med noe kjent: oppdaterte plattformene fra de utgående BMW 5-Serie og X5 og bygget en ny motor basert på N20-enheten fra BMW, en to-liters bensin. Men de kjøpte ikke BMWs Valvetronic-teknologi, så de utviklet sin egen topp.

Motorene finnes i 175 og 227 hk versjoner, begge trekker gjennom en 8-trinns ZF automat til alle hjulene.

Den SUV-en og den sedanen som ble vist er bare de første i en lang rekke planlagte versjoner og med muligheter for plug-in hybrid om ikke altfor lang tid.

Mange planer
En elektrisk scooter produserer de allerede, så er det klare planer for en batterielektrisk buss. En oppjazzet versjon av Opels Karl som kommer med en-liter og 1,4-liter med CVT er også rett rundt hjørnet, men ikke for eksport. Lokalt taxi-marked er åpenbart målgruppen her.

Det er muligens denne som også vil bli en elektrisk bybil med innslag av Giugiaro og på plass neste år den også.

I øyeblikket står en fabrikk med kapasitet på 250.000 biler klar, langt nord i landet. Det skal også bygges en fabrikk i Hanoi.

Foreløpige planer forteller om 500.000 biler og en million elscootere i 2025.

(saken fortseetter)

Nytt billand
Det var i 1954 den franske kolonimakten ble overkjørt ved Dien Bien Phu og Frankrike meldte seg ut som kolonimakt. Vietnameserne har slått tilbake på mange måter siden den gang – nå er de endelig på plass som seriøse bilprodusenter også.

Men la meg ta med en annen historie jeg fikk på standen. VinFast-bilene var ikke akkurat de elektronikk-tyngste debutantene på Paris-utstillingen.

Ved avdukingen kom jeg i snakk med en annen Pininfarina-kunde. Han hadde forbindelse med Princess, luksusbåtbyggeren i Plymouth som nylig lanserte en Superbåt i Monaco.

Toppfart, 50 knop og «der kontrollerer vi skrogets posisjon – kall det gjerne veigrepet i svinger – ved hjelp av to foiler», fortalte han. «Og de justeres ved hjelp av følere og regnemaskiner og elektronikk inntil hundre ganger per sekund!»

På en båt, liksom.

Hva heter det hos Mercedes? ACTIVE BODY CONTROL.

Kommer vi til å se Pininfarina gi input til VinFast sin neste elektroniske plattform?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Nissan med italiensk touch
Nissan bekrefter nå at de skal bygge en spesialutgave av GT-R i samarbeid med Italdesign. Selvsagt med en stiv prislapp.
Les mer
layid-bilde1
Fremtidens BMW
Det er verdenspremiere på BMW Vision iNEXT under den pågående bilmessen i Los Angeles. Konseptbilen gir innsikt i fremtidens personlige mobilitet.
Les mer
layid-bilde2
Golf 8, enda litt nærmere
Med en ny offisiell skisse er vi kommet enda litt tettere på neste års helt nye VW Golf.
Les mer
layid-bilde3
Skoda lanserer sin nye Scala
Skoda har avduket sin nye Scala. Den kan bli en utfordrer til Volkswagens bestselger de siste tiårene.
Les mer
layid-bilde4
Opels gjenbruks-konsept
Tidligere i år viste Opel bilder av sin nyeste konseptbil. Siden har ingen sett den. Nå børster de støvet av den igjen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Kia e-Niro er snart her
NICE: 30 km kortere rekkevidde enn først oppgitt spiller ingen rolle for de 6000 som står i kø for å sikre seg Kia e-Niro så lenge bruksrekkevidden fortsatt er rundt 400 km for denne kompakt-elbilen.
Les mer
layid-bilde6
Lys i tunnelen for potensielle Tesla-eiere
Noen av dem har stått på venteliste et par år. Snart kan de som står øverst på reservasjonslisten for Tesla Model 3 få lov å bestille bilen.
Les mer
layid-bilde7
Jeep med plan
Det er visstnok mange som har lengtet etter den. Og nå kom Jeep endelig med produktet. En Wrangler med plan.
Les mer


