img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
73 bilder i galleri
Vietnam-bil i Paris
Dette var en stor premiere. Nye biler fra nytt bilproduserende land – presentert av David Beckham og to bemerkelsesverdige kvinner.

Hva David Beckham gjorde der er ikke lett å forstå, men han klarte å fortelle at han beundret produsentens designteam «som hadde vært i stand til å gjengi et så vakkert land i linjespillet til disse fantastiske bilene».

Den høyeste av de to damene var der imidlertid av en god grunn: hun var Miss Vietnam, het Trần Tiểu Vy, og med tiara og vakre tekstiler raget hun over – ikke bare David Beckham – men alle de etablerte bilherrene som er trukket inn i arbeidet med å få denne bilen på hjul.

Men den som raget høyest – kanskje ikke fysisk, men i tilstedeværelse – var Le Thi Thu Thuy, styreformann i VinFast og virkelig med når vi skal nevne mektige personer på toppen i verdens bilindustri.

I Paris var hun på nivå med Citroëns Linda Jackson. GMs Mary Barra hadde kanskje vært et spennende tilskudd til denne kvinnelige ledergruppen, men hun og hele GM holdt seg hjemme denne gang.

Hastverk, men ikke lastverk
Dave Lyon, tidligere GM-designer (han bråsluttet – ingen forklaring da han skulle overta som designsjef i GM Europa 2012) var imidlertid på plass. Sluttansvaret bilene var hans (selv om grunnlaget kom fra Pininfarina) og han hadde ansvaret for hele standen og alt som hørte med.

Proff jobb – her var det ikke spor av nybegynner-takter. Og han fortalte om sjefen at «hun ba meg kutte ned på den normale designtiden så vi kunne komme fortere på markedet. Da var det jo ikke annet å gjøre da, enn å kutte ut den tradisjonelle leirmodell-perioden og dermed nøyde vi oss med 11 måneder fra de første strekene til ferdig bil. Jeg syns det gikk bra, jeg».

Det gjorde det virkelig – dette er mainstream uten at det er banalt. At det er puttet på noen V’er her og der er nok bare for å tilfredsstille lokale smaksretninger – bilen skal først selges hjemme. Det hele starter september neste år (pilotproduksjon fra mars!).

Det er kjapt – det er vel bare et halvt års tid siden jeg hørte om dette for første gang

Da hadde selskapet – en datter av Vingroup-konglomeratet, et av Vietnams aller største privateide selskap – allerede engasjert tunge toppfolk fra blant annet GM og Bosch, og de hadde utviklingsavtaler med Pininfarina, Bosch, Magna, AVL, Siemens og andre. 

BMW i bunnen
De tok den smarte veien og startet med noe kjent: oppdaterte plattformene fra de utgående BMW 5-Serie og X5 og bygget en ny motor basert på N20-enheten fra BMW, en to-liters bensin. Men de kjøpte ikke BMWs Valvetronic-teknologi, så de utviklet sin egen topp.

Motorene finnes i 175 og 227 hk versjoner, begge trekker gjennom en 8-trinns ZF automat til alle hjulene.

Den SUV-en og den sedanen som ble vist er bare de første i en lang rekke planlagte versjoner og med muligheter for plug-in hybrid om ikke altfor lang tid.

Mange planer
En elektrisk scooter produserer de allerede, så er det klare planer for en batterielektrisk buss. En oppjazzet versjon av Opels Karl som kommer med en-liter og 1,4-liter med CVT er også rett rundt hjørnet, men ikke for eksport. Lokalt taxi-marked er åpenbart målgruppen her.

Det er muligens denne som også vil bli en elektrisk bybil med innslag av Giugiaro og på plass neste år den også.

I øyeblikket står en fabrikk med kapasitet på 250.000 biler klar, langt nord i landet. Det skal også bygges en fabrikk i Hanoi.

Foreløpige planer forteller om 500.000 biler og en million elscootere i 2025.

(saken fortseetter)

Nytt billand
Det var i 1954 den franske kolonimakten ble overkjørt ved Dien Bien Phu og Frankrike meldte seg ut som kolonimakt. Vietnameserne har slått tilbake på mange måter siden den gang – nå er de endelig på plass som seriøse bilprodusenter også.

