img
img
img
img
img
img
img

Abonnement   |   Annonse- og mediainformasjon  |     BilNorge.no:  Bilnyheter   |   Biltester   |   Lanseringskalender   |   Nybilpriser & data 

bilde
img img img img img img
35 bilder i galleri
Elbilenes Mercedes
Det er to år siden Daimler-sjefen, Dieter Zetsche, viste frem EQ-konseptet i Paris og erklærte at «nå slår vi på bryteren». Det tok ganske lang tid før lyset kom på.

Nå er den første EQ-versjonen fra Mercedes endelig vist. På et stort arrangement i Stockholm kunne vi ta på den, lukte på den (helt sant, Sabine Engelhardt var selv til stede, hun er sjef for Daimlers Duft Design!), sitte i den, se på den, men det tar enda en stund før vi – og kanskje spesielt dere, kundene – kan få kjøre den.

Se stort bildegalleri av Mercedes EQC

Produksjonen på Bremen-fabrikken kommer i gang langt utpå nyåret, så at vi får se noen bil på gaten før sommerferien er vel heller tvilsomt.

Derfor er det også veldig vanskelig å si hva det egentlig er vi venter på. Det er umulig å vite hvordan den oppfører seg, hvor praktisk eller upraktisk interiøret er eller hvordan den i praksis vil stå seg mot andre konkurrenter, som for eksempel Jaguars elbil

Men selv om vi vet altfor lite er det vanskelig å komme forbi at to av de første inntrykkene egentlig er ganske negative. 

For det første eksteriøret. 

Designsjefen selv, Gorden Wagener, gikk som vanlig i fistel på sosiale medier i lanseringsdagene og fortalte om Progressive Luxury med store bokstaver.

Luksus, kanskje, vanskelig å avgjøre – men progressiv? Hadde de vist meg denne bilen med en litt forbedret dieselmotor, hadde jeg ikke blitt overrasket.

Den har ingen av de særpregene man med fordel kan bygge inn i en elbil. Ingen cab forward, ikke noen åpenbar benplassfordel i baksetet, og du har sågar en midttunnel inne i bilen.

Årsaken er fleksibel konstruksjon. Mercedes tror så mye på sin moderne elbil at den skal bygges på samme Bremen- eller Beijing-linje som C og GLC, «slik at vi kan tilpasse produksjonen helt etter etterspørselen».

Den eneste åpenbare fordelen en slik unisex-løsning kan tenkes å gi, er en lavere stykkpris – men vi må nok vente et halvt år til før vi får beskjed om den.

Når det gjelder eksteriøret kaller Gorden Wagener dette for en «forløper for avantgardistisk elektro-estetikk». 

Ikke lett å se.

Bortsett fra et lysbånd over hele fronten og hele hekken (hei på dere, baklyktene fra Porsche) og en helt ny, svart grill med lysende stjerne i midten, som skal være kjennetegn på alle EQ-biler. Kanskje ikke nok til å være forløper for noe som helst.

Men det skal tilføyes at interiøret er bra. Man har erstattet de store jetmotorlignende luftdysene med elegante små slisser, som attpåtil har fått en kopperfarget overflate. Og det høykvalitets kunststoff-materialet på dashbordet ser ikke lenger ut som imitert skinn, nå ser det ut som imiterte tech-tekstiler – og det passer jo mye bedre.

Det er selvfølgelig en nedtur at foran seg har fører og sidemann et enormt display (endelig en touch-screen forresten) og en midtkonsoll som hadde livets rett så lenge det sto en girspak der, men som vel heller ikke har noe i en moderne, romslig elbil å gjøre.

Det virker med andre ord som om det er altfor mye fossilbil-rester og altfor lite «progressiv» i denne bilen.

Men når Mercedes kaller denne for «elbilenes Mercedes», ligger det kanskje implisitt noe solid&kvalitet, men konservativt, i begrepet?

At du får med et Mercedes Me opplegg, med apper og stemmestyring like utrolig spennende som Siri og Alexa har demonstrert i mange år alt, pluss alt du kan tenke deg av oppkoblingsfinesser, er kanskje med på å forklare «luksus»-påstanden.