layid-bilde8
Nye Toyota RAV4 priset
Les mer
toppsak-bilde9
Noe du lurer på om Kia e-Niro?
Det nærmer seg første kjøring av Kia e-Niro. Siden mer enn 6000 norske bilkunder står på venteliste for akkurat denne elbilen, så antar jeg det fortsatt er mye som er uklart.
Les mer
layid-bilde10
Sporty HR-V
Les mer
layid-bilde11
Nok en e-tron fra Audi
Les mer
layid-bilde12
Ford oppdaterer Edge
Les mer
layid-bilde13
Dobler rekkevidden med ny Kia e-Soul
Når batterikapasiteten dobles i ny Kia e-Soul øker sannsynligvis interessen for en allerede svært populær bil.
Les mer
layid-bilde14
Ny Mazda3 med AWD
En ny generasjon Mazda3 er akkurat lansert i Los Angeles i lekker innpakning. Det skjer mye nytt på motorfronten, men det er en annen finesse som kan få betydning for salget i Norge.
Les mer
toppsak-bilde15
Prius oppgraderes
På L.A. Auto Show viser Toyota en oppgradert Prius. Spesielt én detalj har interesse for norske kunder.
Les mer
layid-bilde16
Her er neste generasjon Porsche 911
Les mer
layid-bilde17
Skreddersydd fra Lambo
Les mer
layid-bilde18
Sportsbil med eget kraftverk
Det er ikke mye konvensjonelt over RG Nathalie. Så er det heller ikke hvem som helst som står bak kreasjonen.
Les mer
layid-bilde19
Velkommen tilbake!
Marrakech: Citroën C5 Aircross endrer ikke vår oppfattelse av hva en SUV skal være - den bekrefter det!
Les mer
layid-bilde20
Si hei til helt ny Evoque
Du må kanskje gni deg i øynene og se en gang til, men jeg lover - dette er en helt ny Range Rover Evoque.
Les mer
layid-bilde21
Neste Kia Soul blir bare elektrisk
Kia viser ny Soul i Los Angeles om noen dager, bilen er klar for Norge neste vår - og den fortsetter som elbil.
Les mer
layid-bilde22
Lang Audi A6 for Kina
Kineserne har fortsatt stor appetitt på lange biler. På bilutstillingen i Guangzhou står en ny fristelse fra Audi.
Les mer
toppsak-bilde23
F-Type i rally-løypa
I forbindelse med feiringen av 70 år med XK-motoren har Jaguar gjort noe såpass underlig som å bygge opp åpen F-Type til rally-bil. Hvorfor deltok de aldri i Safari?
Les mer
layid-bilde24
Første ladbare Subaru
Subaru lanserer sin Crosstrek Hybrid på LA Auto Show og starter salget i USA innen årets utløp. Det gir en forsmak på hva vi har i vente når XV får en tilsvarende drivlinje.
Les mer
layid-bilde25
Viktig Corolla
Vi har allerede fått ny Corolla servert i to karosseriformer. Men varianten som blir mest solgt på global basis vises først nå.
Les mer
layid-bilde26
Skoda SUV-bomber Kina
Skoda dobler nå modellutvalget i Kina sammenlignet med Europa. Man strekker seg langt for å tilfredsstille sine viktigste kunder.
Les mer
layid-bilde27
Her er nye Mazda3
Les mer
toppsak-bilde28
Denne blir norsk bestselger
BMW slipper nå detaljer angående 3-serie varianten som med all sannsynlighet blir bestselger i Norge. Men fortsatt ønsker vi oss flere alternativer.
Les mer
layid-bilde29
Aston Martins første SUV
Les mer
layid-bilde30
Norgesdebut for Tesla Model 3
Det var tilløp til kø da Tesla åpnet dørene til første Model 3-visning på norsk jord i dag. Men den er her bare for at potensielle kunder kan se og røre, ikke kjøre den. De første kundebilene kommer først i 2019.
Les mer
layid-bilde31
Ny hydrogenbil fra Mercedes
Den ser nesten ut som en vanlig GLC, men under skallet skjuler deg seg noe nytt og fremtidsrettet.
Les mer
layid-bilde32
Her er ny 3-serie i M-drakt
Vi møtte nye BMW 3-serie i Paris, men amerikanerne får nå se en spesialutgave i LosAngeles om et par uker.
Les mer
toppsak-bilde33
Barsk ny Ranger fra Ford
Nå åpner Ford for bestilling av den tøffe Ranger Raptor. Men fortsatt er det en stund til du kan plassere den på gårdsplassen.
Les mer
layid-bilde34
Snart kommer BMWs nye toppmodell
Les mer
layid-bilde35
Ladbar E-Klasse er bestillingsklar
Les mer
layid-bilde36
Tarok blir navnet på VWs livsstil-pickup
Tarok blir navnet på den fem meter lange pickupen som Volkswagen premiereviste i helgen som konsept i Brasil. Men dessverre, ha ikke for store forhåpninger om å se den i Norge.
Les mer
layid-bilde37
Lexus UX skal koster fra 383.800 kroner
Med startpris på 383.800 kroner går nye Lexus UX 250h rett i strupen på BMW X1, Jaguar E-Pace, Mercedes GLA og Volvo XC40.
Les mer
layid-bilde38
Salgsklar Mercedes GLE
Norske Mercedes-forhandlere åpner nå for salg av nye GLE. Prisene starter 914.000 kroner, men en rimeligere variant er på trappene.
Les mer