Men la meg ta med en annen historie jeg fikk på standen. VinFast-bilene var ikke akkurat de elektronikk-tyngste debutantene på Paris-utstillingen.

Ved avdukingen kom jeg i snakk med en annen Pininfarina-kunde. Han hadde forbindelse med Princess, luksusbåtbyggeren i Plymouth som nylig lanserte en Superbåt i Monaco.

Toppfart, 50 knop og «der kontrollerer vi skrogets posisjon – kall det gjerne veigrepet i svinger – ved hjelp av to foiler», fortalte han. «Og de justeres ved hjelp av følere og regnemaskiner og elektronikk inntil hundre ganger per sekund!»

På en båt, liksom.

Hva heter det hos Mercedes? ACTIVE BODY CONTROL.

Kommer vi til å se Pininfarina gi input til VinFast sin neste elektroniske plattform?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Mercedes mer enn dobler el-rekkevidden på ladehybride GLE
Mercedes GLE ladehybrid får hele 100 km elektrisk rekkevidde, men er først tilgjengelig neste høst.
Les mer
layid-bilde1
X7 - BMWs største SUV
X7, BMWs digre SUV med plass til sju kan nå bestilles, koster fra 1.278.500 kroner og er på plass i Norge sent i mars neste år.
Les mer
layid-bilde2
Audi A1 Allroad på vei
SPIONBILDER: Før Audi har lansert ny A1 og A1 Sportback dukker de første spionbildene av en Allroad-utgave opp.
Les mer
layid-bilde3
Škodas kompakte Scala erstatter anonyme Rapid
Rapid går ut og Scala kommer inn som Škodas nye våpen i Golf-klassen.
Les mer
layid-bilde4
Škodas kompakte Scala erstatter anonyme Rapid
Rapid går ut og Scala kommer inn som Škodas nye våpen i Golf-klassen.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Renaults nye elbil-oppskrift
Den nye elbilen fra Renault, K-ZE, tilhørte de største overraskelsene da den ble vist på bilutstillingen i Paris. Spesielt stor var overraskelsen da det viste seg at den ikke ble vist der allikevel.
Les mer
layid-bilde6
Lanseringskalender 2018
Vi gir deg Norges mest komplette oversikt over store og små bilnyheter i 2018.
Les mer
layid-bilde7
Nye plug-in hybrider fra Mercedes
To av tre nye Mercedes C-Klasse registrert de siste tre årene har vært ladbare hybrider. I E-Klassen er det fortsatt diesel som dominerer. Nå letter Mercedes på sløret om neste generasjon plug-in C- og E-Klasse.
Les mer