Er det bare jeg som får en litt trist Daddy-at-Disco-følelse når voksne menn – styremedlemmer i Daimler, står og er begeistret over at du kan snakke til bilen og få den til å varme seg opp neste morgen?

Den andre solide nedturen går på teoretiske verdier.

Denne bilen veier altså 2,5 tonn – 400 kg mer enn Jaguaren, men har en batterikapasitet på 80 kWh – 10 færre enn Jaguaren.

Men mindre Mercedes har klart å bygge inn et batterimanagement-system som har egenskaper vi aldri har sett make til, er dette, på papiret i hvert fall, 1-0 til Jaguar.

Det skal bli spennende en gang å få en forklaring på hvorfor Mercedes bestemte seg for å gå såpass forsiktig ut når de nå endelig skulle inn på den elektrifiseringsveien alle er enige om er nødvendig.

Det er litt synd hvis det bare er konsept-mannskapene som får lov til å boltre seg.

Men så er det kanskje på tide å se på hva dere lurte på, dere som benyttet invitasjonen til å sende med meg noen smarte spørsmål i bagasjen.

Sammen med mange andre (hva er det med Norge og hengere?) lurte Thorbjørn på hengervekten. Her har Mercedes et skikkelig, konkret svar: 1800 kg til 12 % stigning! 

Selvfølgelig er det en rekke spørsmål om elektriske finesser, ikke akkurat min sterkeste side når ting går over 12 Volt, men la oss prøve: Christian, Thorbjørn, en annen Jon, Arild, Bjørn, Anna og Anders er blant dem som har ganske detaljerte spørsmål.

I sammendrag blir svaret: Vi har ikke fått oppgitt noen WLTP-data. Det eneste de snakker om er foreløpige NEDC-data, og der er rekkevidden «mer enn» 450 km og forbruket er 22,2 kWh per 100 km.

Batterikapasiteten er 80 kWh og virker ikke skalerbar, selv om det bak på bilen sto EQC 400 – hvilket tyder på at den i hvert fall vil komme i flere hk-versjoner.

Totaleffekten er 300 kW (408 hk) og 765 Nm fordelt på en motor foran og en bak, og begge motorene er i virksomhet hele tiden.

Internladeren er på 7,4 kW og det er vel ikke den kontakt i verden som ikke kan brukes. Men superlading var ikke noe tema. 110 kW var det kraftigste det var snakk om. Og vi fikk vite: 40 minutter fra 10 til 80 % lading.

Eirik lurer på om de har satt ladeluken på det mest tåpelige stedet. Ikke at jeg vet hvor det er – men høyt oppe, bak – som her - virker kanskje ikke som det mest tåpelige stedet.

Han spør også om «hvorfor så langt og høyt panser? Eller hvorfor så klassisk formspråk når drivlinjen kan være så mye mer kompakt?» – Hvilket bare bekrefter at det er flere av oss. 

Han vil også vite hvordan kreftene fordeles mellom akslene – og der sier Mecedes at den ene motoren er bygget for høyfartytelser og at den andre for lavfart, seigdraging (!) og så har de noe som heter Torque Shifting mellom for- og bak-aksel, men ikke individuell fordeling, «torque vectoring» mellom høyre og venstre.

Anders peker forresten på en av Teslas store fordeler – en overlegen lade-infrastruktur.  Mercedes pekte på sin egen wall-box og minnet dessuten på at de var en del av den pan-europeiske ladestruktur-utbyggeren Ionity

Jan spør om E og S i EQ-utgavene vil bli identiske med fossilversjonene. Men det er vi blitt lovet – EQ-biler skal ha sine egne design-spesialiteter. Men om de blir veldig spesielle begynner jeg også å lure på.

I samme retning spør Jan Helge om når den smekre EQA kommer, og hvem som er nestemann ut.

Det eneste jeg vet er at de snakker bare om EQE og EQS, uten at noen vel aner når noe vil komme. 

Så har vi Kristian til slutt da. Det første spørsmålet hans klarte jeg: «Har den justerbar luftfjæring som standard/tilvalg?» Niks, her er det stål som fjærer. Og journalist-kolleger som har fått sitte på med prototyper sier at den er definitivt av det komfortable slaget.

Men jommen klarte han ikke å spolere opplegget mitt. Denne gangen hadde jeg nemlig bestemt meg for å greie alle spørsmålene, og så kommer han med: «Hva er bakkeklaringen?»

Ingen kunne svare, bortsett fra en gammel bekjent som er like kynisk som meg.

«Aner ikke» sa han, «men si 16 cm. Hvis noen etterpå tar deg i at den er 155 mm så kan vi jo skylde på at det var en førproduksjonsbil vi så».

Minidata Mercedes-Benz EQC

Mål:

476/188/162 cm (L/B/H)

Akselavstand:

287 cm

Bagasjerom:

500 liter

Vekt:

2425 kg, derav batteri: 650 kg.

Tilhengervekt:

1800 kg.

Drivlinje:

To asynkrone motorer. Firehjulsdrift.

Ytelse:

300 kW (408 hk)

Dreiemoment:

765 Nm

Kapasitet:

80kWh

Aks. 0-100 km/t:

5,1 sek.

Toppfart (regulert):

180 km/t

Rekkevidde:

«Over» 450 km (NEDC)

Pris:

Ingen peiling

Lansering:

Sommer 2019


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Lanseringskalender 2019
Her er de viktigste bilnyhetene som kommer til Norge i 2019.
Les mer
layid-bilde1
BMW 7-serie oppgraderes
BMW har i dag presentert en oppgradert utgave av sin luksuriøse 7-serie. Lokasjonen for arrangementet var nok overraskende for enkelte.
Les mer
layid-bilde2
Hyundai presenterer ny racer
Hyundai viser en ny racerbil basert på Veloster. Den er tilpasset det internasjonale TCR-reglementet og skal i første omgang konkurrere i USA.
Les mer
layid-bilde3
Ford solgte mer enn én million F-serie i fjor
Gode tider i USA har gitt fart i salget av store biler. Fortsatt er Fords F-serie verdens soleklare pickup-vinner.
Les mer
layid-bilde4
Samleobjekt fra Subaru
Subaru benytter Detroit-utstillingen til å vise en spesialutgave av WRX.
Les mer
Fritekstsøk
layid-bilde5
Ny Ford Explorer, men ikke for Europa
Hybrid teknologi står sentralt når Ford nå lanserer sjette generasjon av den viktige SUV-en Explorer.
Les mer
layid-bilde6
Mustang Shelby til nye høyder
Med over 700 hester viser Ford sin hittil råeste Shelby Mustang på Detroit-utstillingen.
Les mer
layid-bilde7
Nissan med fremtidsglimt
Bilutstillinger og konsepter henger tett sammen. Til Detroit har Nissan med seg en futuristisk sportssedan.
Les mer