layid-bilde8
Pariss under utvikling
Les mer
toppsak-bilde9
Hybridenes S-Klasse
Mercedes lanserer nå tredje generasjon hybrid S-Klasse. Hvis du er i markedet for en stor luksuslimousin er den verd å vurdere.
Les mer
layid-bilde10
Nytt alternativ i Mondeo-familien
Les mer
layid-bilde11
Qashqai får nye drivlinjer
Les mer
layid-bilde12
Et nytt merke er født
Les mer
layid-bilde13
Vietnam-bil i Paris
Dette var en stor premiere. Nye biler fra nytt bilproduserende land - presentert av David Beckham og to bemerkelsesverdige kvinner.
Les mer
layid-bilde14
Kineser på ramme alvor
Dersom GAC er kjent for noe som helst, må det være for å ha hatt en modell som het Trumpchi. Men etter en fremvisning i Paris må vi kanskje begynne å ta dem på alvor?
Les mer
toppsak-bilde15
Porsche bekrefter Speedster
Det er skummelt når man gjør som Porsche - viser en fremtidsmodell sammen med den 64 år gamle bilen som har vært inspirasjonen. Det blir fort en «hvilken er den fineste»-konkurranse. Så flaut hvis den gamle vinner.
Les mer
layid-bilde16
Nytt innsteg fra Mercedes-AMG
Les mer
layid-bilde17
Kia viser sin GT-utfordrer
Les mer
layid-bilde18
Gult er kult
Det syns tydeligvis Lexus, for nå har de laget en spesialutgave av sin mest luksuriøse coupé.
Les mer
layid-bilde19
Renault oppdaterer Kadjar
Renault foretar en midtlivs-oppgradering av sin mellomstore SUV. Men det mangler en viktig brikke for å oppnå suksess i Norge.
Les mer
layid-bilde20
Her kommer nye Corolla
2019 kan bli et meget godt år for Toyota i Norge. Ikke bare kommer RAV4 i helt ny utgave - Corolla relanseres - tolv år etter den ble tatt av programmet.
Les mer
layid-bilde21
Audi oppgraderer kunderaceren
Audi foretar grep for å gjøre sin R8 enda mer konkurransedyktig. Det kommer både raceførere og gatebilister til gode.
Les mer
layid-bilde22
Europa-debut for Honda CR-V Hybrid
Kort etter lanseringen av nye Honda CR-V følger nå en utgave som kan bli ekstra interessant for Norge.
Les mer
toppsak-bilde23
Facelift for Vitara
Suzuki Vitara vises i en oppgradert utgave på Paris-utstillingen. I tillegg til ny kosmetikk får den nye motorer.
Les mer
layid-bilde24
Overraskende debut
Toyota er blant de merkene som er flinkest til å holde kortene tett til brystet. Derfor kom det en smule overraskende på oss da denne bilen dukket opp i Paris. Skjønt USA-utgaven debuterte i påsken, så vi visste den var på vei.
Les mer
layid-bilde25
Infiniti med F1-teknologi
Ingeniørene hos Infiniti har lekt seg sammen med F1-ingeniørene hos Renault Sport. Resultatet heter Project Black S og står utstilt i Paris.
Les mer
layid-bilde26
Mercedes lanserer ny B-Klasse
Så var turen kommet til nye Mercedes B-Klasse som ifølge produsenten er bedre enn sin forgjenger på alle områder.
Les mer
layid-bilde27
Her er nye BMW 3-serie
Les mer
toppsak-bilde28
Overflødighetshorn hos Mercedes
Mercedes inviterte til en dagen-før-dagen rundt et svømmebasseng i Paris. Flere spennende debutanter - ikke bare blant bilene.
Les mer
layid-bilde29
Renaults nye Kina-elektriker
Les mer
layid-bilde30
Skoda på flere fronter
Med Vision RS gir Skoda oss et hint om designretningen for neste generasjon Rapid, men også om en elektrisk fremtid. Samtidig viser de sin første SUV i RS-innpakning.
Les mer
layid-bilde31
Penger forkorter ikke alltid ventetiden
Det er ikke bare elbil-hungrige nordmenn som må finne seg i lang ventetid. Det samme gjelder et knippe multimillionærer.
Les mer
layid-bilde32
Konsept som snart realiseres
Før Citroën har rukket å vise frem nye C5 Aircross offentlig, røper de at den også kommer som «norsk spesialitet».
Les mer
toppsak-bilde33
Ny kø-generator
I samme øyeblikk som DS3 Crossback E-Tense avdukes i Paris i morgen, kan du sette deg på reservasjonsliste i Norge.
Les mer
layid-bilde34
Audi topper Q2-familien
Les mer
layid-bilde35
Fødselsdagsfeiring med 700 hk
Les mer
layid-bilde36
Nok en Norgesaktuell DS
Her kommer nok en modell som kan gjøre PSAs luksusmerke, DS, svært så interessant i Norge.
Les mer
layid-bilde37
Smart og morsom
Paris-utstillingen pleier å inneholde muntre, små ubetydeligheter fra franske produsenter man aldri har hørt om, og heller ikke kommer til å høre om igjen. Men i år ser det ut som Smart kommer til å komme med det morsomste.
Les mer
layid-bilde38
Økt rekkevidde for BMW i3
BMWs populære i3 lanseres nå i en ny utgave med større batteripakke. Dermed kan den dekke det daglige behovet for enda flere.
Les mer