layid-bilde8
Supra er tilbake
Les mer
toppsak-bilde9
Elektrisk fra Cadillac
GMs luksusmerke har sluppet et par renderinger av noe som skal bli merkets første rene elbil.
Les mer
layid-bilde10
Første hybride Subaru
Les mer
layid-bilde11
Cadillac kompletterer SUV-linjen
Les mer
layid-bilde12
Nytt hint fra Lexus
Les mer
layid-bilde13
Mini-el med 350 km
Batterielektrisk mini-bil pleier å bety mini-rekkevidde. Når kinesiske Great Wall nå viser en bil på trehundreogfemti cm lengde, med like lang rekkevidde i kilometer, begynner det å bli spennende.
Les mer
layid-bilde14
Her er nye 911 Cabriolet
Bare seks uker etter at nye 911 Coupé debuterte i Los Angeles, følger den åpne utgaven etter.
Les mer
toppsak-bilde15
Første Range Rover Evoque i Norge
Mens I-Pace var den store nyheten fra Jaguar Land Rover i fjor, blir kompakt-SUV-en Range Rover Evoque årets store nyhet. Den nye modellen ble vist frem for pressen onsdag, mens de første kundebilene er ventet i mars/april.
Les mer
layid-bilde16
Zafira tilbake, i helt ny form
Les mer
layid-bilde17
Her er andre generasjon CLA
Les mer
layid-bilde18
To nye Leaf-modeller
Endelig lanseres Nissan Leaf med større batterikapasitet, men foreløpig i svært begrenset opplag og med lang leveringstid. Skjønt et halvt år kan vel også regnes som kort i dagens elbil-verden.
Les mer
layid-bilde19
Fra asfalt til røft terreng
Mange moderne SUV-er trives utvilsomt best på asfalt. Her har en Seat-tuner vist hva som er mulig med relativt enkle grep.
Les mer
layid-bilde20
Ny Supra, bilde for bilde
Toyota skal avduke sin nye Supra på Detroit-utstillingen om to uker. Men det lekker stadig ut bilder som viser hva vi har i vente.
Les mer
layid-bilde21
Ny Senna fra McLaren
Det er vel omtrent et år siden McLaren viste sin Senna-bil. Nå har en kunde bestilt en helt spesiell Senna variant av P1 GTR. For sikkerhets skyld døpt med Sennas kjælenavn, Beco, så det ikke skal bli forviklinger.
Les mer
layid-bilde22
Retro Mustang fra Russland
Et russisk selskap har laget en moderne drømmebil med klare referanser til en 1967 Ford Mustang Fastback.
Les mer
toppsak-bilde23
Gallakjolenes venn
Den nyeste Lincoln-modellen blander inne litt historie uten at det blir kvalmt. Møt et 80-års minne: Lincoln Continental.
Les mer
layid-bilde24
Zagato fullfører kvartetten
Aston Martin lovte fire spesialutgaver av Vanquish fra Zagato. Her er nummer fire, i endelig utgave.
Les mer
layid-bilde25
Klar for strengere krav
Mini har nå klargjort sine sprekeste modeller for nye utslippskrav.
Les mer
layid-bilde26
NIO lanserer sin andre SUV
Det går unna hos kinesiske NIO. Nå lanserer de sin endre SUV - ES6 blir en direkte utfordrer til BMWs kommende iX3.
Les mer
layid-bilde27
Rendyrket kjøreglede
Les mer
toppsak-bilde28
Symfoni for 12 sylindre
Nå har Aston Martin avslørt noe av det vi vanlig dødelige kan ha en viss glede av i forbindelse med den kommende Valkyrie. Låten. Wagner var ikke i nærheten.
Les mer
layid-bilde29
Skodas sporty SUV
Les mer
layid-bilde30
Karbon-egg
Königsegg har vist oss en Regera som er enda mer raffinert enn vanlig. Nakent karbon hele veien - med en finish de smarte svenskene har utviklet selv.
Les mer
layid-bilde31
Nissan med italiensk touch
Nissan bekrefter nå at de skal bygge en spesialutgave av GT-R i samarbeid med Italdesign. Selvsagt med en stiv prislapp.
Les mer
layid-bilde32
Fremtidens BMW
Det er verdenspremiere på BMW Vision iNEXT under den pågående bilmessen i Los Angeles. Konseptbilen gir innsikt i fremtidens personlige mobilitet.
Les mer
toppsak-bilde33
Golf 8, enda litt nærmere
Med en ny offisiell skisse er vi kommet enda litt tettere på neste års helt nye VW Golf.
Les mer
layid-bilde34
Skoda lanserer sin nye Scala
Les mer
layid-bilde35
Opels gjenbruks-konsept
Les mer
layid-bilde36
Kia e-Niro er snart her
NICE: 30 km kortere rekkevidde enn først oppgitt spiller ingen rolle for de 6000 som står i kø for å sikre seg Kia e-Niro så lenge bruksrekkevidden fortsatt er rundt 400 km for denne kompakt-elbilen.
Les mer
layid-bilde37
Lys i tunnelen for potensielle Tesla-eiere
Noen av dem har stått på venteliste et par år. Snart kan de som står øverst på reservasjonslisten for Tesla Model 3 få lov å bestille bilen.
Les mer
layid-bilde38
Jeep med plan
Det er visstnok mange som har lengtet etter den. Og nå kom Jeep endelig med produktet. En Wrangler med plan.
Les mer